До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 фільмів про Другу світову війну, які висвітлюють події з різних сторін

Другу світову війну показано на екрані в сотнях фільмів — від епічних бойових стрічок до несамовитих драм військовополонених і трагедій у концентраційних таборах. Деякі фільми зображують цю війну не в самому традиційному сенсі, але вони навдивовижу пронизливо передають особисті історії й погляд режисерів на події. У цьому матеріалі vogue.ua розповідає про 10 фільмів про Другу світову війну, які висвітлюють історію з різних сторін.

"Список Шиндлера", 1993

Список ШиндлераКадр з фільму "Список Шиндлера", 1993

Шедевр Стівена Спілберга "Список Шиндлера" — один з найзворушливіших воєнних фільмів в історії кіно. Ця стрічка розповідає про дуже специфічну історію Другої світової війни. Вона уникає полів битв, натомість оповідає про битву однієї людини заради порятунку польських євреїв від концентраційних таборів. Ліам Нісон грає Оскара Шиндлера, власника фабрики, який підкупами вмовляє нацистських лідерів не пускати своїх робітників у табори смерті й у такий спосіб рятує понад 1100 життів.

Реклама

"Англійський пацієнт", 1996

Английский пациентКадр з фільму "Англійський пацієнт", 1996

Воєнний час рідко зображують так атмосферно, як у драмі Ентоні Мінгелли. У цьому адаптованому за романом Майкла Ондатже любовному епосі Рейф Файнс грає невідомого "англійського пацієнта", обгорілу до невпізнання людину, що розповідає свою історію молодій медсестрі-доглядальниці. Фільм мав схвальні відгуки як від глядачів, так і від критиків — отримав 12 номінацій на 69-й церемонії вручення премії "Оскар" і здобув дев’ять з них.

"Врятувати рядового Раяна", 1998

Ще одна воєнна драма Стівена Спілберга. Цей воістину епічний фільм розповідає історію капітана Джона Міллера, який під час Нормандської операції із загоном з восьми осіб мав вирушити в тил ворога на пошуки рядового Джеймса Раяна. За деякими даними, картина заснована на реальних подіях, що трапилися з братами Ніландами після впровадження в армії США політики останнього вцілілого, яка передбачала службу членів однієї сім’ї в різних військових підрозділах й, зокрема, відкликання з фронту в разі загибелі інших рідних.

Спасти рядового РайанаКадр з фільму "Врятувати рядового Раяна", 1998

Епічності фільму, крім видовищних спецефектів і декорацій, додає підготовка й постпродакшн. Усі провідні актори обов’язково проходили армійські тренування впродовж декількох днів. Велика кількість фізичних навантажень позбавила потреби використовувати спеціальний грим, оскільки актори й так мали виснажений вигляд. Під час фільмування Спілберг показував відзнятий матеріал ветеранам висадження в Нормандії, щоб домогтися найточнішого відтворення подій. Багато в чому саме їхні консультації допомогли фільму стати дуже правдоподібним навіть у деталях. Наприклад, оглушена вибухами риба, викинута на пляж "Омаха", — підказка учасників десанту.

"Піаніст", 2002

ПианистКадр з фільму "Піаніст", 2002

Заснований на спогадах Владислава Шпільмана, що пережив Голокост, цей фільм демонструє стан польських євреїв, коли нацисти вдерлися в їхню країну. Історії Голокосту завжди жахливі, і "Піаніст" — один з тих фільмів, яким вдалося вловити й передати атмосферу цих трагічних подій. Едріан Броуді, який зіграв Шпільмана, у своїй ролі має неймовірно правдоподібний, чесний і самовідданий вигляд. Підтвердження тому — премія "Оскар" за найкращу чоловічу роль.

