До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

12 світових кінозірок, у яких тече українська кров

Через політичні перипетії, в пошуках кращого життя чи заради виживання протягом десятиліть з України емігрували тисячі людей. Однак навіть живучи за кордоном, чимало з них не забували свого коріння, розповідали про нього нащадкам та навчали їх української культури.

Міла Куніс
Міла Куніс у фільмі Міла Куніс у фільмі "Чорний лебідь", 2010

Актриса Міла Куніс — при народженні Мілена Марківна Куніс – родом із Чернівців. Коли Мілі було 7 років, у 1991 році, її сім’я емігрувала до Сполучених Штатів Америки. Вже в 1994-му Міла розпочала акторську кар’єру зі знімання в рекламних роликах. Батьківщину Куніс відвідувала кілька разів: у 2017 році разом із чоловіком Ештоном Кутчером вона завітала до рідних Чернівців, а у 2021 році вони приїжджали до Києва.

Реклама
Леонардо Ді Капріо
Леонардо Ді Капріо у фільмі Леонардо Ді Капріо у фільмі "Великий Гетсбі", 2013

Один з найпопулярніших та найуспішніших сучасних акторів, Леонардо Ді Капріо має українське коріння. Бабуся Лео, Олена Смирнова, родом з Одеси. За словами актора, його бабуся разом з батьками переїхала до Німеччини після Жовтневої революції. Там вона одружилася з німцем і взяла прізвище Іденбіркен, у них народилася донька — мати Ді Капріо. 1955 року мама Лео емігрувала до США, де й народився майбутній актор.

Віра Фарміґа
Віра Фарміга у фільмі Віра Фарміґа у фільмі "Закляття 2", 2016

Актриса кіно та телебачення Віра Фарміґа – із сім’ї українських емігрантів. Її бабуся Надія (уроджена Плетенців) і дідусь Федір Спас зустрілися в таборі для переміщених осіб у Німеччині під час Другої світової війни. Федір і Надія емігрували до США у 1950 році, коли мати Фарміґи Любомира була зовсім маленькою. Батько Фарміґи Михайло народився в Україні. Сама ж Віра, хоч і народилася в США, була вихована в українсько-американській громаді, навчалася в українській греко-католицькій школі та була вихованкою української скаутської організації "Пласт". Сьогодні ж, за кожної слушної нагоди, Фарміґа розповідає про своє походження та уважно стежить за подіями на історичній батьківщині.

Стівен Спілберг
Стівен Спілберг у документальному фільмі Стівен Спілберг у документальному фільмі "Спілберг", 2017

Легендарний американський кінорежисер Стівен Спілберг має одеське коріння. Бабуся і дідусь Спілберга з батьківського боку народилися в Україні та іммігрували до США з Одеси в першому десятилітті XX століття. Кінематографіст від свого походження ніколи не відмовлявся, а в інтерв’ю журналістам розповідав, що дуже любить Україну й обожнює борщ. У 2006 році Спілберг уперше побував на батьківщині.

Мілла Йовович
Мілла Йовович Мілла Йовович у фільмі "П’ятий елемент", 1997

Мілла Йовович народилася в Києві. До дитячого садка ходила в Дніпропетровську, а в п’ять років її мати, Галина Логінова, відвезла дочку спершу до Лондона, а потім до США. У Сполучених Штатах за активної участі матері почала успішну акторську кар’єру. За своє життя Міла не раз поверталася на батьківщину.

Дастін Гоффман
Дастін Гоффман у фільмі Дастін Гоффман у фільмі "Людина дощу", 1988

За словами Дастіна Гоффмана, у його родині було заборонено говорити про рідню та їхнє єврейське коріння. Однак 2016 року він став героєм американського телешоу "Розшукуючи ваше коріння", де ведучі оголосили, що родичі Гоффмана з батьківського боку були емігрантами з Білої Церкви. Вони виїхали до США до початку єврейських погромів 1918–1921 років. Також стало відомо, що дідусь Гоффмана вирішив повернутися за родичами в Україну, але за наказом більшовиків його затримали й розстріляли.

Девід Духовни
Девід Духовни в серіалі Девід Духовни в серіалі "Цілком таємно"

Девід Духовни – нащадок емігрантів з України. Його дід Мойше Духовний виїхав з Бердичева (сучасна Житомирська область) до США, рятуючись від єврейських погромів під час громадянської війни 1918–1920 років. У квітні 2014-го сам Девід Духовни у Twitter назвав себе українцем: "Я виріс, думаючи, що я росіянин, але тільки тепер зрозумів, що завжди був українцем. Ніколи не пізно змінитися".

Лієв Шрайбер
Лієв Шрайбер у серіалі Лієв Шрайбер у серіалі "Рей Донован"

Дід Лієва Шрайбера з материного боку – Алекс Мільграм – був простим робітником з України. Саме завдяки йому Шрайбер добре знає історію своєї родини та часто згадує про своє українське коріння в інтерв’ю.

Сильвестр Сталлоне
 Сильвестр Сталлоне у фільмі Сильвестр Сталлоне у фільмі "Крід: Спадок Рокі Бальбоа", 2015

Предки відомого голлівудського актора й режисера Сильвестра Сталлоне з материного боку (Роза та Чарльз Лейбовичі) у 1888 році іммігрували до США саме з України. Рідні актора були заможними євреями, які володіли ткацькими фабриками та житловими будинками в Південній Пальмірі.

Лів Тайлер
Лів Тайлер у фільмі Лів Тайлер у фільмі "Володар перснів: Братерство персня", 2001

Про українське коріння акторки Лів Тайлер стало відомо з інтерв’ю її батька Стівена Тайлера, лідера гурту Aerosmith. Коли рок-музикант приїжджав до України з концертом, він розповів журналістам, що його бабуся була німкенею, а дідусь з материного боку – українцем. Також музикант сказав, що він виріс на українському борщі.

Вайнона Райдер
Вайнона Райдер у серіалі Вайнона Райдер у серіалі "Дивні дива"

Вайнона Райдер має харківське коріння. Її батьки Синтія та Майкл Горовіци – нащадки єврейських емігрантів з Харкова та Румунії. Якось актриса розповідала, що мріє зняти фільм про Другу світову війну та життя своїх українських родичів.

Кетрін Винник
Кетрін Винник в серіалі Кетрін Винник у серіалі "Вікінги"

Предки Кетрін Винник — Катерини Винницької — родом з Галичини. Хоча Кетрін народилася й виросла в Канаді, вона вільно розмовляє українською. У Торонто відвідувала греко-католицьку церкву та ходила до української недільної школи. А до 17 років Кетрін належала до "Пласту".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.