До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Особистий досвід: 5 кроків до sustainable-вагітності

Словосполучення "усвідомлена вагітність" сьогодні означає не лише заплановане зачаття, якому передує ретельна підготовка обох партнерів, але й певну поведінку впродовж усього терміну. Сьогодні дедалі більше майбутніх мам дотримуються концепції sustainable-вагітності, яка поширюється як на сферу правильного харчування, так і на турботу про довкілля. Одна з її адептів дизайнерка Анастасія Єршова, яка розповіла нам про свій досвід і оформила його у 5 простих кроків.

Анастасія Єршова
Крок №1: усвідомлення екологічних проблем

Питання екології цікавили мене дуже давно, і чим більше я замислювалася про наслідки своїх повсякденних дій для нашої екосистеми, тим активніше змінювала щоденні звички і спосіб життя. Для себе я вже зрозуміла, що тільки брак інформації може бути причиною ігнорування проблем екології. Як тільки ти починаєш цікавитися цим питанням, то шляху назад немає, з'являється почуття відповідальності за шкоду, яку ми завдаємо планеті. Усвідомлене споживання стало вже невід'ємною частиною мого життя, і я впевнена, що кожен зможе впровадити його у своє життя без проблем. Тепер я роблю лише обдумані покупки, завжди ходжу зі своєю пляшкою і авоською, купую продукти в екоупаковках, не користуюся пластиковими пакетами, пляшками, упаковками (а якщо доводиться, то використовую їх багаторазово), сортую сміття, не викидаю одяг (перешиваю, або віддаю тим, хто його дійсно потребує і не викине). Якщо бачу сміття на природі, то завжди його підберу, намагаюся економити побутові ресурси і взагалі, коли з'являється можливість зробити щось корисне для довкілля, то завжди проявляю ініціативу. До прикладу, під час недавньої подорожі Азією ми з друзями припливли до одного індонезійському пляжу, який був засипаний сміттям, і без зайвих слів прибрали його самі. Так ми спільними зусиллями зібрали 80 великих мішків сміття і водночас залучили до процесу місцевих хлопчаків. Це класне відчуття, коли всі друзі під пісні і танці "рятують планету від сміття". Це прості дії, які не складно здійснювати, але якщо таких людей буде мільйони, то результат ми побачимо зовсім скоро.

Крок №2: сортування сміття

На перший погляд сортування сміття безпосередньо не стосується нашого стану вагітності, але ці рутинні дії роблять світ навколо нас чистішим, а значить, впливають і на нас, і на нашу майбутню дитину в довгостроковій перспективі. Зараз я живу у Великобританії, де доволі просто привчити себе сортувати сміття. Тут щомісяця тобі поштою надсилають сміттєві пакети різних кольорів з інструкцією щодо сортування, і під кожним будинком є ​​роздільні сміттєві баки. Відсортоване сміття потрібно вимити від залишків їжі і висушити. Відокремити частини упаковки з різних матеріалів, наприклад, з пляшок зняти кришечки. Папір і пластик слід спресувати, щоб вони займали менше місця. І все. Система сама так влаштована, щоб людині було легко. А ось в Україні відсортоване сміття здати не так і просто, принаймні в моєму районі, на жаль. Тому доводиться його вивозити в багажнику в пошуках сортувальних контейнерів. Пластик, скло і папір я вивожу, а для харчових відходів використовую диспоузер. Докладніше про сортування сміття в Києві можна прочитати в матеріалі Жені Скибіної, з яким рекомендую ознайомитися всім, хто лише планує почати це робити.

Реклама
Крок №3: харчування

Я повністю згодна з висловом "Ми те, що ми їмо" і закликаю всіх майбутніх мам засинати з ним і прокидатися. Ще з перших днів вагітності я почала вивчати нутриціологію і, здавши всі необхідні аналізи, підкоригувала свій раціон. Я почала їсти більше білка і повернула в меню м'ясо, від якого практично відмовилася раніше з етичних міркувань, також додала більше клітковини і корисних жирів (авокадо, мигдаль, фундук і т.і.). Виключила глюкозу, борошняну продукцію, кофеїн, сухофрукти і всі солодкі напої (в тому числі і фруктові соки). При цьому намагаюся купувати їжу безпосередньо з місцевих ферм, особливо яйця і овочі, а при шопінгу в супермаркетах уважно читаю упаковку. Якщо вдома, то готую сама, а якщо в ресторані, то дратую своєю скрупульозністю офіціантів. Зараз у харчуванні моє головне правило — 80% денного раціону складається з корисних (нутритивно насичених) продуктів, а 20% вже як вийде.

