До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Кераміди замість ретинолу: найкращий anti-age інгредієнт для шкіри

Наша шкіра складається з керамідів більше, ніж на 50 відсотків, тому не дивно, що цей інгредієнт відіграє життєво важливу роль у визначенні зовнішнього вигляду і чутливості шкіри. Розповідаємо, що потрібно знати про кераміди, щоб відтермінувати старіння.

Photo: Kiki Xue

Ретинол і кислоти — інгредієнти, без яких не обходиться антивіковий догляд, але не менш важливі і кераміди, які роблять шкіру гладенькою і пружною. Кераміди добре вивчені і є перевіреним способом, щоб зберегти шкіру зволоженою і здоровою. Ось усе, що необхідно знати, щоб додати кераміди у свою б'юті-рутину.

Реклама
Що таке кераміди?

Відомо, що у здоровому раціоні мають бути корисні жири, а наша шкіра так само отримує користь від ліпідів і природним чином їх відтворює. "Кераміди — це ліпіди або жири, які природним чином присутні у шкірі. Це клей, який скріплює клітини нашої шкіри, створюючи захисний бар'єр, що перешкоджає втраті вологи. Близько 50 відсотків зовнішнього шару шкіри складається з керамідів, — говорить докторка Нікета Сонаване, дерматолог-косметолог Ambrosia Aesthetics в Мумбаї. Воскова природа керамідів запобігає втраті вологи, утримуючи її в шкірі.

Кераміди заповнюють прогалини між плитками клітин шкіри, утримуючи їх разом, допомагаючи тим самим утримувати вологу. "Якщо керамідів замало, слабшає бар'єрна функція шкіри. Це призводить до сухості, зневоднення, екземи, подразнення і потріскування, акне, почервоніння і підвищеної чутливості", — говорить докторка Хітра Ананд, косметолог-дерматолог та головна фахівчиня з формул SkinQ.

Як каже докторка Ананд, кераміди виробляються у шкірі природним чином, проте цей процес слабшає з віком і шкіра стає сухішою. У жінок кількість керамідів помітно знижується після 35 років через зниження рівня естрогену. Витончення шкіри з віком є ​​прямим наслідком нестачі керамідів, що впливає на еластичність шкіри, призводить до появи тонких ліній, особливо навколо очей і на лобі.

Як працюють засоби з керамідами?

"Хоча ми завжди знали про бар'єрні функції керамідів, тільки завдяки великим дослідженням останнього десятиліття стали краще розуміти, як вони можуть проникати в шкіру при місцевому нанесенні. Зволожуючі креми з керамідами — це один з найбільш технічно досконалих зволожуючих засобів, доступних сьогодні", — говорить докторка Ананд. Фактично, дослідження підтверджують, що рівень вологи в шарах шкіри збільшується, якщо ви використовуєте засоби з керамідами, запобігаючи сухості. "Кераміди працюють найкраще, коли ви використовуєте їх разом зі зволожуючими інгредієнтами, такими, як гліцерин. Так, гліцерин збирає вологу, а кераміди її утримують. Наносьте крем або лосьйон з керамідами на вологу шкіру, щоб краще сприяти зволоженню", — говорить доктор Сонаване.

Що потрібно їсти для природного виробництва керамідів?

Якщо ви хочете збільшити кількість керамідів природним чином, допоможе багатий на корисні жири раціон. "Додайте до свого раціону більше горіхів, насіння, жирної риби, горіхової олії і топленого масла, щоб шкіра стала еластичною і сяючою", — говорить доктор Сонаван. Молочні продукти, яйця і соєві боби також містять велику кількість сфінголіпідів, які сигналізують шкірі про необхідність виробляти більше керамідів.

Текст: Dhara Vora Sabhnani

За матеріалами vogue.in

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.