До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чуття і чуттєвість: Лілія Літковська, Тата Кеплер та Віолетта Федорова — про життя в чутливій шкірі

Квітень — місяць підвищення обізнаності про розацеа. За підтримки іспанського бренду Sensilis, експерта в догляді за чутливою шкірою та шкірою з розацеа, дизайнерка, засновниця Litkovska Лілія Літковська, волонтерка, громадська діячка Тата Кеплер та шеф-редакторка vogue.ua Віолетта Федорова розповідають, як це — жити з чутливою шкірою.

Реклама

Чутлива шкіра — бич сьогодення: таку мають 2/3 населення Землі. Ця цифра драматично зросла протягом останніх двох декад. Здебільшого через забруднення довкілля, стрес та кількість косметичних засобів та побутової хімії, які ми використовуємо щодня.

Якщо додати сюди стан хронічного стресу, в якому ми перебуваємо вже більше двох років (або й чотирьох, зважаючи на пандемію — хоча хто вже згадає), то зростання кількості людей з чутливою шкірою вже не дивує. Оскільки чутливість нерозривно пов'язана з психоемоційним станом, ми поговорили з трьома героїнями VOGUE про те, як це — жити з загостреною чутливістю. Адже це поняття стосується не тільки шкіри.

Тата Кеплер, волонтерка, громадська діячка

Про графік і життя

Я до останнього не знала, чи зможу вирватися на знімання. Вчора надійшов такмед, медикаменти. Сьогодні зранку були зустрічі. Ввечері буде церемонія нагородження "УП 100. Сила жінок". Не знецінюю нагороди, навпаки, дуже ціную; втім, краще побула би вдома. Але йду — публічність та нетворкінг дають більше можливостей закривати більше потреб для військових та цивільних.

Ні, я не опікуюсь усім на світі. У мене просто напрямок такий — медицина. Запитів безліч. Зокрема від МОЗ.

Завтра, наприклад, о сьомій ранку я їду до Львова, тому що ми купили високочастотний ШВЛ-апарат для недоношених діток за вагон грошей (120 тис. євро. — Прим. ред.). Я його нарешті привезла. Три місяці його на заводі збирали.

Для мене особливо щемко все, що стосується дітей. І я розумію, як це важливо в довгостроковій перспективі. Апарат робили спеціально під цю лікарню. Це не було просто; в процесі ми втрачали гроші; тільки розмитнення тривало два тижні. І все так, одне до одного. Тому я не в стані суперщастя і фонтанів.

Сукня, BOBKOVA. Джинсовий жилет, LITKOVSKA

Про емпатію та чутливу шкіру

Ось він, мій стрес, на обличчі. Бачите? (У Тати вздовж лінії росту волосся — рожева подразнена шкіра. — Прим. ред.) Ця крайка була набагато ширша. Це вже, можна сказати, покращення. На нервовому ґрунті, так.

До Sensilis я користувалася всього двома брендами косметики — обидва для суперчутливої шкіри. Фарбую волосся безаміачними фарбами, і навіть від них через три дні після фарбування шкіра голови вкривається кірками.

Моя подружка, колористка Саша Ряполова, артдиректорка в київському салоні Erteqoob, фарбувала мене, поки не поїхала з України. Вона знала цю мою особливість і завжди казала, що від мого настрою залежить те, як ляже фарба.

Про корені чутливості

Я Риби за гороскопом. Риби часто чутливі та емпатичні.

Мама у мене теж така, тонкошкіра. Дуже тендітна. Вона художниця. Але стійка, все витримує.

Тому питання, звідки такий високий рівень емпатії, напевно, не має відповіді. Це і родина, і оточення, і мої власні особливості.

Про те, що розбиває на друзки

У перший рік повномасштабного вторгнення ми дуже багато їздили деокупованими територіями. Перші пів року мені снилися всі тіла, які я бачила після деокупації різних населених пунктів. От просто заплющуєш очі — і все.

Сьогодні вночі мій друг, хірург, вийшов на зв'язок, сказав, що він легкий 300. Вижив. І вже вдруге сказав, що це я його заговорюю...

Мене розбиває на друзки щоразу, коли присилають історії про наших поранених або колег…

Та все розбиває. Людська тупість розбиває. Зараз такий час, коли ти такий крихкий, що деякі речі тригерять неадекватно. От я подивилася "Піноккіо" Маттео Ґарроне. Ридала 40 хвилин.

