До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як уникнути епідемії холери у підтоплених районах

Терористичний підрив греблі Каховської ГЕС, який в ніч на 6 червня здійснила росія, несе за собою катастрофічні наслідки для екології нашої країни, а однією з першочергових може стати проблема розвитку кишкових інфекцій і холери у підтоплених районах. Так, за інформацією МОЗ, вода в підтоплених районах Півдня України може стати непридатною для використання вже дуже скоро. Розповідаємо про обов'язкові кроки, які допоможуть запобігти поширенню епідемії.

Реклама

Важливо пам'ятати, що ризики розвитку холери високі, через те що в підтоплених районах вода зараз змішана з каналізаційними стоками, землею та природними водоймами, отже в місцевого населення обмежений доступ до чистої питної води. "Річка чи криниця у дворі більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей. Кип’ятіть або дезінфікуйте в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення", — йдеться в повідомленні МОЗ. Найліпшою профілактикою холери є споживання тільки очищеної (бутильованої) води, термічно оброблених продуктів чи запакованої їжі, дотримання гігієни рук, відмова від купання у незнайомих водоймах

При ранній діагностиці та правильному лікуванні холера повністю виліковна. Серед перших симптомів, на які треба звернути увагу, якщо ви перебуваєте в районі з обмеженим доступом до чистої води – блювання та нудота, болі в животі та пронос, підвищення температури та м'язові судоми. Приблизно у одного з 10 людей, які захворіли на холеру, з’являються серйозні симптоми захворювання. За відсутності ефективної терапії протягом 2—3 днів у хворого може розвинутися кома з можливим летальним наслідком, тому діяти треба швидко і уважно ставитися до свого здоров'я.

Перше, що рекомендують зробити лікарі — звернутися до фахівців та розпочати профілактику зневоднення, яке є однією з головних причин ускладнень при холері. Для регідтратації організму можна приймати різноманітні спеціальні розчини, деякі з них можна зробити самостійно. За неможливості швидко звернутися за професійною допомогою, ВООЗ рекомендує такий варіант: 1 літр кіп'яченої води + 1 чайна ложка солі + 1 столова ложка цукру.

Важливо ще пам'ятати, що небезпечна і сама холера, і її наслідки — зневоднення, шок, зниження рівня цукру в організмі, зниження рівня калію та ниркова недостатність.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.