4 шкідливі звички, які заважають схуднути
Щоб схуднути або зберегти вагу, недостатньо лише дотримуватися збалансованого раціону. Велику роль відіграють і щоденні звички. Деякі з них можуть зводити всі зусилля нанівець.
Коли ми ставимо за мету схуднення чи просто хочемо тримати вагу під контролем, здається логічним виключити з меню "шкідливі" продукти й зробити ставку на "здорові". Але насправді цього замало. Як наголошує нутриціологиня Мелісса Чанг, ефективне управління вагою — поєднання правильного харчування та свідомих звичок.
Фахівчиня, яка досліджує зв'язок між апетитом і метаболізмом, звертає увагу на важливість сигналів голоду та ситості. "Апетит — це механізм, який допомагає зрозуміти, коли і скільки нам потрібно їсти", — пояснює вона. "Головне — навчитися не ігнорувати його і не перевантажувати, інакше він почне надсилати хибні сигнали".
Деякі звички справді можуть спотворити відчуття голоду або змусити ігнорувати власне тіло. А інші — послабити метаболізм чи навіть підштовхнути до компульсивного переїдання. Мелісса Чанг розповідає про чотири найпоширеніші помилки, які заважають схуднути.
Їсти з телефоном у руках
Смартфон за столом — звична справа. Але кожна нотифікація, кожен "лайк" чи повідомлення викликають викид дофаміну (нейромедіатор задоволення). Він не провокує голод напряму, але впливає на систему винагород мозку і може змусити тягнутися до "смачних" продуктів — солодкого або жирного. Те саме стосується й перегляду захопливих серіалів чи фільмів. "Коли ми відволікаємося, то просто не чуємо сигналів ситості, які надсилає нам тіло", – пояснює Чанг. Їсти потрібно усвідомлено, а не на автоматі.
Доїдати все з тарілки
"Не залишай їжу!" — ця настанова з дитинства насправді шкодить. Звичка доїдати до останнього шматочка змушує нас ігнорувати сигнал ситості. В результаті: переїдання, навантаження травної системи, сповільнення метаболізму.
Надто суворі дієти
Жорсткі обмеження в раціоні знижують базовий рівень метаболізму. Тобто мінімальну кількість енергії, яку організм витрачає для підтримки життєдіяльності. Це означає, що тіло спалює менше калорій, навіть у стані спокою. Крім того, такі дієти провокують нав’язливі думки щодо "заборонених" продуктів, і після завершення режиму часто може статися зрив. За статистикою, 90% людей, які дотримуються суворих дієт, повертають втрачену вагу протягом 2–5 років. А ще мають на 35% більший ризик об’їдатися після закінчення дієти.
Ігнорування фактору задоволення — "вітамін S"
Мелісса Чанг називає це "вітаміном S" (від слова satisfaction, задоволення). Якщо їжа не приносить радості, вона сприймається як покарання, що негативно впливає на настрій. А поганий настрій — прямий шлях до переїдання або втрати апетиту. До того ж така дієта буде важкою для дотримання. "Завжди додавайте до страви щось, що вам подобається", – радить експертка. Наприклад, салатна зелень заграє по-новому, якщо додати улюблений соус. Їжа має бути не лише корисною, а й смачною — це ключ до сталих результатів.
За матеріалами: Vogue.it