До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 порад, щоб зберегти молодість за допомогою ретинолу

Ретинол! Коли потрібен захист від тонких зморшок і здорове сяяння шкіри, кращого інгредієнта просто не існує. В чому підступ? Попри приголомшливі властивості ретинолу, призначені для збереження молодості, і його доступність в аптеках, крамницях і кабінетах дерматологів, усе ж є кілька нюансів, на які варто звернути увагу. Ось 6 порад, як використовувати ретинол правильно.

Photo: Getty Images
Що таке ретинол?

Повернемося до головного: ретинол, разом з іншими ретиноїдами, на кшталт ретиноєвої кислоти і ретинілу пальмітат, є похідним вітаміну А, який, своєю чергою, є однією з основних поживних речовин організму, що відповідають за оновлення клітин. "Його додають у засоби для місцевого догляду за шкірою, щоб сприяти оновленню шкіри, освітленню тону, зменшенню вугрового висипання і стимуляції вироблення колагену", — розповідає дерматологка з Нью-Йорка, докторка медицини Вітні Боу. "Він також діє як антиоксидант, допомагає боротися з ушкодженнями, спричиненими вільними радикалами, що призводять до видимих ознак старіння. На думку докторки медицини, дерматологки Франчески Фуско, цей інгредієнт важливий у дерматології як з косметичної, так і медичної точки зору. "Я вважаю його золотим стандартом в догляді за шкірою і часто пояснюю своїм пацієнтам, що цей інгредієнт справляється з омертвілими клітинами шкіри, забитими порами і тьмяністю шкіри", — каже вона.

Реклама

У цьому матеріалі експерти розповідають, як слід акуратно включити ретинол і ретиноїди до свого режиму, аби забезпечити свіжий колір обличчя на десятки років наперед.

Розпочинайте в 25-30 років

Тридцятирічний вік давно став базовим часом для введення ретинолу в свій догляд, проте багато жінок починають використовувати його раніше, мотивовані ранніми ознаками старіння, на кшталт пігментації, спричиненої сонцем, і гусячими лапками, або просто прагнуть випередити можливі вікові особливості і використовувати новітні технології на собі — звісно, під ретельним наглядом дерматолога. "Коли вам за двадцять — це чудовий час, щоб почати використовувати ретинол, — говорить докторка медицини Еллен Мармур. — Багато пацієнтів, які використовують його упродовж багатьох років, не уявляють свій догляд за шкірою без нього".

Починайте повільно і акуратно

"Дуже важливо дотримуватися балансу", — попереджає Боу. "Ретинол може стати причиною сильного подразнення, якщо використовувати його занадто часто або наносити занадто агресивну для вашої шкіри формулу". Вона рекомендує почати з невеликої кількості [просто горошинки] безрецептурної формули з низьким відсотковим умістом інгредієнта (0,01-0,03%) і використовувати її "двічі на тиждень, поступово збільшуючи кількість, щоб дати шкірі можливість акліматизуватися". Ба більше, слід пропускати ретинол за день до процедури відлущування (Боу рекомендує робити відлущування два-три рази на тиждень). "Відлущування — це дуже абразивна і подразнююча шкіру процедура, а ви ж не хочете погіршити ситуацію, підвищивши чутливість шкіри ретинолом", — каже Боу, додаючи, що якщо ви проходите певні процедури у фахівця, як-то лазерне шліфування шкіри, мікронідлінг і мікродермобразія, слід перервати використання ретинолу. Щоб випадково не перестаратися, зараз існує безліч нових формул з уповільненим впливом, які підходять для шкіри, схильної до почервоніння і висипань. "Це хороший варіант для людей з чутливою шкірою, — каже Фуско. — Активний інгредієнт починає впливати через деякий час і може знизити ризик подразнення". Якщо йдеться про ретинол, доступний за рецептом, на відміну від того, що продається без спеціального призначення — перший набагато ефективніший і має вищий відсоток вмісту інгредієнта (і до нього можна перейти з часом), — говорить Боу.

Остерігайтеся різких побічних ефектів

Тоді як деякі побічні ефекти — легке подразнення, сухість і чутливість до сонця — є нормальними, адже шкіра адаптується до нового активного інгредієнта, то сильне лущення, почервоніння і печіння — ті побічні ефекти, яких варто побоюватися. А людям з особливо чутливою шкірою або тим, хто бореться з такими станами, як розацея або екзема, слід зовсім побоюватися ретинолу і всіх перерахованих побічних ефектів. "Не хвилюйтеся, якщо ви не переносите ретинол, — каже Мармур. — Це не єдиний засіб проти старіння! Існує ще безліч дивовижних інгредієнтів, до прикладу, дикий індиго чудово діє на шкіру і при цьому не спричиняє подразнення чи чутливості до сонця".

Вночі — ретинол, удень — SPF

"Ретинол підвищує чутливість шкіри до ультрафіолетового випромінювання, а сонячне світло знижує ефективність продукту", — пояснює Боу, яка рекомендує своїм клієнтам використовувати ретинол на ніч і в жодному разі не пропускати SPF 30 вдень, оновлюючи його упродовж дня. До того ж, використовуючи ретинол, завжди слід пам'ятати про прогноз погоди і поїздки у спеку. "Ретинол краще не використовувати влітку і під час відпустки, коли люди багато часу проводять під прямим сонячним промінням", — попереджає Фуско.

Не лише обличчя

Застосовуючи еліксир з ретинолом, не нехтуйте зоною шиї і декольте — ці місця відомі ознаками старіння і часто ігноруються. "Якщо ці зони зараз здаються занадто чутливими для поточної формули, додайте до неї трохи зволожувального крему з керамідами, переш ніж наносити засіб на шию і декольте. Або візьміть окремий засіб з ретинолом, призначений для конкретної ділянки, — каже Боу. — зазвичай такі засоби містять менше вітаміну А, не мають запаху і дуже делікатні".

Текст: Lauren Valenti

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.