До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 книг, які потрібно прочитати, щоб розбиратися в моді

Робочі ритуали видатної головної редакторки Vogue Діани Вріланд; рідкісні факти про дитинство Коко Шанель у притулку в монастирі й щирі визнання Діани фон Фюрстенберг — Vogue.ua підготував список з дійсно блискучих книг про моду. Їх можна замовити онлайн англійською або в перекладі (деякі) і читати з охотою не тільки впродовж карантину, але й опісля, надихаючись життям непересічних жінок XX століття, що змінили модний ландшафт.

"Щоденники" Діани Вріланд
"Коко Шанель: легенда й життя", Жюстін Пікарді

Про Коко Шанель написано сотні книг, добрих і не дуже. Що робить особливою цю? Підхід її авторки, британської журналістки Жастін Пікарді, до написання книги. Для того щоб розібратися в заплутаних фактах біографії Шанель, Пікарді побувала в притулку в монастирі в Коррезі, де виросла Коко; отримала доступ до архівів Фонду Черчілля в Кембриджі й провела чимало годин у паризькій квартирі Шанель на вулиці Камбон; особисто досліджувала місця, у яких Шанель жила, працювала і які були для неї важливими — від монастиря в Обазіні до Хайлендських озер. Також, як каже сама Жюстін Пікарді, "з новими подробицями описаний англійський період життя Шанель, її роман з ексцентричним герцогом Вестмінстерським і стосунки з Вінстоном Черчиллем". Деякі світлини Шанель авторка узяла з приватних архівів і публікує вперше.

Реклама
Memos: The Vogue Years, 1962—1971, Діана Вріланд

2013 року у видавництві Rizzoli вийшли щоденники видатної редакторки Діани Вріланд, присвячені її роботі у Vogue. Радимо почитати їх не лише тим, хто любить моду, а й тим, хто цінує хорошу літературу. До книги увійшло листування Діани із Сесілом Бітоном, Хорстом П. Хорстом, Норманном Паркінсоном, Вірушкою й Крістобалем Баленсіагою, а також записки, які Вріланд надсилала колегам, підлеглим і дизайнерам. Автор і упорядник книги — онук Діани Вріланд, Олександр, — розповідає про книгу неймовірно захопливо: "Nonine (так Олександр називав бабусю. — Прим.) подобалося отримувати ранкові дзвінки у ванній кімнаті телефоном, який спеціально встановили на стіні біля великого вікна. Вона сиділа там годинами, одягнена в халат, курячи Lucky Strike, поки диктувала записки й листи своїм колегам у Vogue. Коли Nonina приїздила в офіс, чого ніколи не траплялося раніше півдня, вона вже закінчила своє щоденне листування".

"Історія костюма", Огюст Росіне

Книгу Огюста Росіне "Історія костюма" вперше опубліковано у Франції в період з 1876 по 1888 рік. Тривалий час вона була наймасштабнішим і найінтелектуальнішим дослідженням одягу, коли-небудь виданим. Це велика книга: 6 томів по 500 сторінок кожен, які охоплюють історію одягу від Античності до XIX століття. 2008 року книгу (у скороченому вигляді) перевидали в Taschen: до неї увійшли оригінальні ілюстрації, а також витяги з колоритних описів Росіне з дотепними коментарями. Книга — джерело цінних фактів: від замальовок про одяг давніх етрусків до традиційного одягу ескімосів і французької жіночої моди XIX століття.

"Жінка, якою я хотіла стати", Діана фон Фюрстенберг

"Жінка, якою я хотіла стати" (The Woman I Wanted to Be) — збірник спогадів американської дизайнерки Діани фон Фюрстенберг, який вона написала в 67 років (книга вийшла 2014 року). У своїх мемуарах дизайнерка, мати двох дітей і дружина американського медіамагната Баррі Діллера розповіла про своє становлення й розуміння себе, а також про свій шлях до успіху в модній індустрії. За словами фон Фюрстенберг, вона хотіла бути "однією з тих самодостатніх жінок, які не залежать від іншої людини, що сплачує їй рахунки". Так у дизайнерки з’явилася сукня із заходом, яка, як сказала одного разу фон Фюрстенберг в інтерв’ю, самостійно оплачувала рахунки й визначила незалежність і владу цілого покоління жінок. Книгу легко розібрати на цитати, які так і хочеться повісити над своїм столом, як, наприклад: "Найголовніші стосунки у вашому житті — це стосунки із собою".

How to Be Parisian Wherever You Are: Love, Style, and Bad Habits

"Як відчути себе парижанкою, хай ким ви є. Любов, стиль і спосіб життя" — книга, яка дає відповідь на популярне в модному світі запитання — чому всі парижанки такі стильні? (і трохи про те, чому вони їдять і не набирають ваги). Її авторки — чотири успішні парижанки: модель Каролін де Мегре, актриса й письменниця Анна Берест, письменниця Одрі Діван і кінопродюсерка Софі Мас. У коротких розділах кожна з них виклала свої оригінальні погляди на стиль, красу, культуру, стосунки й чоловіків. Героїні розповідають, які книги читають парижанки, які фільми дивляться, що готують для званих вечер, як виховують дітей, як роблять кар’єру й стосунки з коханими. До речі, поєднує всіх чотирьох дівчат, крім усього іншого, те, що вони незаміжні й мають дітей.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.