До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Світло — наш рятівник: як уберегти себе від депресивних настроїв

Депресія супроводжується цілою низкою симптомів, від браку енергії й апетиту до незрозумілого смутку, плачу та почуття безпорадності. Якщо ви погано почуваєтеся, зранку не можете вмовити себе встати з ліжка й відчуваєте потяг до солодкого, знайте, що у вас, можливо, депресія.

Фото: KolbyKnight

Щоосені емоції й енергія падають нижче від плінтуса. Починається так звана осіння депресія, як триває місяцями й може легко виникнути будь-якої пори року, якщо кілька днів поспіль бракує сонячного світла.

Реклама
Фото: KolbyKnight

Виникає відчуття, що мозок вкриває сіра хмара й усе в непроглядному тумані. Неясний смуток, немає почуття радості.

Фото: KolbyKnight

Депресія супроводжується різким зниженням активності: сонливість посеред робочого дня чи, навпаки, безсоння. Ми починаємо уникати соціальних контактів: телефонних дзвінків і спілкування в Zoom. Часто виникає тривога, яка ускладнює ситуацію. Окрім порушень сну, люди мають пасивний і млявий вигляд.

Лікарі мають характерну назву для цього стану: САР — сезонний афективний розлад. Це не звичайний смуток або поганий настрій, який зазвичай починається у вересні й закінчується десь у квітні. Найстрашніше тут те, що можуть, як і під час депресії, виникати суїцидальні думки, і в цьому разі потрібна негайна медична допомога.

Фото: KolbyKnight

Однією з передумов виникнення розладу є брак сонячного світла. Восени й узимку дні стають коротшими, сонячне світло в цей період майже відсутнє. Темніє швидко, і більшість людей відчуває, що все, що хочеться робити, — це весь день провести в ліжку в теплі. Зрештою, це те, що відрізняє САР від класичної депресії. Часто це супроводжується проблемами зі сном і відразою до їжі, а також сезонними захворюваннями, коли хочеться просто впасти в сплячку. На жаль, це стосується багатьох людей. Звісно, це залежить від того, де ви живете.

Фото: KolbyKnight

САР має кожний третій мешканець Англії та майже ніхто на тропічних островах. До того ж жінки більш схильні до цього стану. Вирішальну роль відіграє коливання гормонів під час кожного епізоду сезонного афективного розладу. Дисбаланс гормонального фону негативно впливає на тіло й розум. САР порушує рівень мелатоніну й серотоніну — гормонів гарного настрою.

Фото: KolbyKnight

Зараз у світі набуває популярності практика світлотерапії, під час якої мозок починає думати, що зараз прекрасний сонячний день, і виробляє гормони щастя, а порушені циркадні ритми починають повертатися до норми, як у здорової людини.

Фото: KolbyKnight

Насправді ми обманюємо організм за допомогою спеціальної лампи або світлового короба з дуже яскравим світлом. Ці лампи є досить сильними, щоб імітувати інтенсивність сонячного світла й таким чином впливати на поведінку клітин. Світлотерапія використовує холодне світло 10 000 люкс, що вдвічі потужніше від звичайного освітлення. За даними Асоціації сезонних афективних розладів, ефективність такої терапаії становить до 85 %.

Фото: KolbyKnight

Лампи SAD не випромінюють ультрафіолету, тому безпечні для шкіри. Зверніть увагу, що це не інфрачервоні лампи. Все, що від вас потрібно, це пів години на день сидіти на відстані 15—50 см від світла. Щоденне використання лампи позитивно впливає на настрій, енергію, якість сну та загальну працездатність. Погодьтеся, це краще, ніж впадати в сплячку чи зловживати вуглеводами й цукром.

Фото: KolbyKnight

Текст: Cindy Kerberova
За матеріалами VOGUECz

[READ_ALSOholder=content_1;]

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.