До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Проти течії: Крістен Стюарт — про роботу над фільмом "Любов, брехня та кровопролиття"

В український прокат вийшов довгоочікуваний трилер "Любов, брехня та кровопролиття" з Крістен Стюарт. На Берлінському кінофестивалі, де відбулася світова прем’єра стрічки, з акторкою спеціально для українського Vogue поспілкувалася кіножурналістка Єлизавета Сушко.

Крістен Стюарт на Берлінале

Ми зустрічаємося з Крістен Стюарт під час круглого столу, куди запрошено всього кількох представників міжнародної преси. Переді мною одна з найпопулярніших акторок світу, яку не раз визнавали найбільш високооплачуваною. Проте 34-літня Стюарт більше схожа на підлітку, що захоплюється панк-музикою: вона вбрана в чорну футболку, джинси та кеди, з недбалою зачіскою, яку може скуйовдити кілька разів за інтерв'ю. Розмова з Крістен Стюарт, яка щойно представила на Берлінале ефектний романтичний трилер, де її героїня закохується в бодібілдерку та занурюється у кримінальний світ, розпочалася зі щирого захвату, який висловлює один із журналістів. "Вітаю вас із чудовим фільмом. Ця стрічка нагадує за жанром "Кримінальне чтиво", і це найкраще, що я бачив з часів тарантінівської роботи".

Реклама

Британська режисерка Роуз Ґласс, для якої фільм став другим повним метром, створила історію про токсичні стосунки культуристки Джекі та працівниці спортзалу Лу саме під Стюарт. Як з'ясувалося пізніше, і акторка була фанаткою Роуз Ґласс — після її фільму жахів "Свята Мод" 2019 року.

У стрічці "Любов, брехня та кровопролиття" Стюарт перевтілюється у відлюдькувату менеджерку тренажерного залу, що закохується в розкішну бодібілдерку. Події відбуваються в 1989 році у звичайному американському містечку неподалік Вегаса, переповненому насиллям та злочинністю. Лу (Крістен Стюарт) працює у спортзалі свого батька, з яким не спілкується багато років. Його вже давно розшукує ФБР за методи, якими він вирішує свої справи з бізнес-партнерами. Коли на тренування приходить молода бодібілдерка Джекі, Лу одразу закохується та "пригощає" її уколом стероїдів... Так завʼязуються їхні токсичні стосунки, що затягують пару в темряву насильства. Жінки вирішують помститися за сестру Лу її чоловікові-аб'юзеру, батькові Лу за все скоєне та, зрештою, починають мститися одна одній за ревнощі.

"Любов, брехня та кровопролиття"

"Коли Роуз сказала, що написала сценарій спеціально під мене, я подумала: "Ой-ой"", — емоційно ділиться акторка. — Насправді я давно хотіла з нею попрацювати і мене вразило, що вона створила історію спеціально для мене. Це був такий дивний збіг обставин, адже я була одержима її першим фільмом. І це так круто, що людина, в чиє мистецтво я була закохана, написала під мене роль. Я щасливиця".

Роуз Ґласс та Крістен Стюарт

Варто зазначити, що з вибором ролей у Стюарт ніколи не було помилкових рішень. Крістен, яка виросла в родині режисерки й продюсера, почала працювати ще в дитинстві, знімаючись у серіалах каналу Disneу, а в 12 років дебютувала на великому екрані у фільмі Девіда Фінчера "Кімната страху". Її гучна доросла кар'єра розпочалась із "Сутінок", де вона зіграла у парі з Робертом Паттінсоном, який пізніше став її бойфрендом. За роки акторства вона перевтілювалась у кохану вампіра, принцесу Діану, Білосніжку, та щоразу залишалась найцікавішою зіркою свого покоління.

У розмові Стюарт відверто зізнається: найпривабливіше в її роботі — це дослідження себе та власних кордонів і можливостей у ролях. "Зізнаюся: раніше бодібілдинг видавався мені огидним, і від цього тепер трохи соромно. Але справа в тому, що у мене завжди було упередження до сили, яка не має мети або цілі. Я ніколи не сприймала всерйоз людей, які постійно відвідують тренажерний зал, щоб мати якнайгарніший вигляд. Мене таке просто не цікавило. Але моя героїня зовсім інша — її буквально фізично тягне до сили. І коли вона зустрічає Джекі, яка йде по життю зухвало й беззастережно, закохується та втрачає голову".

