До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Повний посібник з лазерного шліфування шкіри

Інтерес до пластичної хірургії незмінно високий, але дезінформація і міфи оточують індустрію. Пояснюємо суть лазерних процедур: ніяких суджень, тільки факти. Все, що потрібно знати про лазерне шліфування.

Лазер – потужні вузькоспрямовані пучки світла – застосовують в індустрії краси всюди. "Лазерні апарати генерують тонкий пучок світла, утворений променями однієї довжини або кольору", – говорить Шерін Ідрісс, клінічний інструктор з дерматології в медичній школі Icahn School в госпіталі Mount Sinai в Нью-Йорку. "Однак, – додає вона, – термін "лазер" став загальним: ним позначають цілий клас дерматологічних пристроїв. Це неправильно: різні пристрої використовують різні види енергії: ультразвук, радіохвилі і т.д".

Лазер – абсолютно особливий вид лікування з вичерпним списком характеристик, включно з довжиною хвилі і її швидкістю", – каже Роберт Анолік, клінічний асистент і професор дерматології в Медичній школі Нью-Йоркського університету (NYU School of Medicine). Чим довша хвиля, тим глибше вона проникає в шкіру. Чим більша тривалість імпульсу, тим краще він підходить для невеликих ділянок. Як тільки промінь влучив у ціль, потрібна ділянка нагрівається – і руйнується.

У випадку з лазерним шліфуванням шкіри "мішенню" не є меланін або капіляри, а молекули води в колагеновому шарі дерми. "Коли вода нагрівається, утворюються мікротермічні зони ушкоджень, які запускають вироблення колагену і регенерацію шкіри", – каже Анолік.

Лазери використовують для лікування сонячних ушкоджень, раку шкіри, шрамів постакне, татуювань – і часто вони дають практично миттєвий результат.

Лазер від почервоніння

Що вони лікують: розацеа, фотопошкодження, судинні зірочки, вишневі ангіоми (червоні родимки), свіжі розтяжки, деякі види шрамів, гемангіоми і синці (від кровоприливу).

Як вони працюють: націлені на гемоглобін – білок у червоних кров'яних клітинах, – судинні лазери PDL або KTP нагрівають і руйнують кровоносні судини. Активовані барвником (хто б міг подумати), лазери PDL і Vbeam Perfecta генерують імпульси з довжиною хвилі в 595 нанометрів. "Вони проходять через епідерміс і дерму, щоб досягти своєї мети, одночасно шкодують навколишні тканини", – пояснює Ідрісс. KTP-лазер використовує кристал – тітанілфосфат калію. І випромінює хвилю довжиною 532 нм.

"Довжина хвилі PDL і ширина імпульсу роблять його ефективним в боротьбі з характерною червоністю шкіри, яка виникає через мільйон мікроскопічних кровоносних судин", – каже Анолік. PDL здатний "розщеплювати" еритроцити, що утворюють синці. Великі судини і плями (наприклад, вишневі ангіоми), як правило, краще реагують на KTP-лазери – і іноді зникають відразу після обробки. Шрами, розтяжки, родимі плями і стійкі капіляри зазвичай вимагають повторних сеансів.

Судинні лазери відомі десятиліттями, але тільки зараз їх почали розглядати як інструмент для лікування раку шкіри. Їх можуть використовувати у складі терапії базального і плоскоклітинного раку. "Вісімдесят відсотків немеланомних ракових захворювань шкіри припадають на добре видимі ділянки – голову і шию. Саме тому неінвазивна діагностика і лікування дійсно стали переломними моментами для багатьох пацієнтів ", – говорить Оріт Марковіц, доцент дерматології в Icahn School of Medicine госпіталі Маунт Синай.

За відчуттями: можна не використовувати знеболювальний крем: З KTP пацієнт відчуває прохолодний удар на шкірі, а потім швидкий "щипок".

Реабілітація: судинні лазери можуть викликати почервоніння і легкі набряки.

Ризики: ризик синців – невеликий. Порушення пігментації (небажане потемніння або освітлення шкіри), опіки і рубці можливі, хоча і рідкісні – здебільшого, коли пристрої неправельно використовують. Тому актуальна рекомендація довіряти тільки сертифікованим дерматологам і пластичним хірургам.

Лазери від пігментних плям

Що вони лікують: окремі цятки і татуювання всіх відтінків.

Як вони працюють: лазери з функцією "пошуку" пігментних плям діляться на два основні табори: Q-switched (рубіновий, олександритовий, неодимовий YAG) і пікосекундні (PicoSure, Pico Genesis, PicoWay). Лазери Q-switched найкраще зарекомендували себе у боротьбі з пігментацією. Іноді достатньо одного спалаху. Вони виділяють енергію короткими наносекундними спалахами (одна мільярдна частка секунди).

Делікатний лазер Nd: YAG підходить для насиченішого відтінку шкіри – як у іспанців, індійців, азіатів і афроамериканців; більш агресивний Ruby краще підходить середземноморського типу шкіри. За словами Енн Чапас, клінічного інструктора з дерматології в центрі Маунт Синай, тривалість імпульсу блискавична: в 1000 разів швидша, ніж нано. Це так швидко, що шкіра навіть не встигає відреагувати на тепло.

