Їжа як ліки: як правильно "перезавантажити" організм за допомогою харчування

Практика так званого "мініперезавантаження" травної системи підвищує рівень енергії, зміцнює імунітет, покращує сон, знижує запалення та має чимало інших переваг.




Зважаючи на те, що хвороби травного тракту стають дедалі поширенішими й згідно з останнім опитуванням Національного інституту статистики Іспанії є другою причиною госпіталізації (після онкології), варто приділяти більше уваги здоров’ю травлення. Особливо з огляду на тісний зв’язок між травленням і психічним здоров’ям. У нещодавньому дослідженні, опублікованому в журналі World Journal of Psychiatry, йдеться про те, що порушення мікробіому кишківника може змінити вироблення нейромедіаторів і сприяти депресії й тривожності.

Саме тому, окрім звичних щоденних звичок (наприклад, 12-годинного нічного голодування) багато нутриціологів рекомендують ще одну потужну практику, яку можна проводити щомісяця: мініперезавантаження травної системи. "Це одна з моїх улюблених харчових рекомендацій. За умови, що людина сумлінно підходить для цього і дотримується правил, таке "перезавантаження" дає змогу поставити деякі травні функції на паузу", — пояснює докторка Кончіта Відалес, керівниця відділу нутрігенетики клініки Demya Martín del Yerro Amselem.

Реклама.

Що таке мініперезавантаження травлення


"Загалом, "мініперезавантаження травної системи" означає 1–3 дні вживання легких, добре засвоюваних продуктів, щоб дати змогу системі відпочити та відновитися", – пояснює Ірене Домінґес, технологиня харчування та експертка зі здорових звичок із клініки Palasiet. "Через зменшення кількості їжі організм починає використовувати власні резерви та активує процеси виведення проміжних метаболітів", – додає докторка Відалес, авторка книги "Подбай про свій мікробіом".

Найважливіше — не вживати продукти, які ускладнюють або сповільнюють травлення. Супи з овочів, зелені смузі (із переважанням овочів), легкий білий рибний білок — усе це легко засвоюється й не перевантажує травну систему, а також зменшує відчуття важкості після рясних застіль. Також важливо пити достатньо води або трав’яних настоїв і вживати невеликі порції.

Користь мініперезавантаження


Короткостроково:

* Відчутне зростання енергії
* Покращення ясності розуму
* Зміцнення імунної системи, особливо у періоди інфекцій

Довгостроково:

* Покращення загального здоров’я
* Поліпшення якість сну
* Мотивація до турботи про себе
* Зменшення запальних процесів

Як часто це робити


Докторка Відалес радить практикувати це щотижня або 2–3 рази на місяць. У разі ожиріння, підвищеного кортизолу чи після медикаментозного лікування можна дозволити робити "харчові паузи" щомісяця протягом п’яти днів під медичним наглядом. Франсіско Морено також радить зважати на менструальний цикл: найкраще проводити таке очищення під час овуляції, коли енергія на найвищому рівні. Жінкам у менопаузі можна "перезавантажуватися" раз на чотири тижні.

Це не голодування


Попри схожість, мініперезавантаження відрізняється від інтервального голодування. Якщо під час останнього не можна вживати калорійні продукти (навіть овочеві бульйони), то під час "мініперезавантаження" можна вживати легкі страви. Це робить процес більш доступним та менш стресовим.

За матеріалами: Vogue.es

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.