Бавовняна сорочка, Victoria Beckham (tsum.ua)

Про стрес та тіло

Все моє тіло реагує на стрес. Шкіра чутлива, очі чутливі, шкіра на долонях лущиться. Я набрала вагу — 13 кілограмів. Кортизол шпарить як скажений. Тіло себе захищає. Тому часто я вся йду плямами. А оці залишкові явища на лобі –— насправді покращення.

Про те, як долати чутливість та стрес

Взагалі у мене дуже пластична психіка. Мозок швидко адаптується. Та зараз у мене є антидепресанти. Я працюю з психологом. Іноді даю собі відпочинок від соцмереж. Так, збори миттєво просідають, але, якщо не давати собі пауз, можна звалитися самій.

На максимальному стресі я засинаю — без медикаментів. Нещодавно я заснула на 23 години. Мої злякались, перевіряли, чи я ще жива. Це трапляється, коли виснаження вже капітальне.

Було, що за таке я себе картала. Тепер просто розумію, що я вже все, і команда моя в мене на таких "вторяках". Вже навіть не на запасних акумуляторах, а на чомусь, що після них. Тримаємося. Тому я іноді даю собі час якось відпочити, видихнути — хоч на добу, хоч на дві.

Як вивозити це все? Та немає опції "не вивозити". І воно якось вивозиться.

Сукня, BOBKOVA. Джинсовий жилет, LITKOVSKA

Про те, що врятує світ

Мені здається, що цей світ врятує емоційний інтелект. Людина з високим емоційним інтелектом ніколи не зможе робити ці жахливі речі, які робить русня.

Про те, як чутливість накладає відбиток на повсякдення

Колись я дуже багато їздила в потягах. І в усі готелі завжди з собою брала наволочку та свій рушник. Тому що від накрохмаленої або випраної з агресивним порошком білизни мене одразу "сипало".

А зараз, коли почалось вторгнення, я в таких норах спала… На полу, в штабі, в казармі, просто обличчям в спальник. І все неважливо, аби виспатись.

Мені з моєю чутливою шкірою пощастило більше, ніж дівчатам з акне. Я їм дуже співчуваю — то щоденна боротьба. А мені головне підібрати собі якісь делікатні засоби та постійно їх чергувати. До косметолога я не ходжу, хоча не завадило б.

Про щоденний догляд

Зазвичай вдома я вмиваюсь молочком та намагаюсь дотримуватися п'ятикрокової системи догляду.

Але в поїздках так буває, що вода з колодязя. Або води немає. Або це Херсонська, Миколаївська області, коли вмиваєшся морем, і в душі море — солона вода в крані.

У мене завжди з собою серветки для очищення Sephora. Обходжуся ними. Головне, щоб був жирний захисний крем. А немає, то й немає.

Про найважливіше в засобах у догляді

Найважливіше — щоб вони працювали.

І щоб не було російських виробників. Навіть якщо засіб геніальний, а десь зазначений російський виробник, я не буду цим користуватися.

Заспокійливий тонер-міст для чутливої шкіри The Cool Rescue, Sensilis

Лілія Літковська, дизайнерка, засновниця бренду LITKOVSKA

Про чутливість та емпатію

Часто уявляю, ніби в мене є окремий шар під шкірою, яким я відчуваю вібрації, тонкі зміни у повітрі, емоції та наміри людей, красу та мінливість нашого всесвіту.

Посилене сприйняття може іноді створювати додаткову напругу, але більшою мірою це благословення, що дає можливість розуміти людей, бачити і чути більше, аналізувати речі та перетворювати все це на творчу енергію. Емпатія — це цінність, і я б ні на що її не проміняла.

Про вроджене та надбане

Я Козоріг за гороскопом, і свій знак зодіаку пов’язую скоріше з професійними якостями — його завжди тягне лізти вгору крутими скелями чи спостерігати та досліджувати, а часом мені доводиться його тягти, бо він впертий та принциповий. З чутливістю я б пов’язала скоріше виховання та природні дані — з цим народжуєшся, а творча та душевна родина розвиває ці якості далі.

Вовняний жакет, LITKOVSKA

Про броню і любов до людей

Єдина броня, яка мені потрібна, — це життєвий досвід, і вона нарощується сама собою. Я люблю знайомитись і вивчати людей — люди-квіти, люди-камені, — це все дивовижний пазл, який навчає, мотивує та допомагає йти далі, надихаючись тим, що світ буває різним і створює випробування.

