До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 великих романів, які варто прочитати під час карантину

Якщо ви не слухаєте подкасти, не дивитеся онлайн театральні постанови й іронічно ставитеся до всіх онлайн-курсів, а любите традиційне проведення часу, то ми знаємо, що вам сподобається. Великі багатосторінкові романи! У добірці Vogue.ua — п’ять блискучих сучасних романів, які неодмінно потрібно прочитати. Більшу частину можна замовити онлайн в українських інтернет-магазинах або купити в книжкових застосунках.

"Передчуття кінця", Джуліан Барнс

74-річний Джуліан Барнс — класик англійської літератури. Якщо ви вмієте діставати насолоду від неспішних, блискуче написаних, інтелектуальних і складних романів, любите Салмана Рушді й Ієна Мак’юєна, то Барнс ваш письменник. Джуліан Барнс став знаменитим ще у 80-х завдяки філософському постмодерністському роману "Історія світу в 10½ розділу", і досі активно пише. 2011 року вийшов його роман "Передчуття кінця" — книга, за яку він отримав Букерівську премію. За обсягом це зовсім невеликий роман — менш як 200 сторінок, але важливий за змістом. Головний герой цієї психологічної драми — 60-річний Tоні Вебстер, до рук якого потрапляє щоденник його загиблого приятеля, і Тоні починає розплутувати складний клубок зі спогадів, занурюючись у свої студентські роки.

Реклама
"Час свінгу", Зеді Сміт

"Час свінгу" — роман наймоднішої британської письменниці Зеді Сміт. Vanity Fair уносить її в списки наймодніших знаменитостей, британський Vogue називає іконою стилю. Але це деталі. Важливо інше: Сміт — велика письменниця. Вона заявила про себе, коли їй не було ще й 30 років — у 2000 весь світ обговорював її дебютний роман "Білі зуби". 2016 року вийшов її роман "Час свінгу" — потужний, чесний, поліфонічний і зухвалий. Багато в чому історія автобіографічна: головна героїня — дівчина-мулатка, тато якої був британцем, а мама народилася на Ямайці. Роман починається у 80-х і розповідає про дитинство головної героїні: у дорослому віці героїня стане особистою помічницею великої попзірки й об’їздить з нею весь світ, а потім потрапить у центр скандалу. Головна її тема, як і інших романів Зеді Сміт — це культурні війни. Героїня роману "Час свінгу" переживає ситуацію, у якій опиняється музикант Дон Ширлі з фільму "Зелена книга". "Я недостатньо чорний, я недостатньо білий, я недостатньо чоловік", — говорить в одній зі сцен Дон. Так і дівчина з книги "Час свінгу" — не почувається своєю ані в Лондоні, де виросла, ані на Ямайці, звідки її коріння.

"Бог дрібниць", Арундаті Рой

Арундаті Рой — мабуть, найвідоміша сучасна письменниця походженням з Індії, лауреатка Букерівської премії. 1996 року вийшов її перший роман "Бог дрібниць" і став сенсацією: він приніс їй Букер, найважливішу літературну премію у світі, і статус однієї з найвпливовіших письменниць світу. Це зворушливий, колоритний, мудрий і глибокий роман про сучасну Індію; справжня сімейна драма, дія якої відбувається в штаті Керала на півдні Індії то в 60-ті роки, то в 90-ті. Головні герої книги — близнюки Рахель і Еста: вони живуть у багатій індійській родині, переживають особисті та сімейні драми, великі й маленькі, стикаються із жорстокістю світу й шукають себе в ньому. Роман частково автобіографічний: Арундаті виросла в тому ж місті, що і її герої, її батько був успішним бізнесменом — власником чайної плантації, а сама дівчина, як і головна героїня Рахель, закінчила архітектурний коледж. Книга розійшлася 8 мільйонами копій у всьому світі.

"Маленьке життя", Ганья Янаґігара

Роман "Маленьке життя" американської письменниці Ганьї Янаґігари — одна з головних книг минулого десятиліття, нарівні зі "Щиглем" Донни Таррт. До речі, вона породила стільки ж суперечок і обговорень у стилі "любити чи ненавидіти". Лякатися обсягу не варто — якщо ви вподобаєте книгу, то ці 800 сторінок проковтнете впродовж тривалого пасхального вікенду, а під враженням будете не один місяць опісля. Це роман про життя чотирьох друзів — юриста Джуда, актора Віллема, художника Джей-Бі й архітектора Малкольма. Книга сфокусована на службі Джуда й травмах, які він пережив в юності, — і на тому, що, на жаль, заподіяне комусь зло може зламати цю людину назавжди. "Маленьке життя" порушує одночасно кілька масштабних питань — це і звичаї сучасної Америки, любов і дружба, свобода. Ну, а найважливіше — це дуже емоційний роман і справжній струс для читача.

"Амадока", Софія Андрухович

У березні "Видавництво Старого Лева" надрукувало довгоочікувану "Амадоку" Софії Андрухович, із часу виходу першого роману "Фелікс Австрія" якої минуло вже шість років. Як і "Фелікс Австрія", "Амадока" охоплює кілька століть, але центральні події відбуваються в сучасності. Головний герой, понівечений до невпізнання в одній з гарячих точок на Сході України, дивом залишився живий. Важкі травми призвели до повної втрати пам’яті: він не пам’ятає ані свого імені, ані жодної близької людини, ані свого попереднього життя. Таким його й знаходить жінка, любов і терпіння якої здатні творити дива: досягати глибоких шарів забуття й спогадів, з’єднувати розрізнені шматки понівеченої свідомості, зшивати разом спільну історію. Якщо карантин дає вам змогу не поспішати й заглибитися і в книгу, і в себе, то "Амадока" — ідеальний для цього роман.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.