До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

20 найкращих драм в історії кіно

У кожного є свої улюблені фільми, тому будь-які дискусії про те, що робить кіно найкращим за всю історію, можуть тривати нескінченно. Як кінематографічний жанр, драма за десятиліття набувала безлічі форм. Перелік, який ми склали тут, заснований на зібранні Rotten Tomatoes і містить найбільш визнані фільми сайту з позначкою "драма". Це несподіване поєднання бойовиків, класичних фільмів і сучасних претендентів на "Оскар".

"Віднесені вітром", 1939
Кларк Гейбл и Вивьен Ли в фильме Кларк Гейбл і Вів'єн Лі у фільмі "Віднесені вітром", 1939

"Віднесені вітром" — зразок класики світової літератури і світового кіно. Це історія, яка подарувала світові одну з найбільш безпосередніх і рішучих героїнь ХХ століття — Скарлет О'Хара, що мала свій секрет щастя: "Про це я подумаю завтра". Маргарет Мітчелл, авторка роману, отримала за цю книгу Пулітцерівську премію, а фільм режисера Віктора Флемінга — вісім премій "Оскар", і цей рекорд упродовж двадцяти років не могло побити жодне кіно.

Реклама
"Громадянин Кейн", 1941
Орсон Уэллс в фильме Орсон Веллс у фільмі "Громадянин Кейн", 1941

"Громадянин Кейн" вважається однією з найвидатніших стрічок в історії кінематографа. Знаменитий фільм Орсона Веллса, який він зняв у віці всього 25 років, назавжди змінив мову кіно і закріпив за режисером статус новатора. Історія громадянина Кейна оповідає про зліт і падіння багатої людини. Ця тема завжди актуальна, але методи, які використовував Веллс, щоб розкрити її, все ще не мають аналогів майже 80 років по тому.

"Викрадачі велосипедів", 1948
Ламберто Маджорани и Энцо Стайола в фильме Ламберто Маджорані й Енцо Стайола у фільмі "Викрадачі велосипедів", 1948

Вершина італійського неореалізму, післявоєнний шедевр Вітторіо де Сікі, демонструє наслідки соціально-економічних проблем з неймовірною гостротою. Непохитна критика капіталізму через історію про програш обивателя в битві за те, щоб захистити отриману з великими труднощами роботу і зберегти свою гідність в очах сина. "Викрадачі велосипедів" — один із найгуманніших творів нашого часу.

"Хрещений батько", 1972

Сальваторе Корситто и Марлон Брандо в фильме Сальваторе Корсітто і Марлон Брандо у фільмі "Хрещений батько", 1972

Видатний опус Френсіса Форда Копполи "Хрещений батько" — головний патріарх жанру мафії. Просочена корупцією історія розповідає про впливову сім'ю іммігрантів, що бореться з парадоксальними цінностями управління і релігії; ці моральні протиріччя кристалізуються в легендарній послідовності хрещення, чудово відредагованій паралельно з убивством чотирьох конкуруючих донів. З незліченними знаковими деталями — відрубана голова коня, хрипкий голос Марлона Брандо, вальс Ніно Рота, що надовго запам’ятовується — авторитет стрічки "Хрещений батько" непохитний.

"Пролітаючи над гніздом зозулі", 1975
Джек Николсон в фильме Джек Ніколсон у фільмі "Пролітаючи над гніздом зозулі", 1975

Кен Кізі — символ 1960-х років в літературі і мистецтві, один з найяскравіших представників покоління бітників, який увійшов в історію як автор книги "Пролітаючи над гніздом зозулі" 1962 року. Ідея роману прийшла до нього, коли Кізі працював санітаром у військовому шпиталі і спілкувався з психічно хворими пацієнтами. Саме тоді письменник замислився про те, що, можливо, душевно хворі люди не завжди хворі в класичному сприйнятті, а скоріше дивляться на світ інакше. У 1975 році Мілош Форман зняв однойменний фільм, який отримав п'ять премій "Оскар". Стрічку знімали в реальній психіатричній лікарні, що зробило її максимально достовірною, а роль Рендла Макмерфі досі залишається ключовою в кар'єрі Джека Ніколсона. Цікаво, що у фільмі беруть участь реальні люди з тривожними розладами, епілепсією, глухотою, німотою й іншими ментальними проблемами.