Якщо майбутні мами мають проблеми з набряком або нездужанням, то дуже раджу пройти обстеження і знайти хорошого нутриціолога, а не миритися з таким станом справ на дев'ять місяців. Головне, не припиняти рухатися ходьба, йога, пілатес, плавання. Намагайтеся відмовляти собі в кулінарних витворах, тому що вашому малюкові потрібні лише корисні продукти, а "вагітні забаганки" перетворюються на мамині зайві кілограми. І найголовніше отримувати задоволення від цього прекрасного стану!

На самому початку вагітності мені вдалося познайомитися з одним лікарем в Індонезії, який усі свої лікувальні програми будує на підборі правильного харчування. Доктор Джо сам розписує програму харчування для кожного пацієнта в залежності від його аналізів. Наш організм може себе сам зцілювати, але нам потрібно тільки дозволити йому це зробити прибрати з раціону токсини, з якими він щодня бореться, щоб його ресурси були спрямовані на самозцілення. Звичайно, це зробити не так легко, адже нам іноді так хочеться солодкого або фастфуду! Так ось, виявляється, що коли нам хочеться шкідливої ​​їжі, насправді наш організм сигналізує про нестачу якихось речовин. Доктор Джо в своїй книзі розповідає, що потрібно з'їсти, щоб відновити цей баланс.

  • якщо хочеться шоколаду, то це брак магнію і селену потрібно їсти горіхи, насіння, бобові та фрукти;
  • якщо хочеться булочок, то це брак азоту в організмі слід відновити баланс рибою, м'ясом, горіхами, квасолею;
  • жирна їжа (нестача кальцію) ріпа, брокколі, кунжут, капуста, горошок;
  • дуже солона їжа (хлорид) морські водорості, риба, нерафінована морська сіль

Якщо є схильність до переїдання, спробуйте додати в раціон більше горіхів, різного насіння, печінку, батат, шпинат, і уникайте рафінованих крохмалів. Володіючи знаннями з нутриціології і пройшовши повне обстеження свого організму, можна створити прекрасний стан без медикаментів, кофеїну та інших допінгів! Просто завдяки правильному харчуванню у мене з'явилося набагато більше енергії, натхнення і ясності розуму.

Крок №4: органічний догляд

Якщо раніше при виборі косметики мене насамперед цікавила екоупаковка, то з початком вагітності я почала ще більше уваги звертати на склад. Так я повністю перейшла на органічну косметику і знайшла альтернативу продуктам звичного домашнього догляду в натуральній косметиці. Позаяк я провела в Індонезії увесь другий триместр вагітності, у мене був час познайомитися з місцевим ринком органічної косметики, і результатом я залишилася задоволена. Привезла цілу валізу засобів, склад яких не зашкодить ні мені, ні малюкові.

Найскладніше було знайти хороший органічний дезодорант, але марка Sukime перевершила всі мої очікування. У них також хороший догляд за волоссям і крута олія для обличчя. Я зробила велике замовлення у них на сайті, і зі мною зв'язався сам власник марки, він виявився йогом в досить дорослому віці, який упродовж багатьох років веде органічно-веганський спосіб життя і пише книги про гармонію між духовним і фізичним світами. Поспілкувавшись з ним, я зрозуміла, що ніколи більше не повернуся до звичного дезодоранту.

Крок №5: не купуйте зайвого

Я впевнена, що у кожної з нас у шафі вже достатньо одягу, щоб не купувати зайвого. На початку вагітності я влаштувала собі шопінг-детокс, який тривав 2 місяці і 26 днів, хоча первинна мета була три місяці. "Зірватися" довелося через об'єктивні причини ми були на острові без теплих речей і раптово почалися холоди, тому довелося терміново утеплятися. Під час цього експерименту я помітила, що спочатку заходила до крамниць за інерцією, але потім розуміла, що мені нічого не потрібно все необхідне вже є. Вдалося це і завдяки тому, що мій основний гардероб досить збалансований, і його не потрібно постійно оновлювати. 80% одягу в шафі це класика, яку можна носити завжди, а 20% сезонні новинки. Так, у себе в Instagram я періодично викладала відео, як можна по-різному обіграти одну річ, і вони знайшли великий відгук у читачів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.