До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Які SPF-фільтри вважаються найкращими та ще кілька гарячих питань про санскрини: відповідають експерти

"Якщо ви наносите на шкіру лише один засіб щодня, нехай це буде протисонцевий крем. Чому? Тому що, за оцінками експертів, 80% передчасного старіння шкіри спричиняється сонцем", вважають в Medik8. Чому необхідно використовувати протисонцеві засоби, як перевіряти, чи їхній склад є ефективним та безпечним, чи потрапляють санскрини в кров та чи шкодять кораловим рифам, розповідають експерти Medik8.

Чому сонце небезпечне для шкіри

UVA-промені призводять до передчасного старіння, бо глибоко проникають та руйнують колаген. UVB-промені впливають на верхні шари шкіри, спричиняючи сонячні опіки. Обидва типи променів можуть викликати засмагу, і обидва мають потенціал, в довгостроковій перспективі, призвести до раку шкіри.

Реклама

Крім того, сонце є причиною видимих ознак передчасного старіння (зморшки, темні плями та втрата пружності). 80% усіх ознак старіння шкіри спричинені саме його впливом. Тому незамінним елементом будь-якого антивікового догляду має бути щоденне застосування SPF 30 широкого спектра дії.

Чи вважається санскрин необхідним у догляді?

Золотий стандарт сучасного догляду за шкірою передбачає застосування протисонцевого засобу, вітаміну С і вітаміну А. Ця проста, клінічно доведена система гарантує доглянуту красиву шкіру. В Medik8 є окрема абревіатура CSA (вітамін С, Sunscreen (протисонцевий засіб. — Прим. ред.), вітамін А), яка коротко описує єдиний протокол, що буде ефективним для всіх типів шкіри, в будь-якому віці.

Отже, протисонцевий захист лежить в основі філософії CSA, розробленої фахівцями Medik8. Вона передбачає використання засобу з вітаміном С та SPF вдень і вітамін А (ретинол) на ніч. Ідеальна система для краси і здоров'я шкіри.

Daily Radiance Vitamin C, SPF 30, з вітаміном С. Запобігає та помітно покращує ознаки передчасного старіння, підсилює сяйво шкіри, надає легкого полиску. Містить стабілізований вітамін С та гіалуронову кислоту

Чи варто наносити санскрин, коли немає сонця?

Крем із високим ступенем захисту від сонця має бути обов'язковим елементом кожного антивікового догляду за шкірою, навіть у похмурі дні. Це пов'язано з тим, що ультрафіолетові промені легко проникають крізь хмари та скло. Сонячні промені типу UVB досягають верхніх шарів шкіри, спричиняючи сонячні опіки і навіть рак шкіри; тоді як UVA-промені потрапляють глибше, руйнують колаген і сприяють появі шкідливих вільних радикалів, які провокують передчасне старіння шкіри.

Як зрозуміти, що санскрин ефективний?

Всі протисонцеві засоби мають рейтинг SPF, який відповідає рівневі захисту від UVB-променів. Що вищий SPF, то вищий захист від сонячних опіків і раку шкіри.

Втім, SPF — не єдиний показник, на який слід звертати увагу у виборі крему. Показник PA (він позначається плюсами) вимірює, скільки часу потрібно для виникнення ефекту потемніння/засмаги.

Як і у випадку з SPF, що більше плюсів, то вищий рівень захисту. PA++++ (4 плюси) — найвищий ступінь захисту.

Advanced Day Ultimate Protect, SPF 50+ PA++++ глибоко зволожує, мінімізує появу темних плям, має невагоме покриття

Чому текстура санскрину важлива?

Протисонцеві засоби мають бути легкими, нежирними, дружніми до шкіри. І не тому, що це має значення для їхньої ефективності. Якщо засіб неприємний на дотик, користувач просто не схоче наносити його так часто і в тій кількості, що потрібно. Якщо ж засіб має легку приємну текстуру, то нанесення — вже не покарання і швидко стає звичкою.

Приємна текстура засобу свідчить про те, що в складі — надійні і безпечні стабільні фільтри. Вони коштують дорожче, їх складніше вводити в формулу, але результати промовисті. Саме такі фільтри використовує Medik8.

Advanced Day Total Protect, SPF 30 5* UVA від пошкоджень, спричинених ультрафіолетовим випромінюванням, та ознак старіння. Зволожує шкіру, зменшує видимість дрібних і глибоких зморщок

Які фільтри вважаються найкращими?

Найкращі фільтри мають забезпечувати приємну текстуру засобу, бути стабільними, точно дозованими та багатофункціональними, тобто надавати ефект зволоження. А на додачу — не бути помітними на шкірі. Виняток — щільні засоби з фізичними фільтрами, які необхідні на островах, а також при активних заняттях водним спортом.

