До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Секрети догляду зіркових косметологів: поради, засоби, лайфгаки

Ми спитали в провідних дерматологів, які процедури та продукти для догляду за шкірою вони самі використовують

Фото: архів Vogue

Знайти найкращу процедуру догляду за шкірою – завдання не з простих. Навіть ті, хто має багаторічний досвід, скажуть, що їхній шлях до чистої та осяйної шкіри не обійшовся без спроб і помилок. Здається, що сьогодні є нескінченна кількість порад для догляду за шкірою, особливо в TikTok. Але як зрозуміти, яким з них можна довіряти? Шукаючи відповідь на це запитання, Vogue вирішив зазирнути на beauty-полиці дерматологів, бо хто, як не вони, є найкращими експертами в цій галузі. До того ж косметологи – такі самі люди, які страждають на акне, чутливість шкіри, екзему чи гіперпігментацію. Тож ми попросили трьох провідних дерматологів поділитися своїми реальними схемами догляду за шкірою від ранку й до вечора.

Реклама
Лікарка Карен Кага

Знайомство з експертом: Карен Кага – дерматологиня, яка приймає паціентів у Лос-Анджелесі й Гарварді та спеціалізується на гіперпігментації й акне. Вона пройшла навчання за Гарвардською стипендіальною програмою з косметології та лазерної медицини.

Тип шкіри: "У мене жирна шкіра, схильна до акне й гіперпігментації ", – пояснює Кага.

Ранок

Крок перший: "Вранці я використовую делікатне вмивання. Залежно від стану шкіри чергую пінний крем CeraVe Acne Foaming Cream Cleanser з відлущувальним засобом Senté або просвітлювальною пінкою Revision Skincare". До компонентного складу засобів Senté та Revision Skincare входять кислоти, що просвітлюють і відлущують мертві клітини шкіри, а засіб CeraVe містить пероксид бензоїлу, який усуває надлишки жиру й запобігає появі нових висипів.

Крем для вмивання Acne Foaming Cream Cleanser, CeraVe
Очищувальний гель з гліколевою та фітиновою кислотою Exfoliating Cleanser, Senté
Пінка для вмивання Brightening Facial Wash, Revision Skincare

Крок другий: "Потім я наношу сироватку з вітаміном С – нині використовую Silymarin CF від SkinCeuticals". Цей засіб розроблено з огляду на особливості жирної та схильної до акне шкіри. Він містить коктейль з екстракту розторопші, L-аскорбінової, ферулової та саліцилової кислот, які зменшують жирність, висипання та покращують текстуру шкіри.

Сироватка з вітаміном С для жирної та схильної до пігментації шкіри Silymarin CF, SkinCeuticals

Крок третій: "Далі йде зволожувальний крем – нині це Ultra Nourishing Moisturizer від Alastin skincare. Він містить лінолеву кислоту, ядра вівса та сріблястий гриб, які заспокоюють та живлять шкіру".

Зволожувальний крем Ultra Nourishing Moisturizer, Alastin skincare

Крок четвертий: "Фінальний акорд – протисонцевий крем з SPF 44 UV Elements Broad-Spectrum, EltaMD", – розповідає Кага. Він має тонувальні властивості, тому на додачу до захисту від ультрафіолетових променів, забезпечує універсальне базове покриття для більшості типів шкіри. "В урочисті дні, якщо мені потрібен ретельніший макіяж, я можу до протисонцевого крему додати краплю тонального Flawless Creator від Dermablend".

Тональний протисонцевий крем SPF 44 UV Elements Broad-Spectrum, EltaMD
Тональний крем Flawless Creator, Dermablend

Ніч

"Ввечері моє вмивання таке ж саме, як і зранку, – розповідає вона. – На подразнені зони чистої шкіри я наношу горошину гелю Arazlo 0,045% і зволожую обличчя кремом Toleriane Double Repair Face Moisturizer від La Roche-Posay". Ця омріяна знахідка з французьких аптек – неймовірно ніжна й живильна завдяки керамідам, ніацинаміду та пребіотичній термальній воді, що входять до її складу.

Зволожувальний крем Toleriane Double Repair Face Moisturizer, La Roche-Posay

Додаткова інформація: "Залежно від активності висипань, я використовую лосьйон з бензоїлпероксидом та кліндаміцином на проблемних зонах", – розповідає Кага про те, що доповнює її щоденний догляд за шкірою. Також для лікування шкіри вона вдається до процедур лазерної медицини, на якій спеціалізується. "Гіперпігментація – одна з найпоширеніших скарг від пацієнтів з типом шкіри, як у мене, – зазначає вона. – Щоб з нею впоратися, я комбіную різні процедури, наприклад неаблятивні фракційні лазери та хімічні пілінги (на найураженіших зонах). Для досягнення кращих результатів я заохочую пацієнтів робити профілактику або починати лікування на ранніх стадіях ".

