До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Б'юті-гід: що таке ретинол

Прославлений ретинол – це одна з численних форм вітаміну А, який використовують в косметології для підтримки здорового вигляду шкіри, лікування вугрової висипки, зменшення зморшок і ознак фотостаріння.

3.1 Philip Lim

У застосуванні ретинолу є дві школи – американська і європейська. Перша робить ставку на ретиноєву кислоту, до якої і чутливі рецептори шкіри. Це ефективне поєднання, але не позбавлене побічних ефектів: воно викликає лущення і загострює чутливість шкіри. Тому використовувати його треба зі звичайними "ретиноловими" пересторогами: починати з одного застосування в тиждень, стежити за реакцією шкіри, справлятися з лущення, потім зменшувати "крок" між нанесенням засобів. Така система нанесення називається "ретиноєві сходинки" і необхідна для більшості продуктів, що містять ретинол.

Реклама
Jil Sander

"Європейська школа косметології практикує більш м'який підхід, – пояснює Тетяна Таран, засновниця StarLit Group. – Вона тяжіє до малоінвазивних методик, спрямована на збереження мікробіому шкіри, – концепція, близька skin-хіпстерам". Тому в Європі надають перевагу ретинолу – м'якій формі вітаміну А – в концентрації 0,1 – 0,6%, а не ретиноєвій кислоті. Щоб ретинол почав діяти, шкіра повинна сама перетворити його в ретинальдегід, а потім – в ретиноєву кислоту. Останній винахід вчених – Crystal Retinal, сироватка, яка містить ретинальдегід, який відразу перетворюється в ретиноєву кислоту, але не шкодить шкірі і не вимагає "ретиноєвих сходинок".


Нічна сироватка Crystal Retinal 10, Medik8, з ретинальдегідом, який відразу перетворюється в ретиноєву кислоту, але має схожий до шкірного рН і не руйнує її мікробіом

"Ретиноєва кислота змушує епітелій оновлюватися швидше, а колаген і гіалуронову кислоту – вироблятися активніше. Таким чином, після тривалого використання засобів на основі ретинолу шкіра набуває більш молодого вигляду, зморшки зменшуються, шкіра стає пружною", – пояснює нью-йоркський лікар-дерматолог Вітні Боу.

Ідеальний вік

"Ідеальний вік для введення ретинолу в програму догляду – 25 років", – вважає лікар-дерматолог Еллен Мармур. Найкраще почати шукати засоби з ретинолом тоді, коли з'являються перші ознаки пошкодження сонцем і перші зморшки. Для більшості жінок це проміжок між 20 і 30. Якщо ви не встигли скористатися всіма перевагами вітаміну А для шкіри, коли вам було 25, включити ретинол в свій догляд можна і після 30.

Правила нанесення

"Під час першого використання шкірний покрив може яскраво реагувати на нанесення крему або масла. Це пов'язано з тим, що такі препарати мають активну дію", – коментує доктор Вітні.

Якщо засіб використовуєте вперше, потрібно починати з невеликої кількості крему, розміром з горошину, 1 раз в тиждень. Важливо пам'ятати, що призначати препарати з ретинолом повинен лікар-косметолог.

Altuzarra

Сам засіб варто наносити точковим методом в області, де є зморшки, або на все обличчя. Це залежить від того, для якої мети він використовується. Деякі зони вимагають особливої уваги. "Важливо використовувати антивікові і зволожуючі засоби не тільки для обличчя, але і для шиї. Шкіра в зоні декольте і шиї більш тонка, суха і має вузькі пори – тому, як правило, старіє трохи швидше ніж шкіра обличчя", – додає дерматолог Боу.

Протипоказання

Не всім людям можна вільно користуватися засобами з ретинолом, оскільки існують деякі протипоказання. Якщо проігнорувати їх, можна зіткнутися з небажаними наслідками. Вітамін А може викликати алергію. Фахівці радять спочатку провести тест на алергічну реакцію в області зап'ястя. Особливо, це стосується людей з чутливою шкірою. "Якщо у вас індивідуальна непереносимість ретинолу – не турбуйтеся, – говорить доктор Мармур. – Існує безліч інших антивікових інгредієнтів схожої дії". "Вагітність і годування груддю є абсолютними протипоказаннями для застосування засобів з ретинолом, – додає Тетяна Таран".

Захист від сонця

Після використання засобів з ретинолом підвищується чутливість шкіри до дії ультрафіолету. Щоб захиститися від сонця, треба користуватися спеціальними кремами з SPF 30 і вище. Багато лікарів рекомендують клієнтам відмовитися від засобів, що містять ретинол в сонячну пору або наносити їх тільки на ніч. Але важливо знати, що існують засоби, спеціально призначені для денного застосування – наприклад, r-Retinoatе. Захист від сонця обов'язковий.

r-Retinoate, Medik8

Галерею із засобами на основі ретинолу, оптимальними для новачків, дивіться нижче:

<b>ретинол средства</b>

За матеріалами vogue.com

Instagram: @vogueua_beauty

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.