"Безславні виродки", 2009

Бесславные ублюдкиКадр з фільму "Безславні виродки", 2009

З фільмом "Безславні виродки" Квентін Тарантіно замахнувся на недоторканну історію й інтерпретував події Другої світової так, як ніхто б не зміг, представивши своє бачення того, як мала б завершитися війна. У центрі сюжету — група єврейських американських солдатів, які повинні вбити нацистських лідерів. "Безславні виродки" — яскраве зображення окупованої нацистами Франції, яка слугує ідеальним полотном для графічного насилля Тарантіно. Крім усього іншого, фільм запам’ятається видатною грою австрійсько-німецького актора Крістофа Вальца в ролі нацистського офіцера СС й абсолютною неординарністю персонажа Бреда Пітта — лейтенанта Альдо Рейна.

"Лють", 2014

ЯростьКадр з фільму "Лють", 2014

Ця драма часів Другої світової війни оповідає про групу з п’яти танкістів, які залучені до небезпечної операції — місії зі зриву нацистського наступу. Девід Еєр — режисер, одержимий як крайнім насиллям, так і зв’язками братерства, і його "Лють" являє собою найпотужніший синтез цих двох пристрастей. Головні актори фільму — Бред Пітт, Логан Лерман, Майкл Пеньї, Джон Бернтал і Шаї Лабаф — без зусиль відтворюють загальну історію, тоді як насилля в усіх барвах демонструє шок і трепет війни. Похмуре й жорстоке зображення боїв (і клаустрофобна інтенсивність перебування всередині танка під час них) зробили "Лють" абсолютно унікальним фільмом про війну на момент його виходу.

"Нескорений", 2014

НесломленныйКадр з фільму "Нескорений", 2014

Фільм "Нескорений" не відбувся б без героя, що пережив проби, які судилися йому під час Другої світової війни. Центром своєї другої режисерської роботи Анджеліна Джолі зробила історію Луї Замперіні — олімпійського чемпіона, який під час війни став командиром бомбардувальника й зазнав катастрофи в Тихому океані, потрапив у полон до японців і дивом вижив. Девізом фільму стала фраза "Якщо витримаєш — ти переможеш" — правдиві слова для всього світу, які ніколи не втрачають своєї актуальності.

"З міркувань совісті", 2016

По соображениям совестиКадр з фільму "З міркувань совісті", 2016

Біографічна воєнна драма, яку зняв Мел Гібсон, заснована на документальному фільмі 2004 року The Conscientious Objector. У центрі сюжету фільму історія військового медика Десмонда Досса, християнина-адвентиста сьомого дня, що відмовився носити або використовувати зброю будь-якого різновиду. Досс став першим "відмовником від військової служби з міркувань совісті", якого відзначили Медаллю Пошани за службу під час битви за Окінаву. Унікальна й зворушлива історія про відвагу й мораль, що, безумовно, заслуговує на увагу.

"Дюнкерк", 2017

ДюнкеркКадр з фільму "Дюнкерк", 2017

Одна з найвидовищніших картин Крістофера Нолана — "Дюнкерк" — це робота безкомпромісної серйозності, яка розгортається дуже стрімко, порушує складні питання й викликає мурашки тілом впродовж усього фільму. Переказ Нолана про евакуацію з Дюнкерка — приголомшлива стрічка, що відразу ж після виходу увійшла до пантеону великих воєнних фільмів.

"Кролик Джоджо", 2019

Кролик ДжоджоКадр з фільму "Кролик Джоджо", 2019

Один з найнадзвичайніших фільмів у списку став "Кролик Джоджо" — сатирична історія, яка показує воєнний час очима 10-річного хлопчика Йоханнеса (він же Джоджо). Йоханнес — член молодіжної нацистської воєнізованої організації, який дізнається, що його мати ховає єврейську дівчинку на горищі. Джоджо ставить під сумнів свої переконання, сперечаючись з уявним другом, химерною версією Адольфа Гітлера. Цей фільм вирізняється комедійною позицією щодо політики війни, за яку його багато хто розкритикував. Проте, він гідний уваги за моральні цінності, які винесено на перший план.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.