Лікарка Вітні Боу

Знайомство з експертом: Вітні Боу – сертифікована дерматологиня з Нью-Йорка, засновниця власної косметичної лінії, що спрямована на розв’язання проблем як зсередини, так і ззовні.

Тип шкіри: "У мене чутлива й суха шкіра, схильна до періодичних висипань", – каже Боу.

Ранок

"Моя ранкова процедура догляду за шкірою послідовна й упорядкована, – пояснює Боу. – Мета – захистити шкіру від щоденних стресових чинників, як-от ультрафіолетові промені та забруднення, що можуть генерувати вільні радикали".

Крок перший: "Вмиваюся м’яким очищувальним засобом і теплою водою, – каже Вітні. – Один з моїх давніх фаворитів – ніжне молочко Toleriane від La Roche-Posay, після якого шкіра зволожена, проте не стягнена".

Молочко для вмивання Toleriane Hydrating Gentle Cleanser, La Roche-Posay

Крок другий: "Далі черга сироватки з вітаміном С. Я використовую Phloretin CF від SkinCeuticals". Її формула з флоретином, L-аскорбіновою та феруловою кислотами розгладжує зморшки, просвітлює пігментні плями та робить шкіру щільнішою.

Антиоксидантна сироватка для обличчя з вітаміном С Phloretin CF, SkinCeuticals

Крок третій: "Зволожую шкіру за допомогою крему Microbiome Nourishing Cream від Bowe Glowe , – каже вона. – Він працює на основі запатентованої суміші глибоко зволожувальних і відновлювальних інгредієнтів – пребіотиків, постбіотиків, керамідів, гіалуронової кислоти та сквалану".

Зволожувальний крем для сяяння шкіри Microbiome Nourishing Cream, Bowe Growe x Dr. Whitney Bowe Beauty

Крок четвертий: Для захисту від сонця лікарка користується легким кремом Relief Sun: Rice + Probiotics від корейського бренду Beauty of Joseon, що містить екстракт рису й ферментовані екстракти зернових, які виконують зволожувальну функцію. Ще одна альтернатива – крем Glowscreen від Supergoop!, який не тільки захищає від ультрафіолету, а й робить шкіру сяйливою.

Протисонцевий крем SPF 50 Relief Sun: Rice + Probiotics, Beauty of Joseon
Протисонцевий крем SPF 40 Glowscreen, Supergoop!

Крок п’ятий: "Останній і завершальний крок ранкового догляду ­– краплі Bowe Growe, які треба вживати з їжею", – каже Вітні Боу. Це веганський еліксир, виготовлений на основі суміші поліфенолів, які допомагають відновити баланс мікробіому кишківника та підтримують здоров’я шкіри зсередини. Боу п’є від однієї до трьох крапель еліксиру, розведених у 100 мл води, один раз на день і так пояснює власний вибір: "Хоча я й дотримуюся здорового харчування, я також вірю в розумні, стратегічні домішки".

Краплі з гранатовим смаком, що сприяють зволоженню та сяянню шкіри Microbiome Water-Enhancing Elixir, Bowe Growe x Dr. Whitney Bowe Beauty
Ніч

"Я запровадила циклічний догляд за шкірою за принципом „менше – це більше", який за кілька тижнів у соцмережах став вірусним, – розповідає Боу. – Замість щодня нашаровувати на шкіру безліч продуктів, циклічний догляд заохочує вас використовувати засоби на вашій beauty-поличці стратегічно". Цикл рекомендований на чотири ночі та складається з трьох етапів – відлущування, застосування ретиноїдів і відновлення. По закінченні все треба повторити за тією ж схемою.

Ніч перша – відлущування: "Я віддаю перевагу хімічним пілінгам, а не фізичним скрабам. Вони надають шкірі миттєвого сяяння, а також допомагають отримати максимальний ефект від застосування ретиноїдів наступної ночі, – пояснює вона. – Поверх відлущувального засобу треба нанести зволожувальним крем без ароматизаторів, який відновлює шкірний бар’єр. Він не має бути занадто важким або жирним, тому що це може загнати відлущувальну кислоту в шкіру та спричинити непотрібне подразнення". З тієї ж причини Боу застерігає від використання вазеліну або оклюзійних олій (як-от кокосова олія) у ніч пілінгу. "Зволожувальний крем Microbiome Nourishing Cream від Bowe Glowe є ідеальним завершальним етапом у ніч пілінгу, щойно зникне відчуття поколювання внаслідок застосування відлущувальної сироватки", – каже лікарка.

