Чому броколі – головний овоч цієї весни
Броколі – один із найкорисніших овочів, який цінується в усьому світі за універсальність та неабияку користь для здоров'я. Броколі не тільки багата на клітковину, але й насичена життєво важливими поживними речовинами, антиоксидантами та мінералами, що запобігають хворобам.
Броколі – чудове джерело вітамінів С, К та А; вона містить кілька важливих мінералів, таких як калій, кальцій та залізо, а також кілька антиоксидантів, включаючи вітаміни С та Е, β-каротин та різні флавоноїди. Не всі люблять цей овоч, але кілька надійних рецептів точно допоможуть виправити ситуацію.
Користь броколі для здоров'я
Користь броколі добре досліджена і відома, а список її переваг для здоров'я справді вражає, – від зміцнення здоров'я серця до підтримки травлення і здоров'я кісток. Цей овоч забезпечує універсальний і смачний спосіб покращити загальне самопочуття. Броколі при достатньому вживанні має протизапальні, антиоксидантні, протиракові та антибактеріальні властивості. Високий вміст антиоксидантів, які захищають від вільних радикалів та пошкодження клітин, також добре впливає на організм. Крім того, броколі має антимікробну та імуномодуляторну дії, які допомагають боротися з інфекціями. Вживання цього зеленого овочу покращує кровообіг та роботу серцево-судинної системи, сприяє синтезу колагену завдяки вітаміну С, а також допомагає знизити рівень "поганого" холестерину.
Властивості броколі
Як уже згадувалося, броколі багата на необхідні поживні речовини, антиоксиданти і клітковину. Це також відмінне джерело вітамінів А, С та К, а також мінералів кальцію та калію. Ці речовини мають вирішальне значення для оптимального функціонування організму, допомагаючи з усім, від підтримки імунної системи до підвищення сяйва шкіри.
- Вітамін С – потужний антиоксидант, який зміцнює імунну систему та захищає клітини
- Клітковина необхідна для здоров'я кишківника, підтримує травлення та регулює кишковий транзит
- Фолієва кислота (вітамін B9) підтримує вироблення еритроцитів та здоров'я нервової системи
- Вітамін К – необхідний для здоров'я кісток та правильного згортання крові
- Глюкозинолат сульфід (сульфафан) – біоактивна сполука, яка може мати протиракові властивості
- Кальцій та калій – необхідні для здоров'я кісток та правильного функціонування м'язів.
Кому не можна їсти броколі
Попри численні переваги, існують деякі протипоказання, пов'язані із надмірним споживанням броколі. Але що таке "надмірна" кількість броколі? – Норма – це 2,5 порції овочів на день, де частка броколі складає десь близько половину. Все, що перевищує 2 чи 3 порції на день, вважається надмірним.
Де загроза? – Броколі містить речовини, які можуть впливати на функцію щитоподібної залози, тому людям, які вже страждають від таких захворювань як гіпотиреоз, треба знати міру.
Крім того, броколі може викликати дискомфорт у кишківнику, наприклад, як здуття живота та метеоризм, особливо при вживанні у великих кількостях. Це пов’язано з високим вмістом клітковини й складними цукрами, які можуть складно перетравлюватися. Люди зі шлунково-кишковими розладами, такими як синдром подразненого кишківника, можуть відчувати погіршення. Також варто уникати броколі, якщо є проблеми зі згортанням крові, тому що надлишок вітаміну К може перешкодити лікуванню антикоагулянтами, особливо під час вагітності.
Якщо жодна з перерахованих проблем не викликає занепокоєння, можна сміливо налягати на броколі. Включення цієї капусти в збалансовану дієту, поряд з іншими барвистими овочами, фруктами, цільним зерном, бобовими, пісним білком та корисними жирами, – ідеальний спосіб підтримувати здорову та різноманітну дієту. Іншими словами, їжте веселку.
Текст: Вероніка Крістіно
За матеріалами: Vogue.com