КУПИТИ КВИТКИ

Сервіси психологічної підтримки для жінок, ветеранів, ЛГБТ-людей

Підтримка потрібна завжди. Особливо у складні часи. Vogue.ua зібрав сервіси психологічної підтримки, які допомагають піклуватися про себе та своє психічне здоров'я.

Її підтримка

Платформа волонтерської психологічної допомоги для жінок і ЛГБТ-людей з’явилася у квітні 2022 року з метою допомогти жінкам та ЛГБТ-людям пережити травмувальний досвід війни, виснаження, втрату рідних, дому. Ця платформа допомагає також у випадках гендерно зумовленого насильства. Платформа є проєктом громадської організації "Почута", а засновницею її є шеф-редакторка українського фем-видання Wonderzine Анна Хаєцька.

За півтора року роботи психологи "Її підтримки" провели близько 4500 консультацій та допомогли понад 1500 людям. Платформа забезпечує три безкоштовні онлайн-сесії з психологом, тривалістю до 50 хвилин кожна.

Реклама.

Психологів для участі в проєкті ретельно обирають: вони мають стаж роботи від 2 років, державний диплом про психологічну освіту, сертифікати про навчання на терапевтичних напрямах. А також проходять співбесіди, щодо толерантності й розуміння специфіки роботи з ЛГБТК+ спільнотою. "Наша місія в тому, щоб кожна людина знайшла на платформі безпечне середовище", — кажуть в "Її підтримці".

Gen.Ukrainian

Gen.Ukrainian — організація, що займається психологічною реабілітацією дітей, які зазнали травм війни, і створює психологічні інтенсиви, інноваційні програми реабілітації, дослідження та проєкти.

Місія Gen.Ukrainian — мінімізувати психологічні наслідки війни в Україні та забезпечити психологічну реабілітацію кожній дитині, яка потребує її через воєнну травму. Один із таких проєктів — Gen.Camp, табір для дітей, які переживають втрату одного або обох батьків. Команда допомагає подолати психотравму, інтегрувати травмуючий досвід і повернути радість дитинства.

Brave Together

Maybelline запустив проєкт Brave Together, щоб підтримати ментальне здоров’я української молоді та надати безкоштовну психологічну консультацію всім, хто цього потребує. Серед амбасадорів проекту — Jerry Heil та ветеран, актор Назар Грабар.

Психологічну допомогу в проєкті Brave Together надають спеціалісти з фонду UA Mental Help, які мають відповідну для цього кваліфікацію.

Є також чат — бот в телеграмі: @mnybravetogether_bot

Gidna

GIDNA — проєкт професійної психологічної допомоги для жінок, створений благодійним фондом Future for Ukraine.

Звернутися по допомогу можна за посиланням.

Gidna має чітку спеціалізацію та працює у двох напрямках:

  • Невизначена втрата (програма підтримки жінок, чиї рідні військові зникли безвісти або перебувають у полоні)
  • СНПК (допомога жінкам, які зазнали сексуального насильства від російських військових або стали його свідками).

До співпраці залучають тільки жінок психологінь, які пройшли спеціальне навчання з невизначеної втрати у психологині з Ізраїльської коаліції травми (Israel Trauma Coalition) — Рут Дорум.

Безплатна допомога включає 16 консультацій — 10 групових та 6 індивідуальних, які розподіляються протягом 4 місяців та щомісячну групу підтримки після проходження курсу консультацій.

Програма, ініційована Першою леді України "Ти як?"

Строго кажучи, це не сервіс підтримки, а глобальна національна програма, яка працює в багатьох напрямках, але вона надає безліч інструментів для самодопомоги та самоосвіти у сфері психічного здоров'я. Вона передбачає розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров'я.

За підтримки програми вийшов спеціальний сезон подкасту "Простими словами", де ведучи спілкуються з експертами з ментального здоров'я.

У застосунку BetterMe, що допомагає піклуватися про фізичне здоров’я та ментальний добробут, з’явився курс "Важливі навички в періоди стресу", який дає змогу дізнатися про природу стресу, полегшити тривогу й трансформувати негативні думки.

Техніки самодопомоги у додатку прості для виконання й зібрані у форматі мікронавчання. На уроки, що містять інтерактивні тести, вправи та візуалізації, потрібно не більше 10 хвилин на день.

Курс розроблений за експертної підтримки ВООЗ разом з ГО "Безбар’єрність" у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської. Він доступний у мобільному застосунку BetterMe: Mental Health на iOS і Android безкоштовно.

Психологічна допомога та реабілітація ветеранів у TMS HUB

Ліга ТМS — організація з бразильського джиу-джитсу, яка працює з 2019 року. Але серед її проєктів — не тільки спорт, змагання та популяризація здорового способу життя і змагальної культури. Важливий проєкт TMS HUB — безкоштовний сервіс психологічної допомоги військовим.

Повернення бійців до мирного життя є тривалим та складним процесом. Жахи війни, втрати бойових товаришів та моральні травми мають руйнівний ефект. Своєчасна та професійна психологічна допомога дають можливість Захисникам та Захисницям поступово адаптуватися до реалій мирного життя, а також мінімізувати і навіть уникнути симптомів посттравматичного стресового розладу. Робота центру базується на найкращих практиках і досвіді ізраїльських військових фахівців, які пройшли через десятиліття військових операцій.

Психологічна підтримка для захисниць від ГО "Землячки"

ГО "Землячки" — благодійний проєкт, який підтримує захисниць формою, амуніцією, та необхідними речами. Популяризує культуру жінка-військова, розповідаючи про специфіку роботи, побут та життя на фронті захисниць в Силах Оборони України. Проєкт заснували Ксенія Драганюк та Андрій Колесник 31 березня 2022 року, коли створили майданчик для підтримки та забезпечення захисниць на фронті "Землячки.Ukrainian Front".

Реабілітація в Карпатах — це проєкт про відновлення психологічного, ментального та фізичного станів для захисниць і ветеранок, які довготривалий час перебували в зоні бойових дій або в полоні чи пережили втрату і потребують такої реабілітації. Поїздки організовуються майже щомісяця.

Одноразова безоплатна консультація надається жінкам в Силах оборони України, ветеранкам, цивільним жінкам, які планують приєднатися до лав ЗСУ, але вагаються і потребують консультації з психологом.

Також працює лінія психологічної підтримки для захисниць від ГО "Землячки". Індивідуальні консультації проходять в онлайн-режимі під девізом "з будь-якого окопу й позиції". "Назвемо це "психологічним турнікетом", який допоможе протриматися до повноцінної психологічної терапії, яка потребує тривалої роботи і в зовсім іншому режимі. Для когось це може бути і 5 років", — каже Ксенія Драганюк. Отримати підтримку можна безкоштовно. Для цього потрібно написати в Telegram за номером +380 68 800 52 65, де зустріне координаторка проєкту Ганна Гавриш.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.