До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про новий гіт Netflix "Піщана людина"

Рейтинг найпопулярніших новинок Netflix очолив серіал "Піщана людина" — видовищне фентезі на основі суперпопулярного коміксу DC 1980-х.

Сюжет

"Коли ми заплющуємо очі й засинаємо, на нас чекає інший світ — Марення, де Піщана людина, володар снів (Том Старрідж), утілює всі наші найпотаємніші страхи й фантазії. Але коли Сон ув’язнюють на століття, його відсутність спричинює низку подій, що назавжди змінить світ снів і неспання. Щоб відновити лад, Сон мусить здійснити подорож різними світами й годинами та виправити помилки, яких припустився впродовж свого тривалого існування. Для цього йому доведеться зустріти давніх друзів і ворогів, а також нових істот".

Реклама

Сюжет серіалу "Піщана людина" звучить гарно й метафорично, ніби казка на ніч. Розпочинається серіал з неймовірної сцени окультного ритуалу, який відбувається в 1916 році в маєтку Родеріка Берджеса. Той хоче впіймати Смерть, щоб повернути свого загиблого сина, але випадково до його пастки потрапляє Сон, або Морфій. Після 100 років ув’язнення Сон виходить у сучасний світ — і це вже цікаво, погодьтесь. Як почуватиметься Сон у 2021 році та чи вдасться йому повернути власну силу — саме про це дізнаємося в першому сезоні.

Літературна основа

В основі серіалу — серія відомих коміксів за сценарієм Ніла Геймана, що виходили з 1989 по 1996 рік у видавництві "Vertigo". Серія з 75 випусків виявилася неймовірно успішною: це один з перших коміксів, що потрапив до рейтингу бестселерів The New York Times та дістав визнання в поважних літературних критиків, які до того обходили увагою жанр графічного роману. Полюбили "Піщану людину" й поціновувачі жанру — на сьогодні армія фанатів коміксу Геймана налічує мільйон осіб. Вважається, що успіх "Піщаної людини" пов’язаний з видовищним сюжетом та вдалим поєднанням жанрів — давніх легенд і міфології, історії та сучасної літератури.

Над екранізацією почали працювати в 1996 році, але згодом виявилося, що "Піщана людина" досить непростий для адаптації на екрані матеріал. Серед претендентів на режисерське крісло були такі майстри, як Террі Гілліам, а на головну роль Морфія розглядали Джозефа Гордона-Левітта. Також бажання адаптувати серіал мав телевізійний гігант HBO, але зрештою відмовився через чималу вартість проєкту. У 2022 році амбітний проєкт утілили в життя Netflix, а спродюсував шоу його автор, відомий письменник-фантаст Ніл Гейман.

Актори

Говорити про "Піщану людину" розпочали задовго до прем’єри, зокрема й через яскравий та несподіваний кастинг. Так, роль Сну грає 36-річний британський актор Том Старрідж, зірка фільму "Рок-волна" та популярний театральний актор, двічі володар премії "Тоні". Холодний і відсторонений образ (у купі з аристократичною блідою шкірою та чорним, як смола, волоссям) роблять його ідеальним втіленням Морфія.

У ролі Люцифера ще одна яскрава британська акторка, Гвендолін Крісті, відома як Брієна Тарт із серіалу "Гра престолів". Глядачі як один розсипаються в компліментах Гвендолін Крісті, яку називають чи не найкращим втіленням образу Люцифера в кіно за останні роки. В ролі окультиста Родеріка Берджеса – ще одна зірка "Гри Престолів", актор Чарльз Денс. Також в одній з епізодичних ролей у серіалі з’явиться письменник Стівен Фрай.

Видовищність

Секрет успіху "Піщаної людини" полягає в тому, що серіал знято з фантазією. Ґейман — письменник з неймовірною уявою, і так само він, уже як продюсер, працював і над серіалом. Від деяких сцен буквально неможливо відірвати погляду, наприклад, це сцена ритуалу, що призводить до захоплення й ув’язнення Морфеуса в першій серії. Саме ця сцена дає глядачам зрозуміти, що перед нами втілена жива версія літературного світу Ґеймана.

Також дуже яскраво в серіалі відтворено сцени пекла, яким заправляє Люфицер у виконанні Гвендолін Крісті.

До речі, на Netflix серіал можна подивитися в українському дубляжі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.