До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Б'юті-меню для сяйної шкіри

Склад "тарілки молодості" мінливий, як погода в міжсезоння. Вчені не припиняють досліджень на тему "що їсти, щоб не старіти", а anti-age меню то поповнюється новими продуктами та ідеями, то відмовляється від них. У результаті антивікова дієта обростає домислами і помилками. Їх розвінчує Тетяна Святенко, експерт МОЗ, професор, доктор медичних наук, дерматовенеролог вищої категорії, віце-президент Української асоціації лікарів-дерматовенерологів.

Міф №1: прищі – від жирного і смаженого

Насправді: проблема не в жирі і не в смаженні. Розпалюють запальний процес у шарах дерми продукти, що містять доданий цукор і перероблені вуглеводи. Наведу скорочений список: м'ясні напів фабрикати, білий хліб, картопля фрі, сухі сніданки, соки з пакетів, солодка газована вода, крекери і тд. Річ у тім, що така їжа різко підвищує рівень цукру в крові, стимулює вироблення каскаду гормонів, що збільшують продукцію шкірного сала, і сприяє розквіту акне. Різкі стрибки глюкози запускають в організмі виробництво так званих AGE-речовин – продуктів сполуки білків, жирів і вуглеводів. Користі для шкіри від цієї реакції, та й для здоров'я взагалі, ніякої, оскільки AGE-речовини руйнують колаген, сприяють появі зморшок і провисанню шкіри.

Піде на користь: клітковина, що гальмує стрибки глюкози в крові, тому тарілка молодості повинна бути завжди наполовину заповнена фруктами і овочами. Антиоксиданти з овочів усувають пошкодження колагену і ДНК вільними радикалами і активно протистоять фотостарінню. Наприклад, у помідорах такими властивостями володіє лікопен, у сої – геністейн, у малині – елагова кислота, в цибулі – кверцетин, у винограді – ресвератрол, поліфеноли – в зеленому чаї.

Міф №2: антиоксиданти врятують світ і красу

Насправді: на користь і дива можна розраховувати, якщо антиоксидантів у меню буде небагато. Згідно з останніми дослідженнями, перебір з вітамінами та іншими корисними нутрієнтами так само небезпечний для організму, як і їхній дефіцит. Оптимальну кількість антиоксидантів забезпечують цілісні продукти.

Піде на користь: почуття міри. Наприклад, необхідну для молодості шкіри дозу бета-каротину або вітаміну А забезпечать всього лише 2/3 склянки свіжого морквяного соку або морква середніх розмірів; один помідор на день доставить організму потрібну кількість вітаміну С для зміцнення позицій імунітету і колагену. Отримати свій денний anti-age мінімум вітаміну Е цілком реально, з'ївши половинку авокадо або салат, заправлений оливковою олією. Та ж порція авокадо або кукурудзяний качан середніх розмірів заправляє необхідною порцією антиоксиданту лютеїну, а стратегічну кількість лікопену отримуємо зі шматочка кавуна.

Міф №3: біотин forever

Насправді: біотин (він же вітамін Н, вітамін В7) проголошений універсальним засобом для зміцнення шкіри, волосся і нігтів не зовсім обґрунтовано. Раджані Катта, моя американська колега, професор, дерматолог демонструє результати досліджень, що доводять ефективність біотинових добавок у справі зміцнення нігтів. Але! За її даними, вони ніколи не були результативними для оздоровлення шкіри і волосся. Однак біотин міститься в багатьох модних добавках для всієї тріади – шкіра-волосся-нігті. Мало того, всі ці баночки з БАДами на основі біотину повинні містити важливе попередження: біотинові добавки впливають на певні показники крові, наприклад, при тесті на стан щитовидної залози. Людям з серцевими проблемами з ними краще не зв'язуватися, оскільки вітамін В7 в окремих випадках здатний порушувати роботу серця.

Super Greens Supplement Powder, Perricone MD
Міф № 4: пробіотики – друзі чистої і гладкої шкіри

Насправді: лакто і біфідобактерії справді підтримують в організмі здоровий баланс мікрофлори, беруть участь у процесах зволоження шкіри і усунення запалень. Але є поправка: самі по собі пробіотики мало на що здатні. Щоб вони запрацювали і множилися в організмі, важливо, щоб в меню вони йшли в дуеті з пребіотиками (складними вуглеводами, які не перетравлюються у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту, а розщеплюються в кінцевому відділі "корисними" бактеріями). Такий тандем називають синбіотиками і шукають його в союзі кисломолочних продуктів і клітковини.

Піде на користь: клітковина з різних овочів (броколі, банани, помідори, цибуля, часник, артишоки) діє як пребіотик, стимулює зростання корисних мікробів у кишечнику, а вони скорочують по максимуму запальні процеси будь-якої локації, роблять шкіру чистою і сяйною. Сполучаємо ці корисні овочі з кисломолочними продуктами.

Принципи anti-age дієти
  1. Регулярно вписувати в меню: помідори, бобові, кукурудзу, авокадо, чорнослив, яблука, чорницю, часник, баклажани. Уникати вершкового масла, маргарину, незбираного молока, фабричних молочних десертів, червоного м'яса, обробленої муки, цукру, солодкої газованої води, картоплі.
  2. Строго обмежувати швидкі вуглеводи, що провокують стрибки глюкози (білий хліб, біла паста, крекери). Віддавати перевагу: складним вуглеводам, що поєднують клітковину, білок (курка, риба, йогурт, сир) і антиоксиданти (незбиране зерно, боби, сочевиця).
  3. При кожному прийомі їжі в меню повинні бути присутні жири, вуглеводи і білки – мікс цих корисних речовин допомагає обмежити викиди цукру в кров, а отже запобігти руйнуванню колагену.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.