До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Домедична допомога при утопленні: пам'ятка МОЗ

В ніч на 6 червня російські військові підірвали Каховську ГЕС, через що понад 80 населених пунктів перебувають під загрозою затоплення. Першою постраждала Нова Каховка, що розташована прямо на березі в низині — тут вода вже всюди. Велика вода несе безліч загроз, влада закликає дослухатися до повідомлень з офіційних джерел органів влади, а Міністерство охорони здоров'я опублікувало пам'ятку домедичної допомоги при утопленні.

Реклама

"Передусім важливо переконатися, що порятунок інших не зашкодить вам самим — бережіть власне життя, не ризикуйте ним. Покличте на допомогу, якщо не впевнені у власних силах. Пам’ятайте, що надавати першу допомогу у воді можуть лише досвідчені рятувальники, — наголошують спеціалісти МОЗ. — Якщо людина, яку витягли з води, не реагує на вас, викличте екстрену медичну допомогу за номером 103 та виконайте такі дії".

— Перевірте, чи постраждалий дихає, за принципом "чую, бачу, відчуваю". (Прислухайтесь до дихання ("чую"), подивіться, чи рухається грудна клітка ("бачу"), відчуйте, чи дихає людина, наблизивши до її рота щоку ("відчуваю")

Якщо так:

☛ покладіть людину спиною на рівну тверду поверхню;

☛ максимально розігніть голову постраждалого, висуньте нижню щелепу (якщо впевнені, що людина не зазнала травми хребта);

☛ очистіть рот від видимих сторонніх об’єктів, наприклад, бруду, піску.

— Якщо постраждалий НЕ дихає, виконайте 5 "рятувальних вдихів":

☛ затисніть людині ніс та видихніть повітря їй в рот до підйому грудної клітки (якщо маєте, скористайтеся бар’єрним пристроєм: маскою-плівкою / маскою-клапаном);

☛ повторіть 5 разів.

Маленьким дітям штучне дихання можна проводити, одночасно вдуваючи повітря в рот та ніс.

— Перевірте, чи з’явилося дихання. Якщо ні — розпочинайте натискання на грудну клітку:

☛ покладіть долоні (одна на одну) на середину грудної клітки постраждалого;

випряміть руки в ліктях і натисніть на них вагою власного тіла;

☛ зробіть 30 натискань;

☛ повторіть два штучні вдихи.

❗ Продовжуйте цикли "30 натискань — 2 вдихи" до прибуття медиків або поки постраждалий не почне дихати самостійно.

❗ Якщо постраждалий — дитина, проводьте реанімаційні заходи у співвідношенні 15 натискань — 2 вдихи.

❗ Якщо не маєте бар’єрного пристрою та не можете виконувати штучні вдихи "рот до рота", робіть лише натискання на грудну клітку.

❗ Якщо людина прийшла до тями до приїзду лікарів, її слід зігріти.

❗ Не залишайте постраждалого наодинці. За можливості, накрийте його сухою теплою ковдрою і дочекайтеся прибуття медиків.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.