До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 цікавих фактів про створення "Кобзаря"

Думи мої, думи мої,

Лихо мені з вами!

Нащо стали на папері

Сумними рядами?..

("Думи мої, думи мої", ліричний вступ до "Кобзаря", 1840 рік)

26 квітня 1840 року вийшло перше видання "Кобзаря" Тараса Шевченка. Воно мало тираж всього 1000 екземплярів і було видано за сприяння полтавського поміщика Петра Мартоса. Ще кілька цікавих фактів про створення однієї з найважливіших книжок в історії Україні читайте нижче

Реклама

Перше видання "Кобзаря" було видано в Петербурзі та містило вісім творів

Перше видання "Кобзаря" вийшло в Петербурзі 1840 року і містило вісім творів 26-річного поета й художника: "Перебендя", "Катерина", "Тополя", "Думка" ("Нащо мені чорні брови"), "До Основ’яненка", "Іван Підкова", "Тарасова ніч" та "Думи мої, думи, лихо мені з вами". Своєрідним ліричним вступом до збірки стала поезія "Думи мої, думи, лихо мені з вами", написана того ж року: ліричний і навіть сумний твір, який втілив голос молодого автора, що, повний творчих сумнівів, випускав свою першу збірку.

Український інститут національної пам'яті зазначає: "книга мала зручний формат і була видрукувана на якісному папері тиражем 1000 примірників. На початку книгу прикрашав офорт за малюнком Василя Штернберга "Кобзар із поводирем".

Перше видання "Кобзаря"
Перше видання "Кобзаря"

Вихід першої поетичної збірки українського Кобзаря пов'язують з іменем полтавського поміщика Петра Мартоса. Той неодноразово позував Шевченкові-художнику наприкінці 1830-х років, тоді він і познайомився з поезією Шевченка, був вражений та разом з їхнім спільним другом, українським письменником Євгеном Гребінкою запропонував поетові видати збірку. Хоча джерела містять дані про те, що сам Шевченко цього не прагнув і не був упевнений у своїх силах як поет. Отже "Кобзар" побачив світ завдяки ініціативі та підтримці друзів Шевченка.

Увесь тираж був швидко розпроданий

"Кобзар" мав величезний успіх, а перший наклад, попри чималу ціну, швидко розійшовся. Видання "Кобзаря" стало визначною літературною подією, яку обговорювали читачі, колеги-письменники та поети й критики. Ось як писав про "Кобзар" Іван Франко: "Ся маленька книжечка відразу відкрила немов новий світ поезії, вибухла мов джерело чистої, холодної води, заясніла невідомою досі в українському письменстві ясністю, простотою і поетичною грацією вислову".

Але водночас Шевченко зіткнувся і з очікуваною критикою: деякі російські літературознавці називали збірку "небезпечною", а російська літературна спільнота активно обговорювала її антиімперське спрямування. Тому, як зазначає Український інститут національної пам'яті , якщо "перший наклад вийшов практично не цензурований, після шаленого розголосу, який отримав "Кобзар" своїм антиімперським спрямуванням, другий наклад було піддано більш жорсткій цензурі, і всі подальші примірники були надруковані з купюрами".

Іншої реакції збірка Шевченка і викликати не могла, адже її наскрізною темою було тяжіння до волі та свободи. Про це поет говорить у кожному вірші в "Кобзарі", а програмним у цьому сенсі є вже згаданий "Думи мої, думи, лихо мені з вами", який так на часі звучить сьогодні:

...Там родилась, гарцювала

Козацькая воля;

Там шляхтою, татарами

Засівала поле,

Засівала трупом поле,

Поки не остило...

1847 року "Кобзар" було заборонено та вилучено з бібліотек

Автопортрет періоду заслання
Автопортрет періоду заслання

1847 року розпочався один з найскладніших періодів у житті поета: допити та ув'язнення у Петербурзі, а потім — заслання, яке тривало 10 років. У червні 1847 року його вперше відправили у заслання — в Оренбург, де Шевченко провів кілька років в Орській фортеці. За час заслання поет, незважаючи на заборони писати та малювати, створив десятки і десятки творів, художніх та поетичних, продовжуючи, зокрема, говорити про минуле й теперішнє України та про наше тяжіння до волі, яка завжди була частиною українського характеру.

У цей самий час "Кобзар" був заборонений і вилучений з бібліотек та книгосховищ. Книжку вилучали не тільки з бібліотек, а навіть з приватних колекцій читачів — що, звісно, сприяло якщо не популярності "Кобзаря", то його цінності, зробивши перше видання раритетним ще за життя поета. Сьогодні у світі залишилося лише кілька примірників першого видання "Кобзаря". Зберігаються вони, зокрема, в Національній бібліотеці Вернадського та в бібліотеці Гарвардського університету.

Сучасні видання "Кобзаря"

Через 183 роки "Кобзар" залишається однією з найважливіших книжок в історії України. Сучасні видання "Кобзаря" — вже не раритет, але все одно є тим, що хочеться мати на своїй книжковій полиці. У 2009 році "Кобзар" з ілюстраціями художника вийшов у видавництві "Дух і Літера", а 2012 року — у видавничому центрі "Просвіта".

Музей "Кобзаря" в Черкасах

У Черкасах, в історичний будівлі кінця ХІХ століття, розташований унікальний музей однієї книжки, присвячений цілком "Кобзарю". Музей відкрився 1998 року, ініціатива його створення належить Ользі Шарапі, яка є родичкою Тараса Шевченка по лінії його брата.

Музей "Кобзаря" в Черкасах
Музей "Кобзаря" в Черкасах

В Черкасах зберігаються найрідкісніші видання поета, зокрема і перше видання "Кобзаря", а також ще одне прижиттєве видання та документи про творчість і життя поета. У музеї можна побачити "Кобзар" і в інших перекладах; листівки Шевченка та плакати. При нагоді завітайте в музей "Кобзаря" у Черкасах, аби дізнатися більше про історію створення особливої для кожного українця книжки.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.