Ідеальна порція авокадо: скільки насправді корисно з’їдати на день
Як правильно вживати авокадо, щоб отримати максимальну користь і що треба знати про цей популярний суперфуд.
Авокадо вважається одним із найкорисніших продуктів у світі. Його називають "масляним" фруктом через м’яку текстуру і високу концентрацію корисних жирів. Але чи справді він настільки поживний, як про нього говорять, і в яких кількостях його варто вживати щодня?
Німецька експертка з харчування та авторка книжки "Eat Your Gut Healthy" Дагмар фон Крамм каже: "Авокадо — дуже корисний продукт, однак він не може повністю замінити овочі на кшталт капусти. Завдяки високому вмісту жирів авокадо — чудова альтернатива маслу, сиру або ковбасі в бутербродах. Таким чином організм отримує корисні ненасичені жири замість насичених та менше солі". Іще один плюс — авокадо вживається в сирому вигляді, тому чутливі вітаміни, зокрема фолієва кислота, зберігаються.
Корисні властивості авокадо
- Багатий на ненасичені жирні кислоти, які допомагають розщеплювати жири в організмі.
- Містить вітаміни групи B, а також C, E та K, що покращують засвоєння поживних речовин.
- Високий вміст калію сприяє нормальній роботі серця, нервової та м’язової систем.
- Фолієва кислота важлива для майбутніх мам і розвитку плоду.
- Клітковина підтримує здоров’я кишківника та покращує травлення.
- Антиоксиданти захищають клітини від пошкодження.
- Лютеїн, що міститься в авокадо, допомагає зберегти здоров’я очей і запобігає розвитку катаракти.
Як вибрати якісний авокадо?
Зважаючи на екологічні виклики, високе водоспоживання та етичні питання щодо вирощування в Мексиці, експерти радять вибирати авокадо локального походження або органічного виробництва. В Італії, наприклад, його активно вирощують на Сицилії, в Калабрії, Кампаньї та Апулії. Краще купувати недостиглі плоди й дати їм дозріти вдома, зберігаючи в прохолодному місці.
Як часто і скільки авокадо можна їсти?
З погляду здоров’я, авокадо можна вживати регулярно, особливо у веганському чи збалансованому раціоні. "Він чудово замінює масло в бутербродах, гарно поєднується з томатами, легко засвоюється, ідеальний на сніданок, у салатах на обід або як перекуска увечері", — зазначає Дагмар фон Крамм. Рекомендована щоденна порція складає до 70 грамів, це приблизно половинка авокадо.
Калорійність та застереження
100 г авокадо містить близько 230 калорій, з яких 89% припадає на жири, 8% — на білки і лише 3% — на вуглеводи. Тож, попри очевидну користь, надмірне споживання авокадо може бути небажаним для тих, хто прагне схуднути. До того ж клітковина в його складі іноді має легкий проносний ефект. Оскільки авокадо — досить жирний продукт, важливо дотримуватися помірності й балансу в раціоні.
Як зберігати авокадо?
Щоб мати смачний авокадо на сніданок, треба зберігати його в прохолодному, темному місці, якомога далі від бананів і яблук, які пришвидшують дозрівання. І тільки-но авокадо стає м’яким на дотик, його варто спожити найближчим часом.
За матеріалами: Vogue.it