"Таксист", 1976

Роберт Де Ниро в фильме Роберт Де Ніро у фільмі "Таксист", 1976

Фільм "Таксист" знаходиться на вершині важливого, сміливого авторського кіновиробництва, яке визначило Новий Голлівуд 1970-х років. Режисерська робота Мартіна Скорсезе і сценарій Пола Шредера досліджує філософські глибини, втілені незабутньою грою Роберта Де Ніро. Мартін Скорсезе рішуче занурюється в найтемніші куточки людської душі. Сорок років по тому "Таксист" залишається майже неможливим: важко уявити собі інший фільм, який створює і підтримує такий унікальний тон, що поєднує страх, змішаний з жалем, ненавистю, диким гумором, з нечіткою нью-йоркською крутизною.

"Людина дощу", 1988
Том Круз и Дастин Хоффман в фильме Том Круз і Дастін Гоффман у фільмі "Людина дощу", 1988

Режисеру Баррі Левінсону знадобилося два роки для створення стрічки про спілкування з людиною, не налаштованою до цього за своєю природою. Том Круз грає Чарлі Беббіта, дилера, який дбає лише про себе і свої інтереси, а Дастін Гоффман — його давно втраченого брата-аутиста Реймонда. Чари цього фільму полягають у тому, що ці два персонажі формують взаємозв'язок, який повністю змінює їх як людей. Перформанс Гоффмана бездоганний: акторові вдається оголити душу свого героя, жодного разу не спотворюючи його натури, за що він і отримав свій другий "Оскар". А робота Круза і постійно змінна палітра настроїв його персонажа стали ідеальним фоном для виступу Гоффмана.

"Товариство мертвих поетів", 1989
Робин Уильямс в фильме Робін Вільямс у фільмі "Товариство мертвих поетів", 1989

"Товариство мертвих поетів" — один з небагатьох фільмів, про які не обов'язково говорити, їх треба дивитися. У цій стрічці Робін Вільямс грає вчителя Джона Кітінга, що викладає в старомодній школі для хлопчиків 1950-х років. Він змушує своїх учнів рвати підручники, ставати на парти, вчить любити поезію і "ловити момент". Хоча не всім подобається підхід містера Кітінга до вивчення серйозної літератури, але якщо уявити, що ви підліток, який починає закохуватися в книги, то фільму неможливо буде опиратися. Без сумніву, він має душу, серце і характер, які більшою мірою проявилися завдяки надзвичайній харизмі головного актора.

"Список Шиндлера", 1993
Кадр из фильма Кадр з фільму "Список Шиндлера", 1993

Шедевр Стівена Спілберга "Список Шиндлера" — один з найбільш зворушливих воєнних фільмів в історії кіно. Ця стрічка розповідає про дуже специфічну історію Другої світової війни. Вона уникає полів битв, і оповідає про битву, яку веде одна людина, щоб врятувати якомога більше польських євреїв від загибелі в концентраційних таборах. Ліам Нісон грає Оскара Шиндлера, власника фабрики, який підкуповує нацистських лідерів, рятуючи понад 1100 життів.

"Форрест Гамп", 1994
Ребекка Уильямс и Том Хэнкс в фильме Ребекка Вільямс і Том Генкс у фільмі "Форрест Гамп", 1994

"Run, Forrest, run!" — культова фраза, яку кожен використовував хоча б раз у житті. "Форрест Гамп" — комедійно-драматична історія Роберта Земекіса, заснована на однойменному романі Вінстона Грума. Сюжет описує кілька десятиліть життя Форреста Гампа (з англ. Forest gump, тобто "лісовий бовдур"), неймовірно добросердого хлопця з особливостями розвитку з Алабами, який бере участь у значимих подіях історії Сполучених Штатів ХХ століття. У 1994 році Том Генкс отримав свій другий "Оскар" за роль Форреста Гампа і став одним з двох акторів, які виграли премію за "Найкращу чоловічу роль" двічі поспіль.

