7 найкращих продуктів для весняного детоксу, на думку нутриціологів
Згідно з китайською медициною, весна — ідеальний час для стимулювання роботи печінки та жовчного міхура. Vogue розпитав провідних натуропатів і нутриціологів про найкращі детокс-продукти, які варто включити до свого раціону, щоб підвищити природну здатність організму до виведення токсинів, позбутися накопичених шлаків та, за потреби, зайвих кілограмів.
Сік паростків пшениці
"Для м’якої детоксикації я пропоную своїм клієнтам щоранку пити сік пирію, — розповідає натуропатка Мері Капель. — Його можна придбати у вигляді порошку, який потрібно змішати з водою кімнатної температури. Це дійсно працює".
Броколі
Натуропатка і велика шанувальниця броколі Люсіль Шампі каже: "Слід їсти броколі якомога частіше, хоча б тому, що овоч містить сульфорафан — сполуку, яка активує ферменти детоксикації в печінці. Щоб отримати максимальну користь від продукту, варто обирати молоду броколі, а перед приготуванням розбирати на суцвіття по 2 см, залишати на 30 хвилин при кімнатній температурі (щоб активізувати сульфорафан), а вже потім готувати максимально делікатно — на пару, грилі, або просто обдавати окропом".
Чай з кульбаби
"Щоб допомогти організму навесні, немає нічого кращого, ніж чай із кульбаби, — каже нутриціологиня Мері Дельберге. — Він має антиоксидантну, протизапальну та сечогінну дії, м’яко стимулює роботу печінки. Це ідеальний напій для покращення травлення та виведення зайвої води. Я рекомендую пити його тричі на день між прийманнями їжі".
Кокосова вода
Улюблений весняний напій натуропатки Мелоді Девевер — кокосова вода: "Вона багата на природні електроліти, а тому покращує зволоження організму, а отже, і виведення шлаків".
Імбир
"Кілька шматочків кореня імбиру у поєднанні з парою скибочок лимона на стакан теплої води — класика детоксу. Цей смачний та простий у приготуванні напій допоможе стимулювати метаболізм і вивести токсини", — додає Девевер.
Березовий сік
"Іноді детокс може втомлювати організм більше, ніж затяжний зимовий період, — розповідає нутриціологиня Сара Бенхаму. — Березовий сік допомагає роботі підшлункової залози, нирок, печінки і водночас ремінералізує організм завдяки своєму складу, багатому на кальцій, калій, магній, натрій, селен, цинк, хром та інші мікроелементи й мінерали, необхідні організму".
Спаржа
"Спаржа — низькокалорійний продукт, багатий на клітковину, вітаміни та мінерали, який має сечогінні властивості та сприяє виведенню токсинів. — продовжує Бенхаму. — Вміст клітковини також допомагає збалансувати мікрофлору кишківника. Спаржа ідеально підходить для боротьби із затримкою води та зайвими кілограмами".
Більше на www.vogue.fr