Ця любов до людей, їхнього різноманіття та внутрішніх світів часто відображається в моїй роботі. Наприклад, під час показу нашої зимової колекції Underwater в Парижі ми запросили гостей повісити на дерево стрічки з побажаннями, думками, відгуками — і неймовірна кількість позитивної енергії, що ми отримали, точно знайде відображення в моїй подальшій творчості.

Про життя з чутливою шкірою

Моя шкіра тонка, ніжна, схильна до сухості і почервонінь.

Чутливість загострюється від перепаду температур, стресів (які в наш час неминучі), вітру, недосипання (без якого теж не обійдешся), сонця чи солоної води. Вибухи, трагічні події, сум за рідним Києвом, хвилювання за близьких та команду — все це впливає на чутливість як ззовні, так і зсередини.

Що на обличчі — те й всередині, тому я намагаюсь вести діалог з власним тілом, прислухатися до його потреб, відповідально ставитися до процесів — зовнішніх і внутрішніх. Стан душі — це завжди пріоритет та ключ до краси.

Про комфорт із собою

Я люблю натуральність, люблю живі, незамасковані обличчя, надаю перевагу легкому макіяжу чи його повній відсутності. Наші особливості і унікальні сторони мають право на існування, тому для мене це норма. Немає сенсу переживати через власну чутливість.

Корсет, LITKOVSKA

Про догляд

Люблю різноманітний догляд і завжди ціную можливість про себе потурбуватися. Наразі я живу між Києвом і Парижем, постійно подорожуючи, тому така можливість найчастіше випадає в дорозі. Маски, креми, сироватки — всі ці засоби приємно пахнуть, мають ніжні текстури та допомагають підтримати гідробаланс шкіри.

Про найважливіше у догляді

Якість, етичне виробництво та інгредієнти, достойний склад та відповідність результату і обіцянок на етикетці.

Незамінний засіб при розацеа та куперозі — антиглікаційна відновлювальна сироватка ETERNALIST A.G.E. Serum Al, Sensilis

Віолетта Федорова, шеф-редакторка vogue.ua

Про власну чутливість

Мені часто кажуть, що я дуже раціональна і ніколи не виявляю емоцій, окрім позитивних. Я завжди була така — легше лишатися спокійною на людях, а поплакати вдома. Наприклад, коли дивлюся фільм, де є історія, що зачіпає мої слабкі місця. Через війну я давно не бачила маму, і якщо на екрані мама і дитина — можу розридатися на пів години. Але коли стрес тут і зараз, то в паніку я зазвичай не впадаю — починаю діяти. З одного боку, це добре, а з іншого — стрес ніби замикається в тілі. Багато говорю про це з лікарями, бо мій кортизол видає все, хоча зовні я — втілення дзену.

Про емоційні гойдалки та боротьбу зі стресом

Від емоційних гойдалок мене особисто рятує робота з тілом. Тому всім раджу: оберіть спорт, який вам до вподоби. Раніше я думала, що треба ходити на щось спокійне — йогу чи пілатес, але насправді це не має значення. Головне — обрати те, що подобається, і фокусуватися в цю годину на рухах, процесі чи результаті.

Зараз у мене тричі на тиждень силові, періодично буває barre і багато ходьби. У залі я думаю саме про цей підхід, вагу, техніку — навіть до телефону не підходжу (тільки в кінці, щоб сфотографуватися в дзеркалі). Ще масаж — це теж година, яка "вирівнює". Знаю, що багато кому допомагають медитації чи дихальні практики, але я ніколи цього не пробувала.

Бавовняна сорочка, Victoria Beckham (tsum.ua)

Про чутливість до слів, поглядів та думок оточення

Я не звертаю уваги на погляди ззовні та думки оточення, бо інакше нічого б не зробила в житті. У мене проблеми з мовленням, я заїкаюся і не контролюю цей момент, але це не заважає мені читати лекції, проводити публічні дискусії і робити те, від чого кайфово мені самій. Якщо люди приходять, значить, їм цікаво послухати, що я говорю, а не як. Особливо зараз, коли не знаєш, що буде завтра, треба робити те, про що мріяв у дитинстві, а не хвилюватися про думки інших. Нехай вони думають про себе, а ви — про себе.

