До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Розповідають експерти: як правильно доглядати за шкірою в різному віці

Помилки, яких ми припустилися в молодості, можуть пізніше згубно позначитися на стані шкіри хай то буде колись незмитий перед сном макіяж чи ігнорування санскріну. Три експерта в галузі догляду за шкірою відповіли на кілька запитань про те, які допущені раніше помилки ми можемо виправити просто зараз.

Photo: Nicolas Kantor / Trunk.Archive

На жаль, ми не можемо виправити помилки в минулому, але приємно знати, що є можливість виправити їх сьогодні. Три експерта розповіли про найпоширеніші помилки, яких ми припускаємося в молодості, і про те, як ми можемо виправити їх зараз, тому що ніколи не пізно почати піклуватися про свою шкіру.

Реклама
Відповідає Ейген Чан, дерматолог

Яких найпоширеніших помилок у догляді за шкірою ми припускаємося в молодості?

"Найчастіше шкодить нашій шкірі сонце, через засмагу і сонячні опіки. Але цю шкоду можна попередити. Більшість людей не дбають про те, щоб наносити сонцезахисний крем кілька разів на день, особливо, якщо видимі наслідки від впливу сонця зникають і шкіра відновлюється. Проте UV-випромінювання накопичується і проявляється пізніше, з віком, у вигляді зморшок, гіперпігментації, стоншення шкіри, сонячних плям, розширених капілярів і, що найстрашніше, раку шкіри".

Як ми можемо це виправити?

"Ніколи не пізно почати піклуватися про свою шкіру. Позаяк шкода від UV-випромінювання накопичується, навіть якщо ви почнете наносити захист від сонця в більш зрілому віці — зможете зменшити його негативний вплив і запобігти майбутнім фотопошкодженням, знижуючи ризик появи істотних видимих ​​наслідків від впливу сонця на шкіру. Тому не менш важливо захищати шкіру від ультрафіолетових променів і тоді, коли вам більшає років. Ідеться не лише про щоденне використання достатньої кількості санскріну з показником SPF не менше 30, але і про те, що варто уникати прямих сонячних променів під час перебування на вулиці рано вранці і увечері: як мінімум, варто надягати захисний одяг і залишатися вдень у тіні.

Використання ретиноїдів — чудовий спосіб відновити пошкодження шкіри внаслідок дії ультрафіолетових променів — вони допомагають лікувати тонкі лінії і гіперпігментацію, спричинену UV-випромінюванням. До того ж, наша шкіра з віком втрачає здатність утримувати воду і, відповідно, стає сухішою. Використання якісних зволожуючих засобів з керамідами і такими зволожуючими інгредієнтами, як гліцерин та гіалуронова кислота, може допомогти зберегти шкіру вологою і еластичною".

Відповідає Жасміна Віко, фахівчиня зі здоров'я шкіри

Чи буває пізно починати піклуватися про свою шкіру?

"Ні, але я не брехатиму чим раніше ви почнете, тим краще".

Як треба піклуватися про свою шкіру?

"Щодня наносьте сонцезахисний крем навіть за похмурої погоди. Наносьте якісний вітамін С вранці і ретинол А на ніч, а також зволожуючий крем після вітаміну С і ретинолу — і не обов’язково щоб він був найдорожчим. Корисно добре спати вночі і стежити за базовими факторами, що спнричиняють запалення, — такими, як стрес і харчування. Процедури і б'юті-засоби важливі, але ми маємо мислити комплексно: що з кишківником, який у вас рівень магнію?"

Що порадити дітям щодо догляду за шкірою?

"Треба навчати наших дітей захищатися від сонця. Навчати наносити якісний сонцезахисний крем, носити крислатий капелюх, коли сонце найактивніше; носити сонцезахисні окуляри, які блокують ультрафіолетові промені. Якщо до цього звикнути можна зазнати менше шкоди від сонячного випромінювання".

Відповідає докторка Барбара Штурм, лікарка естетичної медицини

Яких найпоширеніших помилок у догляді за шкірою ми припускаємося в молодості?

"Частково через використання агресивних кислот, частково через ігнорування таких простих речей, як зняття макіяжу перед сном. Вживання великої кількості цукру (який може провокувати висипання), змішування занадто великої кількості різних марок у догляді (і, отже, інгредієнтів) і надмірне використання відлущувальних засобів".

Як треба доглядати за шкірою у зрілому віці?

"Основи догляду за шкірою однакові: ретельне очищення, зволоження, відлущування і застосування найкращих протизапальних, антиоксидантних і поживних інгредієнтів. Такий догляд має бути постійним. Харчові добавки, що забезпечують усунення недоліків у вашому раціоні, також важливі для здоров'я шкіри".

Чому ми повинні навчати наших дітей?

"Дієта фундаментально важлива. Дитяча шкіра чутливіше реагує на окремі продукти нерідко запаленнями. Запалення, зовнішнє і внутрішнє, часто спричиняє дисфункції і захворювання організму. Зокрема, шкіри від акне до розацеа, а запальні фактори є всюди: на організм впливає усе те, що ми їмо.

Діти люблять солодке, тому непросте завдання обмежити їх у вживанні продуктів із надмірною кількістю цукру, солі, а також оброблених і смажених продуктів. А наслідки вживання відображатимуться на шкірі. Я рекомендую давати дітям переважно воду або трав'яний чай замість газованих напоїв і солодких соків, а також давати їжу, багату на антиоксиданти, незамінні щодо жирних кислот і мінералів.

Продукти з протизапальним ефектом, варті до вживання — це ягоди (вишня, лохина, чорниця), зелені листові овочі, боби, насіння і горіхи, а також продукти, багаті на глутатионім, потужний антиоксидант, знайти який можна у спаржі, перці, моркві, броколі, авокадо, гарбузі і шпинаті. Жирна риба, як, до прикладу, лосось, багата на протизапальні омега-3 жирні кислоти.

Крім того, дітей треба захищати від не найкращих умов довкілля. Обов'язково використовуйте для цього делікатний і безпечний сонцезахисний крем. Дітям також потрібен захист від синього світла екранів. Сині промені проникають глибше, ніж промені UVA і UVB, і їхньому впливу можна запобігти, скоротивши час, відведений для користування дітьми телефонами, планшетами і комп'ютерами. Удачі з цим!"

Текст: Tish Weinstock

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.