До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мікродозинг — б’юті-тренд, про який мають знати всі

Мікродозинг — б’юті-тренд, про який мусять знати всі фанати догляду за шкірою.

Найімовірніше, якоїсь миті життя кожен з нас зловживав активними інгредієнтами для догляду. Ми винні лише в тому, що прагнемо мати рівнішу та сяйливішу шкіру. Як діти в кондитерській, ми ласі на нове, скуповуємо й накопичуємо безліч продуктів, сподіваючись, що вони працюватимуть швидко й ефективно. Але насправді складний підхід може спричинити подразнення, почервоніння, акне й сухість — це всього лише кілька неприємних побічних ефектів. Ось чому останнє модне слово в галузі догляду за шкірою, "мікродозинг", швидко стає однією з найпопулярніших тенденцій. І може окупитися для здоров’я шкіри як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

Реклама

"Мікродозування практикують уже кілька десятиліть, — каже доктор Джейсон Томсон, керівник медичного відділу Skin + Me. — Насамперед, коли йдеться про психоделічні препарати типу ЛСД і псилоцибін, що міститься в „чарівних грибах": їх уживають мікродозами. Дослідження засвідчили: у разі вживання мікрограмів (однієї мільйонної грама) психоактивних речовин користувачі не відчувають сильних ефектів, як-от галюцинації та почуття піднесеності, натомість повідомляють про поліпшення творчих здібностей, психічного здоров’я та зосередження уваги. В останні кілька років таку ж концепцію запровадили у сфері догляду за шкірою".

Замість перевантажувати шкіру максимально можливою ​​концентрацією активного інгредієнта, використання нижчого відсотка — близько однієї десятої — і регулярне застосування (щодня, а не що кілька днів) знижує чутливість, зберігаючи шкіру щільною, здоровою та сяйливою, і водночас дає змогу насолодитися всіма перевагами інгредієнтів.

Андре Кондіт, розробник рецептур і засновник Spectacle Skincare, називає цю техніку "терапевтичним" способом доставлення ключових інгредієнтів, як-от ретиноїди, відлущувальні кислоти (наприклад, азелаїнова, гліколева й саліцилова — будь-які, що можуть викликати побічні ефекти) і вітамін С, з дозуванням яких дуже легко перебільшити. Він каже, що це найліпший спосіб запобігти "несприятливим побічним ефектам, зокрема лущенню й почервонінню", і поступово підвищити толерантність шкіри. "Дуже часто можна побачити, як люди переходять міру з кількома високоефективними засобами за один захід, — додає він. — Запальна реакція — зовсім не те, чого ми прагнемо. Шлях догляду за шкірою має бути повільним і рутинним марафоном для досягнення результатів на все життя".

Ще одна важлива річ, на яку варто звернути увагу, — це те, що догляд за шкірою потребує систематичного підходу. "Застосування ретиноїдів двічі на тиждень і нашарування їх, як часто радять, може бути складним, тому використання меншої дози полегшує перехід до звичайного щоденного догляду, — каже доктор Томсон. — Якщо ви й далі робитимете паузи та щоразу починатимете заново з неприйнятної концентрації, то не зможете лікуватися та, найімовірніше, опинитеся в гіршій ситуації, ніж на початку курсу".

Гарна новина полягає в тому, що кілька брендів роблять мікродозинг доступним і простим. Наприклад, Skin + Me — бренд у галузі догляду за шкірою за підпискою, що сконтактовує пацієнта з дерматологами й фармацевтами та пропонує індивідуальний підхід, прописує оптимальні активні речовини для нього і його конкретного типу шкіри — у разі потреби з невеликими відсотками. Крім того, варто звернути увагу на бустери для догляду за шкірою, що призначені для додавання до звичайного зволожувального крему (але можна використовувати й окремо) і часто мають менший процентний уміст активних речовин.

Новий Performance Crème від Spectacle Skincare забезпечує "мікродозу" інкапсульованого ретинальдегіду, полігідроксикислот і вітаміну С в одній формулі. "Він пропонує стабільну добову дозу вітаміну А, — каже Кондіт, — що дає змогу максимально використовувати інші передові протизапальні антиоксиданти й стимулятори колагену й еластину, як-от похідне галієвої кислоти й комплекс амінокислот міді".

За словами косметологині й засновниці Skndoctor докторки Евоми Укелеге, мікродозинг може бути корисним для всіх типів шкіри, особливо чутливої. "Навіть у низькому дозуванні такі інгредієнти, як ретинол, мають величезні переваги, тому мікродозування — чудовий спосіб побачити ці переваги без подразнення", — каже вона. Укелеге також вважає, що це прекрасна вихідна точка для тих, хто нині не використовує активних інгредієнтів.

Єдине, про що вона застерігає, — є певні інгредієнти, які не можна вводити в мікродозах. "Не вводьте мікродоз SPF! Потрібна кількість для обличчя — об’єм, що вміщує чайна ложка".

Протисонцевий засіб ADVANCED DAY TOTAL PROTECT, Medik8

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.