До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

ОМКФ 2018: актор Ерік Робертс про кіно, моду і сучасних жінок

Актор Ерік Робертс, зірка Бродвею і фільмів "Вроджена вада" і "Темний лицар", приїхав з майстер-класом на Одеський кінофестиваль. Про ставлення до молодого покоління акторів, сучасних жінок, відверті сцени в кіно і трохи про моду, спеціально для Vogue.ua, його розпитала Олена Нагорна.

Ерік Робертс в Одесі

Актор Ерік Робертс прилетів на Одеський міжнародний кінофестиваль з Лос-Анджелеса. Незважаючи на джетлаг, всі три дні перебування в Одесі він постійно був перед очима: виступав в день відкриття кінофестивалю, провів майстер-клас та круглий стіл для журналістів. Така працездатність захоплює, якщо знати, скільки йому років. А якщо згадати, що до сьогодні він знявся майже в п'яти сотнях фільмів, серіалах і декількох кліпах (наприклад, у відео Емінема на трек Smack That, і кліпах групи The Killers), то відразу зрозуміло, що перед тобою звичайний супермен.

Реклама

Ми зустрічаємося з Еріком Робертсом на веранді готелю, у якому він зупинився. "У вас зовсім мало часу", – нагадує мені Василь Горчаков (перекладач кінофільмів – прим. авт.), який супроводжує Еріка Робертса на ОМКФ 2018.

Ерік просить не турбуватися про час і статечно сідає у крісло, закидає ногу на ногу. У свої шістдесят два він все ще має шалено привабливий вигляд. Легка неголеність, кучеряве сиве волосся, фірмова усмішка і відкритий погляд.

Ерік Робертс в Одесі

Ерік, траплялося у вашій кінокар'єрі, що зовнішність заважала вам отримати ту чи іншу роль?

– Звичайно, траплялося! Але я ніколи не говорю про це. Мені здається, якщо я почну обговорювати свою зовнішність, то буду схожий не на актора, а на ... актрису.

Ви що, не любите актрис?

– Ну що ви! Мені подобаються багато актрис. Молоде покоління актрис до того ж набагато професійніше, ніж молоде покоління акторів.

На вашу думку, чому?

– Ви знаєте, останні 25 років всі вони вчаться через телеящик, в тому числі і майстерності гри. І результат має такий вигляд, ніби актори прагнуть грати краще, а актриси просто хочуть завжди грати добре.

Під час майстер-класу ви назвали найбільш невеселий момент на знімальному майданчику відверті сцени. Як все відбувається насправді?

– У відвертих сценах актор зобов'язаний зробити все, щоб актриса почувала себе захищеною. Ти повинен подбати про неї. Навколо знімальна група, сила-силенна народу, вона оголена. Це той момент, коли актриса дуже вразлива. Погодьтеся, це зовсім не весело. І ти повинен зробити так, щоб ви вдало зіграли сцену, і, водночас, почувались у цілковитій безпеці. Вона, перш за все!

Як ви підтримуєте себе у формі?

– Ходжу в спортзал. А недавно я пережив досвід, який допоміг мені усвідомити важливість фізичної форми. Беар Гріллс (британський мандрівник, телевізійний ведучий і письменник – прим. авт.) відібрав десять учасників і відправив нас на безлюдний острів на 28 днів без їжі і води. Троє не змогли витримати до кінця і вибули. Семеро витримали. Я в їх числі. Тепер моє життя ніколи не буде таким, як раніше (Ерік сміється). Сьогодні, коли я чую скарги на те, що чогось не вистачає, я розумію, що це абсолютно не так. Коли після 28 днів на острові я зайшов у ванну і побачив, що з крана тече вода, я закричав: "О, Господи! Це вода! Це прекрасно!". Ці 28 днів повністю змінили мене і відкрили очі на багато що.

Ерік Робертс у фільмі "Циганський барон" (1978 рік), за роботу в якому отримав номінацію на "Золотого глобуса"

Наприклад?

– Наприклад, на чоловіків. Ми думаємо, що ми королі, а це далеко не так. Я не люблю чоловіків. Я люблю жінок. І мені подобається те, що відбувається сьогодні з жіночим рухом. Ви стаєте впевненішими і сильнішими. І ви переможете. Тому що ви дійсно дбаєте про багато що, ви матері, і ви розумієте багато речей, яких не розуміємо ми. А ми, на жаль, це часто не цінуємо.

І ви особисто теж?

– Я не виняток. У дитинстві я засвоїв, що означає бути нещасливим, оскільки мій батько не був щасливим. І я точно не хотів такого життя. Батьки почувались незадоволеними своїм життям і одне одним. І ще вони пили.

Ерік Робертс в ролі плейбоя в фільмі "Зірка 80", 1983 рік. Режисер – Боб Фосс.

А в своїй родині ви щасливі?

– О, моя дружина Елайза – королева! Ми разом вже 25 років. Вона відомий кастинг-директор, продюсер і актриса. І ще вона мій бос! Коли я дізнався, що мої колишні агенти не надають мені інформацію по всіх пропозиціях через недостатньо високі, на їхню думку, гонорари, я дуже розлютився. Агент не має права вирішувати за актора, в яких фільмах йому брати участь, а в яких ні. Ось після цього я вручив свою кінодолю в руки Елайзи. І за 13 років жодного разу не пошкодував.

У холі з'явився Василь Горчаков – знак, що час нашого інтерв'ю добігає кінця. "Еріку завтра відлітати, – пояснює він, – а у нас попереду ще кілька зустрічей". Ерік прощається і вирушає в сторону гостей готелю, які хочуть зробити з ним селфі.

Ерік Робертс у фільмі "Потяг-утікач", 1985. Стрічка принесла йому номінацію на "Оскара"

Останнє запитання: які у вас відносини з модою?

Ерік Робертс сміється і відповідає:

– Спадні!

Вказує на свої джинси та додає:

– Я завжди ношу одне і те ж – Levi's 501, сорочки на гудзиках і Air Jordan.

Фото: Віталій Мельников

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.