Хвиля руйнує частинки пігменту, і це безпечно для всіх типів шкіри. Вона зводить татуювання, як гумка. Процес видалення стає ефективнішим з року в рік, – каже Анолік. "Синій, зелений і фіолетовий колір татуювань надзвичайно важко розщепити за допомогою традиційних Q-switched лазерів, зате вони просто прекрасно реагують на пікосекундний імпульс". Пацієнти можуть розраховувати на видалення 90 відсотків татуювання за кілька сеансів протягом місяця (в середньому від шести до дванадцяти).

За відчуттями: відчуття з лазером Q-switched – ніби хтось відтягнув гумку і клацнув нею по шкірі. Дискомфорт при видаленні татуювання за допомогою пікосекундного лазера більш виразний, тому попередньо краще нанести знеболювальний крем.

Реабілітація: коричневі плями після Q-switched лазера швидко стають рожево-білими, а потім темніють та залишають шкірочку, яка через тиждень відшаровується, залишаючи чисту шкіру. Татуювання також побіліють після процедури, потім утворюється шкірочка, яку не можна чіпати близько тижня. "Оскільки пігмент згодом світлішає, загоєння буде з кожним разом все простішим", – каже Анолік.

Ризики: "Чим інтенсивніший колір шкіри пацієнта – від природи або від засмаги, – тим більша ймовірність розвитку гіпопігментації (освітлення шкіри) або гіперпігментації (потемніння)", – каже Вальдорф. Більше того, додає вона, у людей із середнім відтінком шкіри, наприклад, латиноамериканців і азіатів, – вищий ризик постзапальної гіперпігментації – темних плям, що утворилися через запалення, і плям, що повторно виникають. Вони можуть знову проявитися через кілька тижнів.

Неабляційні лазери

Що вони лікують: помірні сонячні пошкодження, меланодермію, незначні шрами.

Як вони працюють: щадні лазери з поверхневим випромінюванням і пікосекундні лазери, оснащені дифракційною лінзою, фракціонують (розбивають) промінь. Вони підходять для більшості типів шкіри. "Їх основна роль в тому, щоб освіжити і омолодити шкіру, що створить новий колаген, допоможе розгладити шкіру і усуне сонячну пігментацію", – каже Чапас.

Вибір інструмента залежить в значній мірі від того, що лікують. Фракційні лазери, такі як Fraxel Clear + Brilliant, підсилюють сяйво шкіри, але майже не працюють з текстурою шкіри. Пікосекундні лазери – це крок вперед, оскільки "вони проходять трохи глибше і надають більший вплив на зморшки і рубці", – зазначає Чапас. Сильніший фракційний лазер, такий як Fraxel Dual, створений для "тих, хто отримав занадто багато ультрафіолету в молодості, але почав використовувати сонцезахисний крем в 30 або 40. Довжина його хвиль може виправити значні, але неглибокі сонячні пошкодження", – каже Вальдорф.

Dual з поверхневою довжиною хвилі 1927 нм працює з пігментацією, порами, тонкими лініями і навіть передраковими станами шкіри; довжина хвилі в 1550 нм атакує глибокі зморшки і шрами.

Як це відчувається: знеболювальний крем перед фракційними і пікосекундними процедурами – рекомендований, але можна обійтися і без нього.

Реабілітація: година почервоніння, день почервоніння і стягнутість. Після процедури шкіра має червоний вигляд, потім бронзовий, що лущиться протягом тижня, а потім все зникає.

Ризики: фракційні лазери можуть викликати спалахи герпесу у тих, хто до нього схильний, тому лікарі перед процедурою дають попереджувальну дозу противірусного препарату. Також можуть виникати висипання і прояви екземи. "Ті, у кого колись була екзема, мусять попередити свого дерматолога", – говорить Волдорф.

Реклама
Абляційні лазери

Що вони лікують: глибокі зморшки, виражене фотостаріння, помітні шрами.

Як вони працюють: вони генерують більше тепла, "створюючи цілеспрямовані пошкодження на поверхні шкіри, яких немає при неабляційному шліфуванні, коли верхній шар залишається неушкодженим", – говорить Анолік. У підсумку абляція і пов'язані з нею травми призводять до більш активного оновлення колагену.

Неприємне відновлення, зате зрозумілий результат – це особливості останнього покоління фракційних абляційних лазерів (Fraxel Re: pair, СО2-лазер, фракційний лазер Sciton Profractional, ербієвий лазер). Вони безпечніші і передбачуваніші, ніж старі позафракційні абляційні лазери, з якими "до 25 відсотків пацієнтів мали ризик депігментації або рубців", – каже Анолік.

За відчуттями: нічого не відчувається, якщо попередньо нанести крем-анестетик, зробити ін'єкцію лідокаїну і прийняти заспокійливе.

Реабілітація: доведеться випасти з життя мінімум на тиждень. "Пацієнт має вигляд як після опіку – опухла шкіра, вкрита струпами. Пацієнти повинні бути психологічно готові до такого", – каже Анолік. З іншого боку, додає він, "фаза загоєння проходить безболісно". З ербієвим лазером скоринка тримається три або чотири дні, а подальше почервоніння – близько двох тижнів. Після CO2 можна очікувати 4-8 днів струпів і близько місяця почервоніння.

Ризики: бактеріальні інфекції і спалахи герпесу (лікарі призначають пацієнтам антибіотики та противірусні препарати заздалегідь, щоб звести їх до мінімуму); висипання; тривале почервоніння і набряклість; дуже рідко – депігментація і шрами. Лікарі уважно стежать за відновленням, тому краще запланувати кілька візитів після закінчення процедури.

За матеріалами allure.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.