До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

20 найкращих комедій в історії кіно

Гарна комедія — це більше ніж просто сміх. Класичні романтичні комедії змушують нас прагнути справжнього кохання, тоді як підліткові фільми навіюють спогади про юність, а політичні сатири демонструють невтішні істини. Вибрати найкращі такі стрічки в історії кіно — завдання не з легких. Але ми спробували його вирішити й пропонуємо вам список з 20 фільмів, які точно поліпшать настрій.

"Сини пустелі", 1933

Американський комедійний фільм Докодексового Голлівуду за участю легендарного дуету Лорел і Гарді (Стен Лорел і Олівер Гарді). Фільм вважають однією з найкращих робіт знаменитої пари коміків. Сюжет стрічки розповідає про двох чоловіків, які криючись від своїх дружин, збираються на з’їзд масонської ложі. 2012 року Бібліотека Конгресу США визнала фільм "культурно, історично та естетично значущим" і відібрала для збереження в Національному реєстрі фільмів.

Реклама

"Качиний суп", 1933

Що можна сказати про фільм, який наближається до свого сторіччя, але все ще видається таким же своєчасним і актуальним, як і на початку? Стрічка, у якій знялося четверо з п’яти братів Марксів, "Качиний суп" пронизана спогадами й казками іммігрантів та оповідає про назрівання війни між вигаданими країнами Фридонією й криптофашистською Сільванією. Попри те що під час виходу фільм не отримав належного визнання, згодом він досяг статусу "класики кіно". Нині його вважають шедевром комедії й найкращим фільмом братів Марксів.

"Це сталося якось вночі", 1934

Культова романтична комедія за участю Кларка Гейбла і Клодетт Кольбер. Сюжет оповідає про багату світську левицю, яка цурається суворих батьківських звичаїв і закохується в недавно звільненого репортера газети. "Це сталося якось вночі" став першим фільмом (і на сьогодні одним з трьох в історії), який отримав "Велику п’ятірку" на церемонії вручення премії "Оскар".

"Філадельфійська історія", 1940

Через десятиліття після свого виходу "Філадельфійська історія" зберігає свою витонченість і дотепність. Фільм вважають одним з найкращих прикладів комедії про повторний шлюб, жанру, популярного в 30-х і 40-х роках, у якому пара розлучається, фліртує зі сторонніми, а потім бере повторний шлюб. Головні ролі в стрічці виконали легенди Голлівуду Кері Грант, Кетрін Гепберн і Джеймс Стюарт.

"Співаючи під дощем", 1952

Стрічка "Співаючи під дощем" присвячена переходу між епохою голлівудського німого кіно й "базіками" 1920-х. Тому у фільмі розповідається про актрису-початківку, яка збирається озвучити жінку в романтичному мюзиклі. Енергійні пісні, знакові сцени й незабутні персонажі закріпили стрічку в списку класики світового кіно. Фільм посів перше місце серед найбільших мюзиклів Американського інституту кіномистецтва й входить до п’ятірки найкращих американських фільмів усіх часів.

"У джазі тільки дівчата", 1959

Культовий фільм Біллі Вайлдера сповнений смішного фарсу, жартів і каламбурів. Джек Леммон і Тоні Кертіс грають ролі Джері й Джо, двох музикантів, які змушені покинути Чикаго, бо стали свідками різанини в День святого Валентина в 1929 році, і замаскуватися під жінок з гурту, що вирушає до Флориди. Джо закохується в спокусливу співачку гурту, "Цукерочку" (Мерилін Монро), тоді як Джері доводиться відбиватися від хтивої уваги багатого стариганя.

"Приборкання норовливого", 1980

Сюжет італійського фільму, який зняв дует Кастеллано й Піполо, частково натхнений п’єсою Вільяма Шекспіра "Приборкання норовливої". У центрі історії буркотливий фермер, відомий у своєму маленькому італійському містечку як чудовий роботодавець, що активно віднаджує від себе всіх інших людей. Його життя змінюється, коли вродлива міська дівчина залишається в його будинку через поламану машину. Головні ролі виконали Адріано Челентано й Орнелла Муті.

"Тутсі", 1982

Американський комедійний фільм Сідні Поллака з Дастіном Гоффманом у головній ролі. Сюжет оповідає про талановитого, але нестійкого актора, чия погана репутація змушує його прийняти нову ідентичність жінки, щоб влаштуватися на роботу. Стрічку було номіновано на десять премій "Оскар", а Бібліотека Конгресу США визнала її "культурно, історично та естетично значущою" і відібрала для збереження в Національному реєстрі фільмів.

"Мисливці на привидів", 1984

Більша частина чарівності цієї науково-фантастичної комедії полягає в її героях: тріо ексцентричних парапсихологів, які починають ловити привидів у Нью-Йорку. "Мисливці на привидів" отримав визнання критиків і став культурним феноменом. Фільм добре прийняли за його вміле поєднання жанрів комедії, бойовика й жахів. Завдяки впливу на популярну культуру й прихильність шанувальників успіх стрічки запустив мультимедійну франшизу вартістю в кілька мільярдів доларів.

