До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових фільмів з Гав'єром Бардемом

Гав'єр Бардем, безумовно, є найвідомішим іспанським актором нашого покоління завдяки своїй хамелеоноподібній здатності перевтілюватися в різних персонажів. Аудиторія зачаровується його перетворенням щоразу, як він виконує роль. Результат — безліч престижних кінонагород і захоплення критиків. У день народження актора vogue.ua вибрав 5 культових фільмів за його участю.

Гав'єрБардем у фільмі "Старим тут не місце", 2007
"Поки не настала ніч", 2000

Заснована на житті кубинського поета-гомосексуаліста Рейнальдо Аренаса, "Поки не настала ніч" — історія чутливої, але впертої людини, єдине прагнення якої — публікувати свої літературні твори, незважаючи на проблеми його, так званого, яскравого образу життя. Фільм розповідає про боротьбу Аренаса, коли він досяг повноліття і зрозумів, що як з художнього, так і з сексуального погляду його гнітить політичний і культурних клімат Куби 1960—1970-х років.

Реклама

<b>

Бардем невпинно готувався до цього вмілого виступу "з нюансами". Насправді йому довелося вивчити англійський і кубинський діалекти. Крім того, він втратив 14 кілограмів, вирушив на Кубу і провів деякий час з партнером Арени, щоб дізнатися, як поет ходив і говорив. Це якщо не згадувати, що він поглинав усе, написане поетом. Головна роль Бардема зробила його першим іспанцем, який колись був номінований на премію "Оскар", і принесла йому світову популярність.

"Понеділки на сонці", 2002

<b>Los lunes al sol</b>

"Цей фільм не ґрунтується на реальній історії. Він заснований на тисячах" — офіційний слоган соціальної драми "Понеділки на сонці", що розповідає про групу друзів, які залишаються безробітними після закриття місцевої корабельні. Як можна зрозуміти з назви, вони проводять понеділки на сонці, витрачають багато часу в пошуках життєвої мети, випивають у місцевому барі, ненавидять і діляться мріями, поки їхні світи руйнуються. Роль Бардема неминуче залишає гіркий смак життя і змушує замислитися про наші особисті ролі в капіталістичному суспільстві. Ця роль принесла йому четверту премію "Гоя" (іспанський еквівалент "Оскара").

"Море всередині", 2004

"Море всередині" — це драматична історія моряка Рамона Сампедро, який 30 років домагався того, щоб гідно померти. Заснований на реальних подіях, фільм досліджує найважче рішення людського життя — право на смерть. Гав'єрБардем зіграв роль паралізованого моряка, який після всього життєвого болю вирішує покінчити зі стражданнями. Інтенсивність горя нестерпна в кожній сцені, коли камера зосереджена на обличчі Рамона.

<b>Mar adentro</b>

Незважаючи на те, що сам Бардем не здобув "Оскара", його отримала сама стрічка в категорії "Найкращий фільм іноземною мовою".

"Старим тут не місце", 2007

<b>No Country for Old Men</b>

Холоднокровний і безсердечний найманий вбивця Антон Чігур не знає жалощів. Він одержимий пошуком грошей і вбиває всіх, хто перетинає його шлях... пістолетом, призначеним для великої рогатої худоби. Кожна сцена, де з'являється Гав'єр, сповнена жаху і страху, і ці почуття залишаються ще надовго після заключних титрів. Ці мертві очі, позбавлені будь-яких емоцій, і блідий колір його шкіри говорять глядачеві, що ця нещадна істота — з іншого світу. Втілившись в образ одного з найстрашніших злочинців в історії кінематографії, Гав'єрБардем став уособленням зла в шедеврі братів Коен. Немає сенсу гадати, хто забрав "Оскар", "Золотий глобус" і BAFTA 2007 року.

"Б'ютифул", 2010

<b>

У центрі цього похмурого і дуже сумного фільму — чоловік Уксбаль, в житті якого немає нічого, крім розчарувань. У фільмі досліджуються безліч тем, паралельних центральній історії, зокрема торгівля людьми, нелегальні іммігранти і наркотики. Кожна сцена пригнічує, і ви відчуваєте жалість до головного героя на кожному кроці, який він робить. Після новини про те, що йому діагностували смертельний рак, він шукає людину, яка подбає про його дітей, коли його не стане. Перформанс Бардема — це нокаут. Йому вдається дослідити найглибші рівні людської істоти. Режисер фільму Алехандро Гонсалес Іньярріту, який написав цю роль спеціально під Бардема, точно не помилився — обидва отримали за свою роботу номінації на "Оскар".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.