До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Куркума: магазинна спеція, що покращує ваше травлення (доведено науково)

Перше, що треба знати про куркуму, — це наголос. Він падає на другий склад: куркУма. Все решта, втім, — не менш цікаво.

Здуття живота, печія, кислотний рефлюкс і загальне відчуття переїдання, нетравлення (або диспепсія, як його офіційно називають) може виникнути у будь-кого. Статистика Google показує 50-відсоткове зростання кількості пошукових запитів "лікування розладу травлення" за останній місяць.

Реклама

Дослідження показали, що куркума така сама ефективна в лікуванні розладу травлення, як і широко використовуваний безрецептурний препарат з назви "Омепразол", який не дає шлунку виділяти шлункову кислоту. Дослідження показують, що за тривалого використання такі препарати здатні призвести до зменшення мікробного різноманіття та змін у мікробіомі кишечника.

У дослідженні брали участь 206 учасників, які протягом 28 днів страждали на функціональну диспепсію (серед симптомів якої, зокрема, відчуття швидкого або надзвичайного насичення після їжі, біль або печіння в шлунку, які, однак, не пояснюються конкретним захворюванням). Виявилось, що учасники, які приймали дві капсули куркуми (250 мг) чотири рази на день, страждали від болю, пов’язаного з травленням, менше, ніж ті, хто вживав омепразол. Результати лише покращились через 56 днів

Це ще один хороший піар для куркуми , яка широко вважається одним із найкращих суперфудів завдяки своїм протизапальним і антиоксидантним властивостям. Її активним інгредієнтом є куркумін, який допомагає впоратися із запальними станами, метаболічним синдромом, тривогою й артритом (доведено науково) і є хорошим інгредієнтом для додавання до раціону — навіть у низькій дозі — для загального покращення здоров’я.

Цю спецію вогняно-гірчичного кольору можна додавати до смузі, карі (та іншої їжі) або вживати у формі добавки, але дослідження показують, що її варто поєднувати з іншими інгредієнтами, як-от піперин (міститься в перці), щоб забезпечити біодоступність.

Покращити перистальтику допомагає три-чотиригодинний інтервал між прийманнями їжі щодня, зменшення споживання сирих (неприготованих) продуктів, прогулянки після їжі та техніки релаксації, наприклад, робота з диханням або повільна відновлювальна йога.

Текст: Hannah Coates
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.