Чи справді суші — корисна їжа та які варто обирати, щоб схуднути?
Чи суші сприяють набору ваги? Чи дійсно вони вважаються здоровим вибором? Чи можна вважати їх повноцінним прийманням їжі? І скільки суші допустимо з’їсти під час дієти? На всі ці питання відповідає нутриціологиня Карен Каммінгс-Палмер.
Суші давно підкорили Захід. Сьогодні суші-бари й ресторани трапляються майже так само часто, як піцерії. У цьому немає нічого дивного: страва не лише смачна, а й зручна, її легко брати із собою, з’їсти в офісі або на ходу. Крім того, суші часто вважають здоровою альтернативою фастфуду.
Що таке суші?
Історія суші починається у Південно-Східній Азії та Китаї, між V і III століттями до нашої ери. Первинно ця страва була способом зберігати рибу. До Японії вона потрапила в VIII столітті у вигляді "наредзуші" (ферментованого рису з рибою, приправленого рисовим оцтом і саке). А ось звичні нам "нігірі" (шматочок риби на сформованій грудочці рису) з’явилися в XIX столітті завдяки кухарю Ханая Йохею в Едо (сучасному Токіо).
Попри світову популярність, у самій Японії суші не є повсякденною їжею. Їх подають здебільшого в ресторанах і на свята. До речі, традиційні суші не завжди готуються зі свіжої риби: її можуть попередньо маринувати або витримувати в морських водоростях для досягнення глибшого смаку умамі. Головним елементом суші вважається рис (шарі), зварений із додаванням оцту, солі й цукру. Саме він вважається "серцем" страви. Деякі різновиди суші, як-от каліфорнійський рол, взагалі виникли поза Японією: його створили японські кухарі в Лос-Анджелесі та Ванкувері у 1970-х. А формат обслуговування "суші на конвеєрі", поширений у Європі, з’явився в Японії наприкінці 1950-х.
Основні види суші:
- Нігірі — шматочок сирої або слабосолоної риби (іноді ікри або морепродуктів) на рисі.
- Макі — рис і начинка (риба, овочі) загорнуті в лист норі.
- Темакі — конуси з норі, наповнені рисом, рибою, овочами або авокадо, їдять руками.
- Урамакі — рол, у якому норі всередині, а рис зовні, часто посипаний кунжутом.
- Сашимі — тонко нарізані шматочки сирої або злегка приготованої риби, що подаються без рису.
Що зазвичай подають до суші?
Це васабі (із протизапальними властивостями), соєвий соус, маринований імбир (щоб очищати смакові рецептори), суп місо, салат із водоростей або овочі з пластівцями сушеного тунця.
Чи сприяють суші набору ваги?
"Усе залежить від контексту. У складі суші зазвичай є білок, риба, багата на омега-3, білий рис, авокадо, огірок та норі. тобто загалом це збалансована страва. Але назвати її найздоровішим варіантом все ж не можна", – каже Карен Каммінгс-Палмер.
Чи можна вважати суші повноцінним прийманням їжі?
"Так, якщо йдеться про класичні варіанти з рибою, рисом та овочами", – підтверджує експертка. Білий рис дає вуглеводи для енергії, риба — білки й корисні жири (особливо у лососі й макрелі), норі — джерело кальцію, магнію, йоду, заліза, а також вітамінів A, C, E. Овочі, хоч і в невеликих кількостях, додають вітаміни та клітковину.
Чи викликає білий рис глікемічні стрибки? Як їх уникнути?
"Рекомендую починати трапезу з овочів, наприклад, едамаме або салату з водоростей. Це допоможе уповільнити всмоктування цукру й знизити ризик глікемічного піка. Також добре додати до суші сашимі, Так ви отримаєте менше рису, більше білка", – радить нутриціологиня.
Чи безпечно їсти суші?
"Сира риба може містити бактерії й паразитів, тому від неї краще утриматися вагітним і людям з ослабленим імунітетом. До того ж суші — це задоволення, яким варто тішитися нечасто. Важливо обирати надійні ресторани та не вживати суші частіше, ніж раз на тиждень. Також майте на увазі: деякі види риби, як-от тунець чи макрель, можуть містити ртуть. Краще віддати перевагу менш токсичним видам — лососю чи креветкам".
Інгредієнти, яких варто уникати або вживати помірно
"Соєвий соус містить багато натрію, краще обрати тамарі — він менш солоний і не містить глютену. Обережно з майонезом і крем-сиром у "західних" варіантах ролів — це джерела насичених жирів", – каже експертка.
Які суші варто обирати на дієті?
Макі з лососем чи тунцем — хороше поєднання білків, омега-3 і клітковини. Варто уникати смажених ролів, наприклад темпура чи spider rolls.
Скільки суші можна з’їсти за раз?
"Нігірі — це просто рис і риба. Щоб наїстися, їх потрібно багато, а з ними ви споживаєте чимало цукру. Тому краще комбінувати їх з овочевими стравами чи сашимі, щоб збалансувати раціон", – каже Каммінгс-Палмер.
За матеріалами: Vogue.fr