"Подорож до Америки", 1988

Едді Мерфі грає принца Якіма Джоффера вигаданої африканської держави, який їде в Сполучені Штати, сподіваючись знайти жінку, з якою він зможе одружитися. Цей фільм став апогеєм ери Едді Мерфі, одного з найуспішніших і найпопулярніших акторів Америки у 80-х роках, і досі є одним з найкращих його фільмів.

"День бабака", 1993

Минуло майже 30 років відтоді, як Білл Мюррей знявся в ролі цинічного синоптика, який потрапив у петлю часу в маленькому містечку Панксатоні, штат Пенсильванія, — знову й знову переживаючи один і той самий день. Але "День бабака", як і раніше, є улюбленою комедією людей в усьому світі. Великою мірою тому, що під цим гумором ховаються прості життєві істини: життя бабака, сповнене нудних повторень, але трохи добра й любові мають велике значення.

"Місіс Даутфайр", 1993

Хоча ця сімейна комедія спершу може видатися безглуздою, вона демонструє Робіна Вільямса в його найанархічнішому вигляді. Він грає актора й розведеного батька Денієла, який намагається залишитися в житті своїх дітей, задля чого вбирається (непереконливо й злегка моторошно) як літня жінка й влаштовується нянею своїх дітей. За свою роль Вільямс отримав "Золотий глобус", тоді як саму стрічку було номіновано в декількох категоріях премії. Американський інститут кінематографії назвав "Місіс Даутфайр" одним зі 100 найсмішніших фільмів усіх часів.

"Кримінальне чтиво", 1994

Чи є комедією "Кримінальне чтиво"? Можливо, якщо брати до уваги, що крізь усі фільми Квентіна Тарантіно, від "Скажених псів" до "Одного разу в Голлівуді", проходить суцільна смуга чорного гумору незалежно від жанру чи історії. "Кримінальне чтиво" вважають шедевром Тарантіно, особливо за його сценарій. Саморефлексивність, нетрадиційна структура й стилізація майже одразу залучили стрічку до списку класики світового кіно.

"Краще не буває", 1997

Це комедія про малоймовірні дружні стосунки й ще менш імовірний роман обсесивно-компульсивного мізантропа-романіста в особі Джека Ніколсона й доброзичливої офіціантки, яку грає Гелен Гант. Ніколсон і Гант отримали премію "Оскар" за свої ролі. А фільм увійшов до списку "500 найкращих фільмів усіх часів" журналу Empire.

"Великий Лебовські", 1998

Культовий фільм братів Коенів з Джеффом Бріджесом у ролі Джеффрі "Чувака" Лебовські, нероби з Лос-Анджелеса й затятого боулера, який потрапляє в центр авантюри з крадіжкою одного мільйона доларів. Картину цінують за її ексцентричних персонажів, епізоди комедійних снів, своєрідні діалоги й еклектичну музику.

"О, де ж ти, брате?", 2000

Ця своєрідна адаптація Гомерівської "Одіссеї" й міфології американського півдня, яку запропонували брати Коени, сповнена гумору й пам’ятної музики. Стрічка про банду тупих в’язнів-утікачів. Дія фільму відбувається 1937 року в сільській місцевості Міссісіпі під час великої депресії.

"Борат", 2006

"Борат: вивчення американської культури на благо славного народу Казахстану", або просто "Борат", являє собою комедійний фільм про вигаданого казахстанського журналіста, який подорожує Сполученими Штатами, щоб зняти документальний фільм про американців. Велика частина фільму показує незаписані віньєтки інтерв’ю Бората й спілкування з реальними американцями, які вірять, що він іноземець, який мало або зовсім не розуміє американських звичаїв.

"Залягти на дно в Брюгге", 2008

Кримінальна чорна комедія оскароносного сценариста й режисера Мартіна Макдонаха. У цій стрічці Колін Фаррелл продемонстрував найкращий перформанс у своїй кар’єрі, зігравши кілера, якому довелося ховатися в бельгійському Брюгге після невдалого виконання "замовлення". Ця гра принесла акторові "Золотий глобус" за найкращу чоловічу роль. Макдонах виграв премію BAFTA за найкращий оригінальний сценарій і його номінували в цій же категорії на премію "Оскар".

"Дівич-вечір у Вегасі", 2011

Фільм з істинно ідеальним акторським складом, до якого увійшли найкращі комедійні акторки XXI століття — Крістен Віг, Мая Рудольф, Роуз Бірн, Мелісса Маккарті, Ребел Вілсон, Венді Маклендон-Кові. Сюжет стрічки зосереджений на Енні, яка зазнає низки нещасть після того, як її попросили стати фрейліною для її найкращої подруги Ліліан. Фільм номінували на премію "Золотий глобус" і "Оскар", а також відзначили безліччю інших нагород.

"Смерть Сталіна", 2017

Ще одна робота в послужному списку Армандо Іаннуччі, що розкриває політичний цинізм. Заснований на французькому однойменному графічному романі, фільм розповідає про боротьбу за владу після смерті радянського лідера Йосипа Сталіна в 1953 році.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.