До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Справжнє золото: як соняшникова олія стала одним з головних суперфудів та beauty-інгредієнтів

Жовте поле, синє небо – це типовий український пейзаж, що точно відтворює кольори нашого прапора. Частка України у світовому експорті олії становить разючі 48% – ми експортер №1 у світі. Були експортером №1. Після того, як росія розпочала війну проти України, світ очікує дефіцит соняшникової олії та зростання цін на неї. Як соняшникова олія стала одним з головних суперфудів і beauty-інгредієнтів світу та чим вона корисна?

"Я на власні очі бачила в Японії косметологів, які всіма правдами й неправдами добували соняшникову олію, бо впевнені, що це чарівний засіб для масажу, – в книзі „Б’юті-міфи" зазначає зіркова косметологиня, засновниця Meder Beauty Science (Швейцарія) Тійна Орасмяе-Медер. – У Тайвані стикнулася з тим самим: на соняшниковій нерафінованій олії з України там роблять найдорожчий масаж тіла. І дуже цим пишаються. У вітринах салонів висять вивіски „Наша олія з України!". Змивати олію відразу після масажу вкрай не рекомендують, проте обіцяють шовкову шкіру вже за кілька годин.

Реклама

Олію насіння соняшника (позначається в складі засобів як Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil) додають до складу багатьох б’юті-засобів завдяки її пом’якшувальним властивостям. Вона здатна зменшувати запалення, відновлювати бар’єр шкіри тощо. Олія має яскраві оклюзивні властивості: створює захисну плівку на поверхні шкіри або волоссі. Це допомагає запобігти випаровуванню природної вологи, зберігаючи її в роговому шарі шкіри й волосся. Тож олія насіння соняшника – досить поширений складник засобів для догляду за волоссям: наприклад Hair Protective Fluid, Hair Rituel by Sisley Paris.

Захисний флюїд для волосся Hair Protective Fluid, Hair Rituel by Sisley Paris

Sisley Paris – один з найшанованіших брендів фітокосметики у світі. Ціна засобів сягає 2 тис. грн і більше, а відгуки – завжди захопливі. Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil можна знайти в багатьох засобах бренду: наприклад відомому Hydra Global Intense Anti-Aging Hydration, – поруч з олією артишоку або опунції. Олія соняшника також багата на бета-каротин: жиророзчинну сполуку, що може бути перетворена у вітамін А, що означає позитивний вплив на шкіру.

Олія насіння соняшника допомагає боротися з акне: вітаміни та жирні кислоти впливають як антиоксиданти для регенерації нових клітин шкіри й допомагають позбутися бактерій, які провокують появу акне. Про всяк випадок застереження: не треба лікувати акне самостійно, змащуючи запалення олією з пляшечки. Це працює не так.

Соняшникова олія багата лінолевою кислотою, яка здатна впливати на медіатори запалення. Окрім заспокійливої дії, соняшникова олія ще й зволожує шкіру, покращує її еластичність, чудово працює із симптомами сухої шкіри або злущуваної. Зволожувальний бальзам для шкіри навколо очей модного австралійського бренду Grown Alchemist так і називається: Helianthus Seed Extract & Tocopherol і містить олію соняшникового насіння.

Зволожувальний бальзам для шкіри навколо очей Hydra-Repair Eye Balm Helianthus Seed Extract, Tocopherol, Grown Alchemist

Частка України у світовому експорті олії становить разючі 48% – ми експортер №1 у світі. За даними Мінстату, посівна площа соняшника у 2021-му становила 6622 тисяч гектарів (без огляду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях). Це найбільша площа за всю історію Незалежної України. Наскільки ця площа скоротиться цього року, можна тільки здогадуватися. З початком повномасштабної війни Росії проти України Франція, Італія, Велика Британія вже зазнали проблеми дефіциту. Український скарб стало непросто знайти на поличках супермаркетів; деякі встановлюють обмеження на купівлю.

Соняшникова олія багата на вітаміни та жирні кислоти – майже як хороший вітамінний комплекс:

  • Вітамін Е – антиоксидант, сповільнює старіння;
  • Вітамін А – вітамін росту, який забезпечує нормальний розвиток організму, покращує стан шкіри та входить до складу зорового пігменту;
  • Вітамін F (олеїнова та лінолева кислоти) – належать до двох незамінних жирних кислот, які організм людини самостійно синтезувати не може.

Завдяки комплексу ненасичених жирних кислот у складі олії, вона допомагає нормалізувати жировий та ліпідний обмін, знизити рівень "поганого" холестерину в крові. Регулярне вживання олії соняшника сприяє:

  • Процесу кровоочищення
  • Підвищенню імунітету
  • Очищенню від токсинів
  • Покращенню роботи серця та мозку

Проте не всяка соняшникова олія – повноцінний суперфуд. Олії RBD (refined, bleached, deodorized – рафіновані, вибілені, дезодоровані) завдають більше шкоди, ніж користі, – вважає сертифікована нутриціологиня, фудтерапевтка, консультантка ЮНІСЕФ в Україні з питань харчування Анастасія Голобородько. Ці олії (а їх у продажу – 90%) – це продукти високого ступеня перероблення, які зовсім не корисні для здоров’я. Чим насправді небезпечна соняшникова RBD-олія, розповімо згодом.

"Коли в рафінованій олії мало поліненасичених жирних кислот, як у соняшниковій (а також рапсовій і пальмовій), – вона стабільніша під час приготування їжі та термічного оброблення, – додає Анастасія. – Нерафіновані олії з домашнього насіння (сирого або смаженого) багаті на олеїнову кислоту. Вони дуже корисні, проте швидко окиснюються. Тому треба купувати невелику кількість, правильно зберігати в скляній або металевій тарі, без контакту з повітрям, у холодильнику. Її можна їсти, не нагріваючи: заправляти кашу, салати, овочі, коренеплоди тощо. Саме ця олія допомагає знижувати холестерин та ризики хвороб серця".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.