До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книга на вихідні: Girl in a band Кім Гордон

Щовихідні Vogue.ua обирає книги, які її вразили. Цього тижня редактор відділу моди Вєня Брикалін розповідає про книгу Girl in a band – мемуари американської рок-зірки Кім Гордон.

Книгу Кім Гордон можна придбати тільки заради обкладинки. З вагона нью-йоркської підземки на читача дивиться одне з легендарних облич рок-сцени кінця ХХ століття – суміш Сари Конор з "Термінатора" і Шерон Стоун. Бас-гітаристка епохального гурту Sonic Youth – одна з небагатьох, хто за десятиліття життя під прицілом мас-медіа не розгубив себе і навіть знімки рекламних кампаній Saint Laurent і Marc Jacobs з її участю не можуть розвінчати культ тотальної рок-зірки.

Реклама
Кім Гордон в кампейні Saint Laurent

Книга спогадів Girl In a Band буквально про це – про те, як бути жінкою в рок-музиці: про бажання розчинитися на сцені, про мимовільне суперництво з чоловіками і прагнення довести світові, що ти нічим не гірша інших. А заразом про бажання мати повноцінну сім'ю і бути гідною матір'ю своєї дитини.

"Дівчина в гурті" чимось нагадує тексти Френ Лебовіц про Нью-Йорк, якого більше нема: про блиск і злидні арт-тусовки 80-90-х (один з перших підробітків Гордон знашла в арт-дилера Ларрі Гагосяна), про своти, де молоді художники будували плани змінити світ, про неминучі втрати близьких. Найзворушливіші сторінки книги присвячені Курту Кобейну, його зльоту і падінню в прірву в міцних обіймах Кортні Лав. У Гордон-письменника немає, звичайно, харизми і пекельної іронії щодо всього на світі, яка прославила Лебовіц. Але вона і не намагається справити враження на читача – про шалене життя рок-зірок Гордон пише скоріше як про суму зовнішніх чинників і обставин, уплив на котрі не завжди в їхніх силах.

Кім Гордон, 1990 рік

Одна з таких історій ­­(нею починається книга) – травматичні стосунки травматичні стосунки з Терстоном Муром, чоловіком і партнером по Sonic Youth. 26 років шлюбу двох музикантів закінчилися фіаско – за версією автора книги, Мур втратив контроль над власним життям, версію другої сторони ми тут не знайдемо. В описі цієї втрати відчувається біль, гордість і спроба примиритися з життям після. Але за законом жанру в дівчини з гурту ніякого "після" немає. Розлучившись з Sonic Youth, Гордон знову знайшла себе в музиці, заснувавши групу Body/Head, і в мистецтві – в 2013 виставкою робіт Гордон-художниці опікувався той самий Гагосян.

Читайте також:

Книга на вихідні: "Години" Майкла Каннінгема

Що читати в жовтні: Любко Дереш про книжкові новинки

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.