До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Поради експертів: як використовувати протисонцевий крем

Здавалося б, немає нічого легшого, ніж застосовувати протисонцевий крем, але диявол в деталях. Vogue.ua розповідає, коли і як використовувати SPF, щоб не тільки не згоріти, а й поліпшити стан шкіри.

Хто перший

У багатокроковому догляді за шкірою порядок нанесення засобів відіграє вирішальну роль. Адже ніхто не наносить тонік після сироватки. Однак із засобами захисту від сонця не все так очевидно. Про те, чи варто їх наносити до чи після зволожувального засобу, сперечаються навіть фахівці.

Реклама

"Щоб виконати свою роботу, протисонцевий засіб із хімічними фільтрами має увібратися шкірою, — говорить Джошуа Зейхнер, директор косметичних і клінічних досліджень в дерматології лікарні Маунт Синай в Нью-Йорку. — Іншими словами, спочатку SPF. Не застосовуйте нічого, що завадить його проникненню. Так, щільний зволожувальний крем, створить бар'єр між шкірою і SPF".

Із цим згодні не всі дерматологи. На думку Седжал Ша, сертифікованої дерматологині з Нью-Йорка, слід застосовувати SPF вже після ранкового зволожувального крему. "Зволожувальний крем, нанесений після протисонцевого, може знизити концентрацію засобу з SPF, змінити його властивості й ефективність, а також спосіб впливу ультрафіолетових променів на шкіру", — пояснює вона.

Мінеральні фільтри проти хімічних

Щоб заплутати все ще сильніше, можна придивитися до типу протисонцевого фільтру в засобі. Тип SPF — важливий фактор, який варто враховувати у виборі захисного крему. Засоби з хімічними фільтрами працюють, всмоктуючись у шкіру. Фізичні (ті, що залишають білясті розводи, поки їх добре не розтерти) захищають, створюючи прошарок між шкірою і сонцем. "Мінеральні фільтри (їх часто називають "блоками") треба наносити останніми", — пояснює Зейхнер.

Згідно з останніми дослідженнями, обидва види фільтрів поглинають UV-промені, перетворюючи їх на теплову енергію. Фізичні протисонцеві засоби також можуть відбивати та розсіювати певний відсоток UV-променів, як дзеркало.

Фото: @emrata
Багатофункціонали

Тим, хто ще не втратив хід думки, — нова тема для роздумів: багатофункціональні засоби. "Безліч зволожувальних засобів вже містять компоненти для захисту від сонця, — розповідає Зейхнер.— Те, якій схемі надати перевагу, — зволожувальний крем плюс санскрін чи комбінований продукт, — особиста справа кожного. — Головне, щоб SPF був не нижче 30".

2-в-1: зволожувальний та протисонцевий крем Daily Radiance Vitamin C, SPF 30, Medik8

Щоб припинити дебати, важливо знати, що технічно санскрін не вимагає поєднання зі зволожуючим засобом. "Для більшості людей протисонцевий засіб вже сам по собі досить зволожує", — пояснює Алан Паркс, сертифікований фахівець з дерматології, штат Огайо.

Висновки

То як же все-таки правильно наносити засіб з SPF — до зволожувального крему чи після? І Зейхнер, і Ша зійшлися на тому, що варіант, який влаштує всіх, такий: спочатку нанести легкий зволожувальний засіб, дати йому повністю ввібратися — і тільки потім використовувати SPF. "А взагалі, я раджу перестрахуватися, — каже Зейхнер. — Спочатку нанесіть зволожувальний крем з SPF, а коли він вбереться, — шар протисонцевого засобу, — мінерального чи хімічного".

Фото: @alessandraambrosio

За матеріалами allure.com

Instagram : @vogueua_beauty

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.