До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ґаджетам бій: 5 простих способів захиститися від синього світла

За словами вчених, синє світло, яке випромінюють наші телефони, ноутбуки та інші пристрої, може погано впливати на сон, шкіру й настрій. Ось кілька способів, які зможуть нас захистити, — від високотехнологічних окулярів до інноваційних сироваток.

Photo: Kevin Tachman / Trunk Archive

Якщо ви не використовуєте спеціальних окулярів і сироваток, то мільйони крихітних частинок високоенергетичного HEV світла вже проникли з екрана вашого телефона, планшета або ноутбука до найглибших шарів вашої шкіри. Там вони розщеплюють колаген та еластин, потрібні для запобігання зморшкам і збереження пружної шкіри. Ступінь випромінювання залежить від тривалості перебування під холодними променями HEV світла та від того, наскільки ви переймаєтеся станом шкіри. Але HEV (який називають ще "синім світлом") — не тільки пришвидшує старіння шкіри. Вчені давно попереджають про негативний вплив синього світла на все, від настрою до якості сну й зору.

Реклама
Про синє світло

Як пояснюють фізики, світлові промені бувають різних кольорів, водночас кожна частота хвилі відповідає певному кольору, а кожен колір має певний ефект. Екрани наших телефонів, ноутбуків і планшетів випромінюють синє світло, яке, як було доведено, негативно впливає на сон, шкіру й настрій.

Якщо стисло, то це гормони. Збільшення й зниження рівня гормонів (наприклад, кортизолу) покликане генерувати циркадний ритм, який дає нам енергію впродовж дня й допомагає розслабитися вночі. Але специфічна напруга синього світла від ґаджетів у діапазоні від 420 до 480 нанометрів порушує природні цикли вироблення кортизолу, пригнічуючи нашу енергію вдень і активуючи її вночі. Синє світло також має здатність проникати глибоко в шкіру, спричинюючи запалення, гіперпігментацію й вікові плями. Деякі дослідження також припускають, що синє світло пошкоджує сітківку ока внаслідок хімічної реакції, токсичної для клітин сітківки.

Оптична броня

Якісний диджитал-детокс є найорганічнішим способом повернути циркадному ритму оптимальний стан, але на сучасному ринку є низка допоміжних засобів для тих, хто не може (або не хоче) проводити час далеко від екрана. Одними з найефективніших засобів захисту від синього світла є окуляри, які його блокують. На світовому ринку відповідних варіантів задосить, але одні з найвідоміших — окуляри BLUblox, які розробляють в Австралії. Ці окуляри вважають оптичним сонцезахисним кремом проти HEV світла.

Природне сонячне світло

Засновник BLUblox Енді Мант особисто стикнувся з безсонням через брак мелатоніну. Мант дізнався, що світло HEV порушує вироблення цього гормону, пригнічує сон і спричинює загальне нездужання. "Кожен біологічний процес у нашому організмі, від засвоєння їжі до загального самопочуття, залежить від джерела світла, у якому ми живемо. Ми створили сотні штучних джерел світла через наші смартфони, телевізори, автомобілі та побутову техніку", — пояснює Мант і додає, що саме так і порушується наш природний циркадний цикл. Тому крім захисних окулярів, він рекомендує повернути в наше життя природне джерело світла. "Спостереження за сходом сонця — найкращий стимул для циркадних ритмів, що допомагає підвищити рівень серотоніну й дофаміну. Три-п’ять щоденних перерв на свіжому повітрі допоможуть підтримати гормональний фон в оптимальному й збалансованому стані".

Захисний крем і сироватки

Тепер про шкіру. Якщо вас турбує можливість прискореного старіння через синє світло й ви не готові наражати свою шкіру на вплив сонячних променів, тоді вам потрібно щось більше, ніж захисні окуляри. Виявляється вплив HEV-світла подібний до впливу променів UVA і UVB, тільки він проникає глибше й негайно починає розщеплювати колаген, збільшуючи ймовірність пігментації й спричинюючи меланодермію. Але, що дуже добре, HEV-світло не призводить до мутації ДНК, а отже й онкологічних захворювань.

На щастя, захисний крем від HEV недавно з’явився в багатьох лінійках з догляду за шкірою, від Royal Fern до Susanne Kaufmann. За словами дерматологині з Мангеттена Джесіки Вайзер, санскрин з оксидами заліза для захисту від синього світла ефективний так само, як і додавання до засобів з догляду за шкірою таких інгредієнтів, як морські водорості, екологічно чисте какао й екстракт червоних водоростей. "Потрібно застосовувати антиоксиданти принаймні щоранку, щоб запобігти окисному ушкодженню, — радить лікарка. — Оскільки в актуальному технологічному кліматі уникнути екранів неможливо, треба намагатися знизити потенційний збиток, який вони можуть завдати".

Інший варіант — сироватки. Анні де Маміель, надзвичайна жінка, яка почала кар’єру у сфері фінансів, вирушила в подорож навколо світу в межах перегонів на яхтах, а потім звернула увагу на природну красу після того, як хімієтерапія дуже вплинула на її шкіру. "Занадто велика кількість синього світла призводить до повільної, але серйозної деградації структури нашої шкіри", — говорить де Маміель, яка нині має науковий ступінь у галузі анатомічної фізіології, а також заснувала однойменну лінію з догляду за шкірою Annee de Mamiel з виробництвом на фермі в Англії. "Наш антиоксидантний еліксир інтенсивного живлення містить кверцетин для захисту від окиснювального стресу, — розповідає вона. — А також малахіт, який очищає шкіру від забруднювальних речовин".

Серед подібних сироваток також є Infusion Micro-Liquid Serum від African Botanics і Pollution Skin Defence System від Susanne Kaufmann. Тому, мабуть, ще не надто пізно. Досить підібрати гарні окуляри, нанести якісний захист і працювати в насолоду в променях синього світла, оберігаючи свій сон, настрій і шкіру.

Текст: Elizabeth Nicholas

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.