Б'юті-меню для сяйної шкіри
Склад "тарілки молодості" мінливий, як погода в міжсезоння. Вчені не припиняють досліджень на тему "що їсти, щоб не старіти", а anti-age меню то поповнюється новими продуктами та ідеями, то відмовляється від них. У результаті антивікова дієта обростає домислами і помилками. Їх розвінчує Тетяна Святенко, експерт МОЗ, професор, доктор медичних наук, дерматовенеролог вищої категорії, віце-президент Української асоціації лікарів-дерматовенерологів.
Насправді: проблема не в жирі і не в смаженні. Розпалюють запальний процес у шарах дерми продукти, що містять доданий цукор і перероблені вуглеводи. Наведу скорочений список: м'ясні напів фабрикати, білий хліб, картопля фрі, сухі сніданки, соки з пакетів, солодка газована вода, крекери і тд. Річ у тім, що така їжа різко підвищує рівень цукру в крові, стимулює вироблення каскаду гормонів, що збільшують продукцію шкірного сала, і сприяє розквіту акне. Різкі стрибки глюкози запускають в організмі виробництво так званих AGE-речовин – продуктів сполуки білків, жирів і вуглеводів. Користі для шкіри від цієї реакції, та й для здоров'я взагалі, ніякої, оскільки AGE-речовини руйнують колаген, сприяють появі зморшок і провисанню шкіри.
Піде на користь: клітковина, що гальмує стрибки глюкози в крові, тому тарілка молодості повинна бути завжди наполовину заповнена фруктами і овочами. Антиоксиданти з овочів усувають пошкодження колагену і ДНК вільними радикалами і активно протистоять фотостарінню. Наприклад, у помідорах такими властивостями володіє лікопен, у сої – геністейн, у малині – елагова кислота, в цибулі – кверцетин, у винограді – ресвератрол, поліфеноли – в зеленому чаї.
Насправді: на користь і дива можна розраховувати, якщо антиоксидантів у меню буде небагато. Згідно з останніми дослідженнями, перебір з вітамінами та іншими корисними нутрієнтами так само небезпечний для організму, як і їхній дефіцит. Оптимальну кількість антиоксидантів забезпечують цілісні продукти.
Піде на користь: почуття міри. Наприклад, необхідну для молодості шкіри дозу бета-каротину або вітаміну А забезпечать всього лише 2/3 склянки свіжого морквяного соку або морква середніх розмірів; один помідор на день доставить організму потрібну кількість вітаміну С для зміцнення позицій імунітету і колагену. Отримати свій денний anti-age мінімум вітаміну Е цілком реально, з'ївши половинку авокадо або салат, заправлений оливковою олією. Та ж порція авокадо або кукурудзяний качан середніх розмірів заправляє необхідною порцією антиоксиданту лютеїну, а стратегічну кількість лікопену отримуємо зі шматочка кавуна.
Насправді: біотин (він же вітамін Н, вітамін В7) проголошений універсальним засобом для зміцнення шкіри, волосся і нігтів не зовсім обґрунтовано. Раджані Катта, моя американська колега, професор, дерматолог демонструє результати досліджень, що доводять ефективність біотинових добавок у справі зміцнення нігтів. Але! За її даними, вони ніколи не були результативними для оздоровлення шкіри і волосся. Однак біотин міститься в багатьох модних добавках для всієї тріади – шкіра-волосся-нігті. Мало того, всі ці баночки з БАДами на основі біотину повинні містити важливе попередження: біотинові добавки впливають на певні показники крові, наприклад, при тесті на стан щитовидної залози. Людям з серцевими проблемами з ними краще не зв'язуватися, оскільки вітамін В7 в окремих випадках здатний порушувати роботу серця.
Насправді: лакто і біфідобактерії справді підтримують в організмі здоровий баланс мікрофлори, беруть участь у процесах зволоження шкіри і усунення запалень. Але є поправка: самі по собі пробіотики мало на що здатні. Щоб вони запрацювали і множилися в організмі, важливо, щоб в меню вони йшли в дуеті з пребіотиками (складними вуглеводами, які не перетравлюються у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту, а розщеплюються в кінцевому відділі "корисними" бактеріями). Такий тандем називають синбіотиками і шукають його в союзі кисломолочних продуктів і клітковини.
Піде на користь: клітковина з різних овочів (броколі, банани, помідори, цибуля, часник, артишоки) діє як пребіотик, стимулює зростання корисних мікробів у кишечнику, а вони скорочують по максимуму запальні процеси будь-якої локації, роблять шкіру чистою і сяйною. Сполучаємо ці корисні овочі з кисломолочними продуктами.
- Регулярно вписувати в меню: помідори, бобові, кукурудзу, авокадо, чорнослив, яблука, чорницю, часник, баклажани. Уникати вершкового масла, маргарину, незбираного молока, фабричних молочних десертів, червоного м'яса, обробленої муки, цукру, солодкої газованої води, картоплі.
- Строго обмежувати швидкі вуглеводи, що провокують стрибки глюкози (білий хліб, біла паста, крекери). Віддавати перевагу: складним вуглеводам, що поєднують клітковину, білок (курка, риба, йогурт, сир) і антиоксиданти (незбиране зерно, боби, сочевиця).
- При кожному прийомі їжі в меню повинні бути присутні жири, вуглеводи і білки – мікс цих корисних речовин допомагає обмежити викиди цукру в кров, а отже запобігти руйнуванню колагену.