До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Люди в цяточку: як лікувати акне влітку

Акне часто загострюється в літні дні. Чи можна цього уникнути і що робити влітку, якщо вам поставили діагноз "акне", знає Тетяна Святенко, професорка, докторка медичних наук, дерматовенеролог вищої категорії, експертка МОЗ України, віцепрезидентка Української Асоціації лікарів-дерматовенерологів.

Фото: An Le

Літо час розквіту всього, включаючи висипання на шкірі. Приїжджає людина з моря, але замість того, щоб пишатися гарною засмагою, ховає обличчя і тіло, покриті "сонячними комедонами". Ультрафіолет у надлишку посилює закупорку проток сальних залоз, ось чому акне часто загострюється влітку.

Міфи про акне

Мій улюблений міф про акне "ці висипання з'являються через неправильну їжу: солодке, жирне, гостре, газоване і лікуються не зовні, а зсередини. І взагалі, проблеми на шкірі це все ШКТ, печінка, глисти". Насправді поява акне або вугрів пов'язана з порушенням роботи сальних залоз, а зовсім не з любов’ю до шоколаду або відсутністію в житті сексу, як багато хто досі вважає. Як колись образно висловився відомий німецький дерматолог Герд Плевіг: "Сально-волосяний фолікул ось сцена, на якій розігрується драма акне". Три акта цієї драми мають приблизно такий вигляд: сальна залоза починає виробляти надто багато сала, розтягується, як мішок, закупорюється і запалюється.

Реклама
Чому виникає акне

Чому це відбувається? На це запитання зі стовідсотковою впевненістю вчені поки що не відповіли. Однією з причин надмірного вироблення сала якраз і є сонячне випромінювання. Доведено, що інсоляція на 120-140% підвищує виділення шкірного сала, посилює закупорювання проток сальних залоз, і після повернення з півдня акне загострюється. Хоча одного тільки сонця для запуску цього стану шкіри недостатньо. Вирішальне значення має генетика; часто прищі сімейна проблема.

А ще точно відомо, що на розвиток акне впливають андрогенні гормони, до яких дуже чутливі сальні залози. 85-90% моїх пацієнтів молоді люди віку гормональних бур від 14 до 24. Після 25-ти проблема втрачає актуальність, хоча в останнє десятиліття тенденція змінюється: найчастіше дебют вугрових висипань стартує у жінок від 25 років і старше. Коливання рівня гормонів у крові провокує надмірне вироблення жиру сальними залозами. Іноді це симптом гормональних порушень. Якщо я бачу у своєї пацієнтки посилений ріст волосся або його випадання, вона відзначає нерегулярні менструації або інші зміни в організмі, рекомендую їй записатися на консультацію до гінеколога-ендокринолога. Активну участь у запаленні шкіри бере, власне, бактерія акне Cutibacterium acnes. У нормі вона живе на шкірі будь-кого з нас і зазвичай не спричиняє проблем, але у разі збігу обставин (генетика, гормони, багато сонця й ін.) починає активно розмножуватися і провокує утворення червоних або гнійних плям.

Звички й акне

Масла у вогонь акне підливають звички. До прикладу, терти пальцями підборіддя, поправляти чубок, носити головні убори і довго розмовляти телефоном (ключовий момент тертя екрану об щоку). Всі вони опосередковано провокують утворення мікрокомедонів. Хоча, згідно з сучасними уявленнями, бактерії, які живуть на шкірі, не є прямою причиною захворювання, вони лише провокують місцеві запальні процеси. Погіршують стан шкіри при акне видавлювання вугрів, неякісна декоративна косметика, часте миття шкіри з милом, прийом деяких лікарських препаратів (стероїдних гормонів, антидепресантів, протиепілептичних засобів та ін.).

Як діагностують і лікують акне

Насамперед на прийомі я визначаю ступінь прояву акне всього їх чотири: від легкого з невеликою кількістю комедонів до важкого з вираженою запальною реакцією в глибоких шарах дерми. Залежно від ситуації підбираю стратегію і тактику лікування. З огляду на те, що сальні залози регулюються статевими гормонами тестостероном і його фракціями, з додаткових обстежень рекомендую жінкам консультацію гінеколога-ендокринолога. Він може призначити дослідження рівня тестостерону, прогестерону, естрадіолу та інших гормонів: гормональна карта дозволяє підібрати правильне лікування в разі, якщо акне спровокували ендокринні порушення.

Як правило, інші методи досліджень, до прикладу, бакпосів шкіри при акне позбавлені сенсу. Є старе, як світ, поняття мікробний пейзаж шкіри (сьогодні деякі фахівці намагаються видати його за ноу-хау і називають мікробіомом). Його заселяють мільярди бактерій: від грибів до стафілококів і це варіант норми. Вся ця умовно патогенна мікрофлора піднімає голову тільки в тому випадку, якщо протоки сальних залоз закупорюються. Так що не погоджуйтеся на цей аналіз, а якщо зробили, не бійтеся іноді лікарі починають лякати його результатами.

Визначивши форму і ступінь тяжкості акне, я підбираю лікування. Для легких форм рекомендую тільки зовнішні засоби: зовнішні ретиноїди, азелаїнову кислоту, антибактеріальні гелі.

Взагалі лікарські препарати при акне найкраще вибирати у вигляді легких гелів, тому що надмірно жирні основи можуть провокувати нові висипання. Дуже важливо скорегувати щоденний догляд за шкірою, він не повинен містити жирних і спиртовмісних засобів. Лікувальна косметика основний вид терапії, вона нормалізує саловиділення, буде ретельно очищати, зволожувати шкіру, пригнічувати ріст бактерій і зменшувати запалення.

Для лікування середніх і важких форм призначаю системні препарати, антибіотики групи доксицикліну, жінкам іноді оральні контрацептиви: вони допомагають знизити вироблення шкірного сала.

Для важких форм акне розраховую сумарну і добову дозу системних ретиноїдів. Ці препарати можуть провокувати побічні ефекти, тому призначати їх має тільки професійний дерматолог після комплексу лабораторних досліджень. Щоб стерти з лиця сліди постакне рубці і плями, в процесі лікування іноді рекомендую підключати реабілітаційні процедури: пілінги, дермабразію, лазерне шліфування, кріомасаж.

Коли стихають запальні процеси, можна робити гігієнічну чистку для видалення рогових пробок. А ось чого точно не варто робити розкривати і роздряпувати руками будь-які висипання це призводить до поширення процесу на здорові ділянки шкіри.

Акне і ультрафіолет

І про сонце. Ультрафіолет травмує шкіру, хоча в перший час відпочинку може здатися, що сонце підсушило висипання, і їх стало менше. Проте пізніше вони повертаються з новою силою. Важливо підібрати правильний сонцезахисний крем. Для шкіри, схильної до акне, краще, якщо його формула буде безмасляною і некомедогенною, без подразливих ароматизаторів та консервантів. Напис "некомедогенний" в таких засобах зазвичай вказаний на упаковці. Для догляду за шкірою в спекотних країнах візьміть із собою гель для вмивання і флюїд. І пам'ятайте головне правило: найкраще засмагати в тіні, а виходячи з неї, надягати капелюх з широкими полями.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.