Друга ніч – ретиноїди: "Один з моїх улюблених продуктів з ретинолом – це нічний відновлювальний крем від Dermalogica, що годиться для чутливої шкіри", – каже вона. Окрім ретинолу, він містить пептиди, амінокислоти, вітамін С й кераміди, що сприяють розгладженню дрібних зморщок і підвищують пружність шкіри. Потім лікарка наносить той самий крем Microbiome Nourishing Cream від Bowe Glowe. "Він підвищує рівень зволоження та відновлює бар’єр за допомогою живильних інгредієнтів, як-от сквалан, кераміди та соняшникова олія, і не створює ефекту маски". Для дуже чутливої шкіри Боу рекомендує спершу наносити зволожувальний крем, що слугуватиме буфером і даватиме змогу шкірі адаптуватися до ретиноїдів: "Якщо ваша шкіра й далі відчуває стягненість або сухість після нанесення ретиноїду, можна нанести ще один шар зволожувального крему зверху", – каже лікарка й називає це технікою сендвіча.

Нічний відновлювальний крем з ретинолом Overnight retinol repair, Dermalogica


Третя та четверта ніч – відновлення: "У цей період я не використовую активних інгредієнтів – кислот і ретиноїдів, – каже вона. – Це час для зволоження та відновлення шкірного бар’єра". Тут Боу знову послуговується кремом Microbiome Nourishing Cream від Bowe Glowe, щоб відновити баланс мікробіому шкіри та підвищити рівень зволоження. "Я використовую цей цикл саме в такій послідовності, щоб моя шкіра могла відчути переваги цих активних компонентів, водночас мінімізуючи подразнення для досягнення оптимальних результатів".

Додаткова інформація: "Шовкова маска на очі, що блокує світло й дає змогу міцно спати впродовж ночі – мій мастхев, – каже вона. – Отримання якісного сну щоночі має вирішальне значення, коли йдеться про здоров’я та красу шкіри".

Лікар Кріс Томасян

Знайомство з експертом: Кріс Томасян – сертифікований дерматолог з Лос-Анджелеса, засновник The Dermatology Collective.

Тип шкіри: "У мене нормальна комбінована шкіра з жирною Т-зоною та схильністю до сухості взимку, – говорить Кріс. – Розацеа проявляється почервонінням та припухлістю на щоках".

Ранок

"Зранку я наношу вітамін С, гіалуронову кислоту, зволожувальний і протисонцевий крем – саме в такому порядку, – пояснює Томасян. – Люблю, коли мій догляд складається зі зрозумілих інгредієнтів".

Крок перший: "Вранці я зазвичай стрибаю під душ і пропускаю вмивання. Догляд починаю з вітаміну С – мені подобається сироватка CE Ferulic від SkinCeuticals за свої антиоксидантні властивості. Цей продукт допомагає підвищити рівень колагену для боротьби з дрібними зморшками, а також згладити прояви гіперпігментації, яка з’являється після висипань", – розповідає Томасян.

Сироватка CE Ferulic, SkinCeuticals

"Обираючи вітамін С, я шукаю засоби з L-аскорбіновою кислотою (активним вітаміном С) близько 10–25%, які також містять вітамін Е або ферулову кислоту для стабілізації. Серед інших чудових і бюджетніших варіантів рекомендую сироватку Revitalift Pure Vitamin C від L'Oréal, Liftactiv Vitamin C від Vichy, Vitamin C 23 від Cosrx або засіб для сяяння шкіри Glow Maker від Maelove".

Сироватка з вітамином С, Е та саліциловою кислотою, Revitalift Pure Vitamin C, L'Oréal
Сироватка з вітамином С, Е і пікногенолом Liftactiv Vitamin C, Vichy
Висококонцентрована сироватка з вітаміном С 23% Vitamin C 23, Cosrx
Сироватка з вітамінами С, Е, феруловою та гіалуроновою кислотою Glow Maker, Maelove

Крок другий: "Що стосується гіалуронової кислоти (ГК), то передусім я використовую капсули від RoC – вони поділені на порції й чудові для подорожей. Зазвичай я шукаю продукти як з високо-, так і низькомолекулярною ГК, щоб вони могли зволожувати не тільки верхній шар шкіри, а й проникати вглиб. Важливе нагадування: завжди наносьте ГК на вологу шкіру, щоб вона могла утримати воду!" Кріс також є прихильником сироваток Mineral 89 від Vichy і Hyaluronic sea serum від Osea.