Двостороння сорочка, LITKOVSKA. Штани, THEORY (tsum.ua)

Про життя в чутливій шкірі

Я завжди мала шкіру, схильну до почервонінь, з дитинства ловила всі алергії та шкірні захворювання, а в дорослому віці стала помічати реакцію шкіри на зовнішні подразники — температуру, вітер тощо. Червоними плямами у мене може піти і обличчя, і шия, і зона декольте. Але головна проблема зараз — це холодова алергія, яка почала турбувати після ковіду.

Холодова алергія проявляється миттєвим почервонінням, яке з часом стає бордовим, пече і свербить. Також на обличчі, особливо в зоні під очима, з'являються пухирці (при температурі від +5 і нижче). Тому в холодну пору року я максимально закриваю обличчя і ретельно обираю догляд. Зараз більше часу живу в Ужгороді, і місцевий м'який клімат для мене просто знахідка — тут можна гуляти 30–40 хвилин, а не 10, як у Києві. Коли заходжу в тепло, мені треба 10–15 хвилин, щоб поступово прийти у форму

Плюси у підвищеної чутливості шкіри є — через цю "дитячу" рожевість мені завжди дають менше років, ніж насправді. А ще можна економити на рум'янах.

Жакет, GASANOVA

Про лайфгаки для чутливої шкіри

Холодова алергія зачіпає все тіло, тому важливо правильно одягатися, слідкувати за зволоженістю шкіри протягом дня.

Я завжди маю з собою захисні засоби, досить щільні і жирні, з регенерувальною функцією, щоб допомогти шкірі в будь-який момент, також беру з собою речі, щоб захистити обличчя. Насправді я ненавиджу шарфи та шапки, але мені треба їх носити, щоб фізично закрити якомога більше тіла.

Очищувальний бальзам для чутливої шкіри Calm in a Balm, Sensilis

Про догляд

Я обираю максимально нейтральні засоби з поміткою "для чутливої шкіри". Відмовляюся від агресивних, хоч і дієвих процедур. Ненавиджу всілякі кріодевайси з ефектом охолодження. Ніколи не користувалася ретинолом, бо складно уявити, як шкіра на нього відреагує.

Втім, є багато інших інгредієнтів, від ніацинаміду до керамідів у складі моїх улюблених засобів, які допомагають будувати захисний шар. Також працюємо з косметологом над мікробіомом шкіри.

Про найважливіше у догляді

Важливо, щоб засоби мали нейтральний аромат (не люблю активні віддушки), були приємні на дотик. Особливо мені подобаються желейні текстури, як у денного крему Sensilis, наприклад.

Унікальний засіб терапії розацеа — заспокійливий крем-сорбет Upgrade [AR], Sensilis

Про Sensilis

Sensilis — іспанський дерматологічний бренд, що з 1972 року пропонує рішення для чутливої шкіри.

За назвою Sensilis стоїть ціла філософія. Жінки з чутливою шкірою завдяки бренду мають можливість не лише лікувати її та бачити результат, але й не відмовляти собі в приємних відчуттях у процесі. Ніжні текстури, аромати, стильний та практичний дизайн додають до щоденної рутини та лікування бажаного комфорту.

Sensilis пропагує наукову чесність: ефективність кожного продукту доведена клінічними дослідженнями. Косметика бренду працює з куперозом, розацеа, пігментацією, себорегулює, зволожує та повертає шкірі пружність.

Виробництво в Іспанії ставить за мету створити високоефективні засоби без негативного впливу на довкілля. 99% продуктів не містять інгредієнтів тваринного походження та не тестуються на тваринах, замість цього надають перевагу альтернативним методам. Усі продукти біорозкладні та не залишають слідів у довкіллі, а в пакуванні мінімізований пластик завдяки використанню скла, яке на 100% придатне для вторинного перероблення.

М'який очищуючий мус для чутливої шкіри Gentle Cleansing Mousse, Sensilis

Фотограф: Andrew Grey @andrew.greyy

Стиль: Vlad Askerov @ssnxwqz

Макіяж і зачіски: Daria Zhadan @_dariazhadan_

Асистент стиліста: Vadym Onyshchenko @badromancovich

Асистент з макіяжу і зачісок: Maria Starovoitova @mari_starovoytova

Освітлення: Oleksandr Mishchenko @helpmad

Текст: Альона Пономаренко @alyonaponomarenko

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.