До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Коли соняшникова олія може бути шкідливою для здоров'я

Соняшникова олія багата на вітаміни та антиоксиданти, неймовірно популярна в Україні та світі й може претендувати на звання українського суперфуду. Проте вона може бути і шкідливою для здоров'я. Про це розповідає сертифікована нутриціологиня, фудтерапевтка, консультантка ЮНІСЕФ в Україні з питань харчування Анастасія Голобородько.

Анастасія – проти трансжирів, рафінованих олій та фритюру в раціоні на постійній основі. До чого тут саме соняшникова олія? Саме вона в українському раціоні складає майже 90% від обсягу рафінованих гідрогенізованих дезодорованих олій.

Реклама

Під час виробництва олію природного походження нагрівають і насичують воднем. Так отримують гідрогенізовану, олію, яка потім надходить у продаж з помітками "рафінована", "дезодорована" тощо. В міжнародній нутриціологічній спільноті для олій такого виду є позначка "RBD" (refined, bleached, deodorized – рафіновані, вибілені, дезодоровані).

Так, при нагріванні рафінована олія більш стабільна, позаяк небагата на поліненасичені жирні кислоти (цим також вирізняються рапсова та пальмова олії). Отже, використовувати її саме для приготування їжі та термічного оброблення можна – пам’ятаючи, що під дією високої температури все-таки утворюються токсичні хімічні речовини.

Проте виробничі процеси знищують у соняшниковій олії незамінні жирні кислоти, вітаміни, мінерали й інші корисні поживні речовини. І рідке золото, соняшникова олія, фактично перетворюється на трансжири, які у будь-якій кількості шкідливі для організму. Для ліпшого розуміння: трансжири містяться у фастфуді, чіпсах, підсолених снеках, консервах з рафінованою олією, попкорні, маргарині. Тобто у всій їжі, яку в англомовному середовищі називають junk food.

Трансжири небезпечні тим, що:

пригнічують здоровий детокс печінки;

знижують рівень тестостерону;

спричиняють ожиріння, запалення в організмі;

стимулюють аутоімунні захворювання;

призводять до серцево-судинних захворювань – навіть у молодому віці (а це – причина смертності №1 у світі);

спричиняють метаболічний синдром та діабет 2 типу (через порушення ліпідного спектру).

Трансжири, до яких, нагадаємо, належить і рафінована олія – це, по суті, трансізомери. Молекулярно змінені, рафіновані, гідрогенізовані, вибілені, дезодоровані жири, зазвичай рослинного походження.

Зазначені процеси, від гідрогенізації та дезодорування – позбавляють олію не лише яскравого кольору або аромату, а й користі. Тоді цінна соняшникова олія перетворюється на технічне мастило, коли не має значення, з якої сировини воно зроблене. І головна його харчова роль відтепер – слугувати консервантом, дозволяючи довго зберігати продукт мінімальним коштом та зусиллями.

На відміну від, скажімо, оливкової олії Extra Virgin, при метаболізмі така "молекулярно поламана" олія може призвести до утворення небажаних сполук в організмі. Тому краще звести її вживання до мінімуму, а натомість – вживати для заправки салатів, каш та овочевих страв соняшникову олію, яка пахне насінням. Про її користь ми розповідали тут.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.