Як вживання молочних продуктів допомагає старіти елегантніше

Згідно з нещодавнім дослідженням, вживання молочних продуктів (набілу) може бути дуже корисним для здоров'я — особливо з віком. Чому? Бо він зміцнює кістки, а це впливає на рухливість — ключовий чинник відчуття молодості.

Харчування проти старіння

Вічної молодості не існує, але здорове збалансоване харчування з достатньою кількістю жирів, білків і вуглеводів допомагає уповільнити фізіологічні зміни у тілі та зниження когнітивних функцій. "Процеси старіння та метаболізму тісно пов’язані між собою", — пояснюють професорка Сидіна Айзекс і докторка філософії Лорел Венц у своїй науковій роботі про продукти для здорового старіння.

На гарне самопочуття у зрілому віці суттєво впливає стан кісток, адже саме від них залежить рухливість. "Кістка — це складна структура з білка, колагену та мінералів, здоров’я якої залежить не лише від харчування, а й від генетики та фізичних навантажень, — зазначають Венц і Айзекс. — Це не статичний мінерал: кістка — жива тканина, яка постійно змінюється".

З віком кістки втрачають більше мінералів, ніж здатні засвоїти. Щоб компенсувати ці втрати, варто споживати більше продуктів, що містять комплекс поживних речовин. "Рекомендується щодня отримувати від 1000 до 1200 мг кальцію з харчових джерел", — зазначають Айзекс і Венц.

Важливі вітаміни та мінерали

"Прикладами продуктів, які відповідають рекомендаціям, є молоко, йогурт і сир", — йдеться в дослідженні. Вони "забезпечують білок, вітамін D, вітамін K, магній і калій, які відіграють важливу роль у здоров'ї кісток".

Вітамін D — це жиророзчинний вітамін, який синтезується в шкірі під впливом сонячних променів, допомагає регулювати гомеостаз кісткової тканини. Дорослі, які мало бувають на сонці і не вживають якісну їжу, більше схильні до ризику дефіциту вітаміну D, що може призвести до дисбалансу гормонів, втоми, поганого настрою, болю в м'язах і зниження міцності кісток. Небагато продуктів містять вітамін D, але молоко часто збагачене цією важливою поживною речовиною. "Його додають у молоко, щоб покращити засвоєння кальцію", — зазначається в дослідженні.

Реклама.

Найкорисніші молочні продукти

Звісно, не слід бездумно збільшувати споживання набілу — для досягнення максимального результату важливо обирати найкорисніші для здоров'я варіанти. Бринза, фета, рикота, а також сир 5% зазвичай виготовляються з частково знежиреного молока: "У них вищий вміст білка і менше жиру", — пояснює дієтологиня Маріана Перес Трехо Солтведель. Аналогічно, грецький йогурт і кефір — це добрі джерела білка, які до того ж містять пробіотики, корисні для здоров’я кишківника.

Якщо у вас непереносність лактози, існує безліч багатих на поживні речовини альтернатив: темна листова зелень, мигдаль, тофу, боби та деякі рослинні молочні продукти також є хорошими джерелами кальцію, білка, вітамінів D і К, магнію та калію, які зміцнюють кістки.

Управління фізіологічними змінами, пов’язаними зі старінням, починається з розуміння ролі харчування. "За умови правильного ставлення та здорового раціону ми можемо запровадити стратегії, які сприятимуть високій якості життя в наші золоті роки", — зазначають Венц та Айзекс. Тож не забувайте про збалансовану й різноманітну їжу: цільнозернові каші, нежирний білок, корисні жири, овочі, фрукти, бобові, а також молочні та кисломолочні продукти.


Текст: Lorena Meouchi
Більше на vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.