Advanced Day Eye Protect SPF 30 5*UVA — багатофункціональний омолоджувальний крем для шкіри навколо очей, призначений для живлення і гідратації. Попри високий рівень SPF, вдосконалена формула має невагому текстуру, що робить його ідеальним для щоденного використання. Кофеїн у складі знімає набряки й усуває одутлість, а гесперидин поліпшує кровообіг, тому цей легкий крем зменшує тонкі лінії й зморшки, помітно висвітлює темні кола, запобігає старінню шкіри.

Чи шкодять санскрини світовому океану?

Велике дослідження з цього приводу vogue.ua публікував тут. Коротко: існують фільтри, які можуть бути дійсно небезпечними для коралових рифів. Це насамперед октиноксат і оксибензон.

Тим, хто турбується про довкілля, варто обирати засоби, які не містять цих фільтрів у складі. Всі протисонцеві засоби Medik8 якраз такі та відповідають закону "Про Гавайські рифи" від 2021 року, яким заборонено продаж кремів із октиноксатом та оксибензоном на території островів.

Вся правда про рифи та санскрини

Хоч би якими прогресивними були склади протисонцевих засобів Medik8, все ж бренд відкрито зазначає: "Віднедавна ми не вживаємо фразу "безпечні для рифів" в контексті протисонцевих засобів. Новітні дослідження заперечують їхній істотний вплив на коралові рифи".

В останні роки було доведено, що певні хімічні фільтри (октиноксат і оксибензон), які змиваються з тіла під час плавання, можуть абсорбуватися коралами. Це порушує цикли розмноження і росту останніх та знебарвлює їх. Це з одного боку. А з іншого, дані з досліджень про вплив протисонцевого крему на коралові рифи дуже далекі від реальності (концентрація засобів набагато вища, ніж у морській воді).

Тому сьогодні багато дослідників вважають, що вплив протисонцевих засобів на коралові рифи мінімальний, а турбуватися варто насамперед про кліматичні зміни. Підвищення температури води через зміну клімату — ось що загрожує коралам.

Які протисонцеві фільтри існують

Існує два основні типи протисонцевих фільтрів у догляді за шкірою: хімічні та фізичні.

  • Хімічні захисні засоби можуть використовувати різноманітні фільтри на основі органічних молекул.
  • Фізичні (також відомі як неорганічні) протисонцеві засоби використовують такі фільтри, як оксиди металів; діоксид титану й оксид цинку.

Попри міфи, обидва види фільтрів поглинають UV-промені, перетворюючи їх на теплову енергію. Фізичні протисонцеві засоби також можуть відбивати та розсіювати певний відсоток UV-променів, як дзеркало.

Які хімічні фільтри мають гарну репутацію?

Існує безліч різновидів хімічних фільтрів. Не всі з них якісні та безпечні.

У повсякденних протисонцевих засобах часто використовують дешеві нестабільні UV-фільтри. А це означає, що вони розкладаються на сонці, що суперечить самому сенсу їхнього застосування. Деякі фільтри викликають сумніви щодо безпеки, а деякі, як було встановлено, впливають на фертильність.

Medik8 використовує три безпечні хімічні фільтри нового покоління, що забезпечують захист широкого спектру від UVA- та від UVВ-променів: Uvinul A Plus, Tinosorb S і Uvinul T 150. Кожен фільтр захищає від різних частин спектру: Uvinul T 150 є поглиначем UVB, Tinosorb S поглинає UVA та UVB, а Uvinul A Plus — UVA. Вони винятково стабільні навіть на сонці, абсолютно безпечні та забезпечують високу ступінь захисту. Ці фільтри входять до складу засобів з ліній Advanced і Daily Radiance Vitamin C™.

Які правила застосування протисонцевих засобів дійсно актуальні?

Наносити санскрин потрібно що 2 години лише на відкритому яскравому сонці.

Достатня кількість засобу — мінімум 1/4 чайної ложки для обличчя, шиї і декольте. При нанесенні не можна пропускати вуха та задню частину шиї.

Купувати новий тюбик протисонцевого крему потрібно що 12 місяців. Це забезпечує найсвіжішу формулу й ефективний захист.

Для оптимального захисту потрібно зачекати не менше 20 хвилин, поки крем поглинеться, перш ніж виходити на вулицю.

Чи потрапляють санскрини в кров?

Дослідження кажуть, що так. Втім, результати цих досліджень базуються на екстремальних умовах використання: максимальна кількість протисонцевого крему, нанесена на 75% тіла, 4 рази на день, протягом значного періоду часу. Таке можливо тільки під час відпустки. Тому результати дослідження насправді не відображають, як люди використовують протисонцевий крем у реальному житті.

Крім того, наявність слідів санскринів у крові після максимального використання не пов'язана з проблемами безпеки — шкоду здоров'ю не виявлено. Насправді користь від протисонцевого крему на 100% переважує будь-яку невпевненість у його безпеці.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.