"Любов, брехня та кровопролиття"

Не обійшлося у цьому кримінальному трилері і без фізичних перевтілень Стюарт, яким, втім, вона не може дати раду вже третій рік після фільмування. Виявилося, що для образу Лу вона зробила навмисно погану стрижку — і досі не може відростити волосся. "Я була схожа на свою героїню Беллу Свон із "Сутінок", коли розпочалися знімання, — носила вестерн-сорочку на ґудзиках. А мала бути інакшою — не схожою на інших у цьому маленькому містечку. І ми побудували таку персонажку: вона дивна, відлюдькувата, закрита. Любить чудернацьку музику — і до речі, ніхто в цьому містечку не має такого музичного смаку, як у неї. Лу дуже альтернативна, не схожа на інших. І їй це подобається". Говорячи про це, Стюарт сидить разом із журналістами за круглим столом, з ногами на стільці, і сама справляє враженні дивакуватої та незвичайної, особливо у порівнянні з її зірковими колегами.

На запитання про те, що було найскладнішим під час знімань, Стюарт неочікувано відповідає: постійне паління в кадрі та необхідність їсти в кожному дублі, яких в середньому було не менше десяти. Щоразу вона мала запалювати нову цигарку та починати новий чизбургер, зі сміхом каже акторка, бо цього потребував образ.

Під час розмови Крістен із задоволенням згадує про своїх партнерів у кадрі. Бодібілдерку, з якою в Лу зав'язується токсичний роман, грає Кеті М. О'Браян — акторка, що не так давно зіграла у серіалі всесвіту "Зоряних війн" "Мандалорець" та реальна культуристка з досвідом. Батька Стюарт на екрані втілив Ед Гарріс. "Коли Ед Гарріс твій батько — це круто. Він начебто чоловік з реклами Marlboro — душевний і поетичний, водночас маскулінний і чарівний".

Команда фільму "Любов, брехня та кровопролиття"

У роботі над стрічкою режисерка Роуз Ґласс надихалася творчістю Девіда Кроненберга та культовими класичними фільмами Квентіна Тарантіно, "Тельмою і Луїзою" Рідлі Скотта та боді-горорами сучасності. Від того у фільмі багато насилля: батько Лу має власний тир, м'язи Джекі набухають від стероїдів, які вона вколює, а якщо вже когось і вбивають, то з мисливського дробовика. Багато з цих сцен викликає сміх через абсурдність, а від багатьох стає неприємно та болісно на фізичному рівні.

"Ми — жорстокі. Людські істоти за своєю природою, я маю на увазі. Способу уникнути правди про насильство не існує. Але я вважаю, що в цьому фільмі немає місця оспівуванню насильства. Якраз навпаки, він показує абсурд про Америку, про захоплення зброєю, тому що зброя — це страшно. Здавалося б, Лу — головна героїня: ти хочеш бути на її боці, йти за нею, любити її, відчувати, що ви на одній сторінці. Але саме вона транслює здатність людської істоти робити погані речі, щоб зберегти власне задоволення, власний комфорт", — так Стюарт відповідає на запитання про етичність зображення тарантінівської жорстокості у 2024 році, коли світ та Америка так сильно змінилися.

Говорячи про Стюарт сьогодні, неможливо не згадати про її повнометражний режисерський дебют. Після світової прем'єри фільму "Любов, брехня та кровопролиття" акторка заявила, що не зніматиметься в кіно, доки не закінчить власне. У Берлін вона приїхала з Латвії, де відбувалися фільмування її стрічки. Зараз проєкт, натхнений книгою The Power Broker про Роберта Мозеса — чиновника й містобудівника, творця сучасного вигляду Нью-Йорка, — знаходиться на стадії пошуку фінальної частини фінансування. Саме тому Стюарт знімає в Європі, а не в Штатах — це набагато дешевше.

"Таке враження, що фільм за цей довгий час створення став лише кращим. І ми всі, кожен, хто пов’язаний з ним, дуже його полюбили. Я відчуваю, що сьогодні моя стрічка — це щось дорогоцінне, і не можу дочекатися, щоб показати вам моє коштовне творіння, друзі", — підсумовує Крістен Стюарт.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.