"Втеча з Шоушенка", 1994
Морган Фримен и Тим Роббинс в фильме Морган Фрімен і Тім Роббінс у фільмі "Втеча із Шоушенка", 1994

"Втеча з Шоушенка"посідає легендарне місце номер один в рейтингу "250 найкращих фільмів в історії" IMDB (перемагаючи навіть "Хрещеного батька" і "Список Шиндлера"). Так було не завжди: в 1994 році фільм "Втеча з Шоушенка" не тільки не окупив свій бюджет в 25 мільйонів доларів, але і ледве дійшов до фінішу прокату. Сьогодні ж складно знайти людину, яка не бачила цю зворушливу і потужну історію про двох дивовижних людей, яким вдається втекти з в'язниці і не стати черствими.

"Розумник Вілл Хантінг", 1997
Робин Уильямс и Мэтт Деймон в фильме Робін Вільямс і Метт Деймон у фільмі "Розумник Вілл Хантінг", 1997

Фільм за оригінальним сценарієм Бена Аффлека і Метта Деймона розповідає історію про молодого хлопця на ім'я Вілл Хантінг (його зіграв сам Деймон). Він прибиральник у Массачусетському технологічному інституті, з неймовірним талантом до математики, але щоб правильно використовувати свій потенціал і впоратися з внутрішніми проблемами, він потребує допомоги психіатра. Вільямс виграв свій перший і єдиний "Оскар", зігравши лікаря, який намагається проникнути в суть болю і люті, які турбують персонажа Метта Деймона. Відтоді роль доктора Шона Мегуайра стала ще одним прикладом великодушності актора і пронизливого стилю його гри.

"Зелена миля", 1999
Том Хэнкс и Майкл Кларк Дункан в фильме Том Генкс і Майкл Кларк Дункан у фільмі "Зелена миля", 1999

Сюжет фільму "Зелена миля", заснований на однойменному романі Стівена Кінга, — фантастична історія про групу охоронців федеральної в'язниці, які зустрічають в’язня з надприродними здібностями, засудженого за згвалтування і вбивство двох молодих дівчат. "Зелена миля" була номінована на 4 премії "Оскар", 3 премії "Сатурн", ще 10 нагород і 23 номінації — мабуть, така реакція свідчить сама за себе.

"Краса по-американськи", 1999
Кевин Спейси и Мина Сувари в фильме Кевін Спейсі і Міна Суварі у фільмі "Краса по-американськи", 1999

У цій психологічній драмі чоловік середніх років на ім'я Лестер Бернем переживає кризу середнього віку. Він щодня страждає від знущань своєї злої, самозакоханої дружини і нервової доньки-підлітка, які вважають його невдахою. Лестера не поважають ні вдома, ні на роботі. Але все змінюється, коли він починає впадати за найкращою подругою своєї доньки. Нова пасія допомагає йому вийти з кататонічного стану, і він починає жити повним життям. Візуально фільм має багато видатних ньюансів, а акторський склад відповідає драматичному розмаху стрічки. Картина "Краса по-американськи" була номінована на вісім премій "Оскар" і отримала п'ять з них, в тому числі нагороду за "Найкращу чоловічу роль" Спейсі. Тріумф Кевіна очевидний: його Лестер Бернем залишається одним з найбільш пам'ятних персонажів сучасного кінематографа.

"Складнощі перекладу", 2003
Билл Мюррей и Скарлетт Йоханссон в фильме Білл Мюррей і Скарлет Йогансон у фільмі "Складнощі перекладу", 2003

Бездоганна казка Софії Копполи про кінозірку (Білл Мюррей), молоду студентку (Скарлет Йогансон), а також їхні пригоди в Токіо. У цьому фільмі, як і в усіх інших, Коппола ставиться до кожного з персонажів з особливою теплотою і чутливістю. Чому фільм залишився в серцях глядачів? Стрічка Копполи — це історія любові, втілена в екзистенціальній меланхолії.