Сироватка з чистою гіалуроновою кислотою для чутливої та сухої шкіри Mineral 89, Vichy
Сироватка на основі гіалуронової кислоти, морських водоростей та снігового гриба Hyaluronic sea serum, Osea


Крок третій: "Я постійно обираю між двома зволожувальними кремами – Ultra Repair Cream від First Aid Beauty та Ultra Facial Cream від Kiehl's. Перший має консистенцію збитих вершків і чудово заспокоює шкіру завдяки таким інгредієнтам, як колоїдний овес й алантоїн. Крем від Kiehl's використовую, коли відчуваю сухість шкіри. Він містить сквалан і гліцерин для глибокого зволоження й мені подобається, що його легка формула не лишає білого нальоту на моїй бороді".

Зволожувальний крем Ultra Repair Cream, First Aid Beauty

Крок четвертий: "Зараз я використовую хімічний протисонцевий крем Supergoop! Часто рекомендую цей продукт клієнтам, тому що він має прозорий фініш – це ідеальний варіант, якщо у вас, як і в мене є волосся на обличчі. Мені також подобається крем SPF 30 Daily Perfecting Moisturizer від MDSolarSciences. Він легкий і працює відразу у двох напрямах у моєму ранковому догляді ­– зволоження та захист від ультрафіолету. Я рекомендую його людям, які зранку прагнуть скоротити час на збирання".

Щоденний антивіковий зволожувальний крем SPF 30 Daily Perfecting Moisturizer, MDSolarSciences

Ніч

"Мій вечірній ритуал складається з трьох етапів – очищення, використання ретиноїдів та зволоження", – розповідає Томасян. – "Він ще простіший, ніж ранковий! У догляді за шкірою краще пізно, як ніколи".

Крок перший: "Свою вечірню процедуру я починаю з вмивання кремом-пінкою CeraVe або молочком Toleriane Hydrating Gentle Cleanser від La Roche-Posay. Обидва засоби добре зволожують та усувають усі попередні продукти без залишку".

Крем-пінка для вмивання обличчя з гіалуроновою кислотою Hydrating Cream-to-Foam Cleanser, CeraVe

Крок другий: "Я використовую крем, який містить третиноїн 0,1%, гіалуронову кислоту, ніацинамід, куркуму та вітамін С. Рекомендую такі комбіновані формули своїм пацієнтам, оскільки саме вони роблять препарат не тільки ефективним, а й комфортним у застосуванні. Третиноїн (форма ретиноїду) відпускається тільки за рецептом і є найвивченішим антивіковим складником у косметиці. Він не тільки розгладжує зморшки, а й лікує акне та допомагає прибрати пігментацію", – пояснює лікар і радить перед застосуванням проконсультуватися з дерматологом, щоб вибрати індивідуальну формулу.

Крок третій: "Свій нічний догляд я завершую кремом Toleriane Ultra від La Roche-Posay – він чудово зволожує й ідеально підходить для шкіри навколо очей. Якщо я відчуваю, що мені потрібне глибше зволоження, наприклад, взимку, я використовую нічний відновлювальний крем Indigo Overnight Repair від Tatcha".

Нічний відновлювальний крем Indigo Overnight Repair, Tatcha

Додаткова інформація: "Мій типовий догляд складається з нанесення третиноїну шість разів на тиждень і пілінгу щонеділі. Моя шкіра вже звикла до ретиноїдів, але якщо ви новачок, не поспішайте й почніть з трьох разів на тиждень".

Серед ексфоліантів у Кріса є відразу кілька фаворитів. Наприклад, пілінг з хорошою комбінацією AHA 30% та BHA 2% кислот від The Ordinary.

AHA 30% та BHA 2% кислот від The Ordinary

Або відлущувальна маска Doctor’s Visit Instant Resurfacing Mask від Versed з желеподібною консистенцією, яку зручно наносити. Вона має у складі як хімічні ферменти, так і ферменти з фруктових екстрактів.

Doctor’s Visit Instant Resurfacing Mask від Versed

Також це може бути пілінг від Paula's Choice з високою концентрацією АНА-кислот, які допомагають зробити шкіру гладенькою та осяйною, а також BHA-кислоти, що борються з чорними цятками". Іноді він використовує нічну зволожувальну маску для обличчя Ultra Facial Overnight Hydrating Face Mask від Kiehl's або змащує шкіру вазеліном чи маззю Aquaphor, якщо вона потребує додаткового пом’якшення.

Пілінг з 25% AHA + 2% BHA кислотами Skin Perfecting, Paula’s Choice

"Для боротьби із синцями та набряками я використовую патчі Good Molecules Caffeine Eye Masks, які зберігаю в холодильнику для косметики, щоб мати додатковий ефект охолодження", – каже він.

Good Molecules Caffeine Eye Masks

Зволожувальна маска з 10,5% сквалану Ultra Facial Overnight Hydrating Face Mask, Kiehl’s

Текст: Kiana Murden
За матеріалами www.vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.