До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 найкращих фільмів 1990-х

Хтось ладен посперечатися, що 1990-ті були найкращими роками в житті людства. Молоде покоління дізнається про це запаморочливе десятиліття через культуру, яка подарувала світові запальні ритми ікон поп-музики, саркастичні жарти з епізодів "Друзів" і низку прекрасних фільмів. У цьому матеріалі згадуємо кіно, яке викликає ностальгічні спогади про ті часи.

"Зв'яжи мене!", 1990

Реклама

У цій провокаційній драмі іспанського режисера Педро Альмодовара молодий Антоніо Бандерас грає Рікі, одержимого шанувальника актриси, який нещодавно виписався з психлікарні. Він викрадає Марину, яку зіграла Вікторія Абріл, — зірку фільмів для дорослих, яка стала акторкою фільмів жахів, — щоб змусити її закохатися в нього. Темний і заплутаний сюжет стрічки розбавлено гіпернасиченою палітрою червоних і зелених тонів фільму, а гра Абріл під час її ув'язнення залишає глядачів у стані двозначності: невже полонянка таки повільно закохується в Рікі?

"Тельма і Луїза", 1991

Сьюзен Серендон і Джина Девіс відправляються в подорож у цьому культовому фільмі режисера Рідлі Скотта про дружбу та сміливі пригоди. Тельма та Луїза, тиранізована домогосподарка та гостра на язик офіціантка, планують поїздку до рибальського будиночка, однак з ними стається нещасний випадок, що змушує їх тікати від закону. На пустельному шосе вони стикаються з безліччю персонажів, зокрема з чарівним мандрівником (Бред Пітт), який шукає попутників та прихисток від дощу в номері мотелю Тельми. Рівною мірою весела та серйозна історія дуету набуває символічних масштабів до кінця фільму.

"Порко Россо", 1992

Ніхто не створює чарівні, ліричні пейзажі так, як це вдається легендарному аніматорові Хаяо Міядзакі. Цей фільм 1992 року розповідає про пілота часів Першої світової війни, якому судилося жити з головою свині. Разом зі спритним механіком Фіо, Порко літає навколо Адріатичного моря, відбиваючись від повітряних піратів, найнятих новим фашистським урядом Італії. Сповнений краси та гумору, фільм залишається одним із найбільш недооцінених шедеврів Міядзакі.

"Безголові", 1995

Жоден огляд фільмів 1990-х не обходиться без розповіді про Шер Горовіц, соціально-домінантного підлітка з Беверлі-Гіллз і завзяту сваху. Заснований на романі Джейн Остін "Емма" 1815 року, "Безголові" рясніє культовими образами епохи: від білого Jeep Wrangler Шер до її великого оцифрованого гардеробу. Алісія Сільверстоун грає роль наївної, але розважливої старшокласниці. Сценарій сповнений комічних моментів, які неможливо забути, наприклад, коли вдягнена в сукню Alaïa Шер пояснює грабіжникові, чому вона не може впасти на Землю!

"Розум і почуття", 1995

Завдяки ролям у таких фільмах, як "Маєток Говардс Енд" і "У присмерках дня", Емма Томпсон була популярною (і дуже бажаною) акторкою в драмах 1990-х. У цій екранізації роману Джейн Остін 1811 року вона з'являється в ролі Елінор Дешвуд, старшої доньки в сім’ї, яку вигнали з дому після смерті батька. Чудова гра Кейт Вінслет, Г’ю Гранта та Алана Рікмана доповнюють цю яскраву екранізацію, віддаючи належне іронічному поглядові Остін та гострому відчуттю любові та втрати.

"Розумник Вілл Гантінґ", 1997

Молоді Метт Деймон і Бен Аффлек написали сценарій для цього фільму про геніального прибиральника Массачусетського технологічного інституту, який розв'язує надскладну математичну задачу. Деймон грає титулованого генія, якого відправляють на терапію до Шона Магвайра (Робін Вільямс), професора психології місцевого коледжу. Невдовзі глядачі захоплюються тим, як Вілл намагається перебороти власні травми, а його дружба з Шоном і роман зі Скайлар (Мінні Драйвер), амбітною студенткою Гарварду, насичують сцени ніжністю та болем.

"Пастка для батьків", 1998

Ліндсі Лохан вперше здобула славу, зігравши Голлі та Енні — сестер-близнючок, яких розлучили після народження і які возз'єдналися в літньому таборі. Вони "обмінюються" життями та знову намагаються звести своїх батьків та об'єднати сім'ю.

"Закоханий Шекспір", 1998

Ця яскрава драма показує Джозефа Файнса як найвідомішу постать в історії літератури. Розважливий молодий драматург намагається закінчити "Ромео і Джульєтту", справляється з суперниками та крутить романи. Гвінет Пелтроу отримала "Оскар" за роль Віоли де Лессепс, дворянки, яка проникла в чоловічу акторську трупу та закрутила роман з Шекспіром до свого шлюбу з лордом Вессексом (Колін Ферт). Любителі епохальних драм оцінять розкішні костюми, золоте світло ламп і жваве переосмислення часів Шекспіра.

"Ноттінг Гілл", 1999

Джулія Робертс і Г'ю Грант подарували світові одну з найчарівніших романтичних комедій в історії. Робертс приголомшує в ролі Анни Скотт, американської кінозірки, якій складно впоратися з постійною увагою суспільства, а незграбний і одурілий Вілл Текер у виконанні Гранта — щирий англійський коханець, з яким вона познайомилася. У стрічці "Ноттінг Гілл"звучить одна з найпопулярніших цитат про кохання: "Я просто дівчина, стою перед хлопцем, просячи його любити її". Решту ви знаєте.

"Афера Томаса Крауна", 1999

Пірс Броснан і Рене Руссо грають разом у цьому сексуально зарядженому фільмі про крадіжку творів мистецтва — він як колекціонер-мільярдер, а вона — страхова слідча, яку відправили його перевірити. Їхні зустрічі, сповнені підозрілості та спокус, відбуваються на Мартиніці та в міському будинку героя в Нью-Йорку. Фільм знаковий також і модою 1990-х, особливо в ньому запам'ятовується блискуча сукня Michael Kors, у якій Руссо танцює танго.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.