"Горбата гора", 2005
Джейк Джилленхол и Хит Леджер в фильме Джейк Джилленхол і Гіт Леджер у фільмі "Горбата гора", 2005

Гіт Леджер і Джейк Джилленхол демонструють виняткову гру в драмі "Горбата гора", де вони зображують стосунки двох пастухів з Вайомінгу. Попри зізнання Леджера про те, що він переживав через свою недостатню зрілість для такої ролі, ця робота принесла йому першу номінацію на премію "Оскар". Його емоційно грубий, але стриманий виступ, безумовно, гарантував би перемогу, якби він не змагався за статуетку з настільки ж гідним Філіпом Сеймуром Гоффманом у фільмі "Капоте". Загалом "Горбата гора" зібрала вісім номінацій на премію Американської кіноакадемії і вважається одним з найбільш важливих ЛГБТ-фільмів XXI століття.

"Старим тут не місце", 2007
Хавьер Бардем в фильме Гав'єр Бардем у фільмі "Старим тут не місце", 2007

Холоднокровний і безсердечний найманий убивця Антон Чігур не знає співчуття і жалості. Він одержимий пошуком грошей і вбиває всіх, хто зустрічається йому на шляху... пістолетом, призначеним для великої рогатої худоби. Кожна сцена, де з'являється Гав'єр, сповнена жаху і страху, і ці почуття залишаються ще надовго після заключних титрів. Ці мертві очі, позбавлені будь-яких емоцій, і блідий колір його шкіри говорять глядачеві, що це нещадна істота з іншого світу. Граючи одного з найстрашніших злочинців в історії кінематографії, Гав'єр Бардем став втіленням зла в шедеврі братів Коен. Немає сенсу гадати, хто саме зібрав "Оскар", "Золотий глобус" і BAFTA в 2007 році.

"Загадкова історія Бенджаміна Баттона", 2008
Брэд Питт в фильме Бред Пітт у фільмі "Загадкова історія Бенджаміна Баттона", 2008

Фільм "Загадкова історія Бенджаміна Баттона" був знятий за оповіданням Френсіса Скотта Фіцджеральда. У цій стрічці Бред Пітт з'являється в ролі героя, який народжується старцем і проживає своє життя "навпаки". Стрічка отримала 13 номінацій на "Оскар", але виграла тільки три технічних — за грим, спецефекти і роботу художників-постановників, цілком заслужено.

"Місячне сяйво", 2016
Эштон Сандерс в фильме Ештон Сандерс у фільмі "Місячне сяйво", 2016

Дія оскароносної драми "Місячне сяйво" відбувається в ледь пізнаваному, але водночас тривожно реалістичному Майамі. У фільмі розповідається про три етапи життя головного героя Шайрона — від дитинства до зрілого віку, коли він примиряє свою сексуальність зі своєю культурою. Хлопець перебуває в складній ситуації, що складається з внутрішньої і зовнішньої кризи маскулінності. "Місячне сяйво" піднімає питання кольорового одностатевого кохання — теми, що базується на двох стовпах, які підтримують ненависть в застарілому і обмеженому світі.

"Дюнкерк", 2017
Кеннет Брана в фильме Кеннет Брана у фільмі "Дюнкерк", 2017

Будучи однією з найбільш видовищних картин Крістофера Нолана, "Дюнкерк" — це робота безкомпромісної серйозності, яка розгортається дуже стрімко, піднімає складні питання і викликає мурашки по всьому тілу упродовж усього фільму. Переказ Нолана про евакуацію з Дюнкерка є приголомшливим досягненням, яке відразу ж після випуску увійшло до пантеону великих воєнних фільмів. Крістоферу Нолану вдалося зобразити історичні події, як нікому іншому.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.