КУПИТИ КВИТКИ

Як куріння впливає на шкіру і що з нею буде, якщо відмовитися від цієї звички

31 травня щороку світ відзначає Всесвітній день без тютюну, привертаючи увагу до негативних наслідків цієї шкідливої звички та заохочуючи людей до здорового способу життя. Куріння завдає серйозної шкоди не лише внутрішнім органам, але й шкірі, яка є найбільшим органом нашого тіла та першою лінією захисту від зовнішніх впливів. Але є й хороша новина: вже через кілька тижнів після останньої сигарети ви можете помітити перші позитивні зміни. Ми поспілкувалися з лікаркою-дерматовенерологинею вищої категорії й засновницею медичної клініки method.clinic Яною Китаєвою й дізналися, як саме куріння впливає на стан шкіри, та що очікувати після відмови від цієї звички.

Як куріння впливає на шкіру

Куріння має значний негативний вплив на стан шкіри, викликаючи низку проблем. Ця звичка спричиняє значні зміни в структурі та зовнішньому вигляді шкіри, що призводить до її передчасного старіння та погіршення загального стану.

Реклама.

• Нікотин стимулює вироблення шкірного сала, активуючи рецептори в шкірі. Це призводить до надмірного зроговіння клітин в сальній залозі, що викликає запалення, розширення пор та утворення акне.

• Нікотин звужує мікрокапіляри в шкірі на 45 хвилин після кожного куріння, через що шкіра залишається без достатньої кількості кисню.

• Нікотин знижує імунітет, сповільнює загоєння ран, прискорює старіння шкіри: активує ферменти, які руйнують колаген.

Що ми бачимо візуально у курців

Пожовтіння пальців та нігтів, зміна кольору зубів, тьмяний колір обличчя, шкіра з помітно виступаючими судинами — лише кілька наслідків від куріння. Всі зміни разом роблять шкіру курця старішою, менш здоровою і менш привабливою.

Зморшки та в'ялість: через пошкодження колагену та еластину, шкіра втрачає пружність і еластичність, що призводить до утворення зморшок і провисання. Окрім того, куріння висушує шкіру, що також призводить до її передчасного старіння.

Зміна кольору шкіри: шкіра може набувати сіруватого або жовтуватого відтінку, втрачає свій природний блиск і виглядає тьмяною через зниження кровообігу і вплив токсинів.

Як відбувається старіння шкіри у курців

Старіння шкіри у курців відбувається через декілька основних механізмів:

  1. тепло від сигарети обпалює шкіру;
  2. відбувається зміна колагенових і еластинових волокон (в медицині має назву еластоз);
  3. звужуються кровоносні судини, зменшується кровопостачання шкіри;
  4. знижується рівень вітаміну А та вологості шкіри.

Втрата будівельних білків, які надають шкірі міцності та еластичність, призводить до швидкого старіння. Дослідження, опубліковане у 2020 році, також показало, що шкіра людей, які курять, жорсткіша, ніж тих, хто цього не робить. Куріння сприяє утворенню меланоцитів у шкірі, що може призвести до появи пігментних та темних плям.

Куріння та хвороби шкіри

Постійний вплив канцерогенів з сигаретного диму збільшує ризик розвитку хвороб та складнішому перебігу вже наявних недуг у людини.

• Куріння підвищує ризики розвитку раку шкіри (плоскоклітинний рак).

• Курці страждають важким псоріазом, екземою, розацеа, бактеріальними, вірусними захворюваннями шкіри вдвічі частіше.

• Як було згадано раніше, нікотин може спричинити підвищене вироблення шкірного сала та зроговіння клітин у сальних залозах, що призводить до запалення та утворення акне.

• Куріння уповільнює процес загоєння ран через зниження кровообігу і постачання кисню до пошкоджених тканин. Це може призвести до тривалого загоєння виразок і інших пошкоджень шкіри.

• Куріння може спричинити випадання волосся внаслідок кількох факторів: пошкодження ДНК клітин волосяних фолікулів вільними радикалами, нікотином та через звуження кровоносних судин.

Як припинення куріння вплине на шкіру

Загалом, перші помітні покращення можуть з'явитися вже через кілька тижнів після припинення куріння, а значні зміни стану шкіри можуть бути видимими через кілька місяців. Для досягнення максимального ефекту важливо підтримувати здоровий спосіб життя, збалансоване харчування та регулярний догляд за шкірою.

• Пігментні плями та почервоніння можуть зменшитися вже через 1 місяць після того, як людина кине курити. Подібним чином дослідження 2013 року показало, що зміни кольору шкіри, спричинені курінням, почали повертатися до норми протягом 4–12 тижнів після припинення куріння.

• Відмова від куріння також може допомогти зменшити ознаки старіння шкіри. Дослідження 2010 року показало, що припинення куріння призвело до зниження біологічного віку учасників на 13 років.

• Після того, як людина кидає курити, організм відновлює вироблення колагену. Це може призвести до видимих змін, у тому числі до більш яскравої та гладкої шкіри в результаті покращення кровообігу та зниження рівня чадного газу в крові.

Покращення стану шкіри після припинення куріння, швидкість і ступінь цих змін залежать від індивідуальних особливостей організму та тривалості куріння. У деяких випадках для досягнення максимального ефекту може знадобитися додаткова дерматологічна допомога та використання спеціальних засобів для догляду за шкірою.

Як допомогти шкірі та організму відновитися

Для людей, які щойно кинули курити, важливо вибрати засоби догляду за шкірою, які допоможуть відновити її здоров'я і красу. Основні активи, які мають бути в косметологічних засобах — антиоксиданти. Вітаміни С та Е, F, K, зелений чай, гінкго білоба або ягоди годжі, убіхінон (коензим Q), глутатіон, ресвератрол. Вони захищають клітини шкіри від пошкодження вільними радикалами, чим запобігають окислювальним процесам в них.

Використовуйте зволожувальні креми для підтримання водного балансу шкіри й засоби з високою концентрацією зволожувальних компонентів для інтенсивного догляду. Обов'язково наносьте захист від сонця аби зберегти шкіру від ультрафіолетового випромінювання, яке може погіршити стан шкіри. Використовуйте креми з SPF не менше 30.

Певні харчові продукти та добавки можуть допомогти шкірі відновитися після припинення куріння. Пийте достатню кількість води для підтримання гідратації шкіри. Збалансоване харчування з великою кількістю фруктів, овочів, білків та здорових жирів сприятиме загальному здоров'ю. Також до раціону можна додавати БАДи, але напередодні потрібно проконсультуватися з лікарем.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.