До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Яка різниця: як світ рухається до body neutrality

Нереалістичні стандарти краси, які довго пропагувалися в суспільстві, стають дедалі менш популярними. Заведено вважати, що передусім на це впливають соціальні мережі. Але явище насправді набагато ширше.

У своєму інтерв’ю The Guardian Кейт Вінслет зізналася, що відмовилася ретушувати сцену в серіалі "Мейр з Істтауна", попри те, що там "випирає живіт". Режисер Крейг Цобель збирався "представити її тіло в більш виграшному світлі", але актриса відповіла категоричним "Не сміти!". Крім цього, Вінслет вимагала повернути зморшки біля очей, коли ретушери редагували їх на фото для промо-кампанії, а також відкидала світлини, на яких її шкіра здавалася надто сяйливою.

Кейт Вінслет

Новина облетіла всі таблоїди світу; про неї писали й ми на vogue.ua. І це зрозуміло: адже зазвичай знаменитості не проти редагувати свої зображення і контролювати ретуш: що бездоганнішою здається потім їхня зовнішність, то краще. Звичку редагувати власні селфі заохочує й інстаграм з його численними масками й фільтрами. Фахівці з питань ін’єкцій і пластичні хірурги кажуть, що клієнти нерідко приходять до них не із зображеннями знаменитостей, як це було раніше, а з власними фото, обробленими за допомогою застосунків і масок.

Категорично проти ретуші своїх фото виступає письменниця, ведуча, актриса, активістка, яка бореться за душевне здоров’я і любов до себе, Джаміла Джаміл.

Реклама

А ми й далі віримо ідеальним світлинам інфлюенсерів — хоча цілком очевидно, що їх обробляють щонайменше за допомогою пресетів, щонайбільше — за допомогою двох-трьох "удосконалювальних" застосунків. Правильне світло, правильні інста-пози: щоб створити ілюзію гарного, підтягненого тіла, досить лишень опанувати інструмент (і не обов’язково TRX).

Блогерка, журналістка Даная Мерсер має понад два мільйони підписників в інстаграмі. Свою популярність вона здобула переважно завдяки тому, що показала: тіло може бути різним на вигляд залежно від ракурсу, світла, накладених фільтрів і поз. Даная пропагує бодипозитив: не так давно вона пережила розлад харчової поведінки, а тепер бореться за нормалізацію зображень жіночого тіла — зокрема й у соцмережах.

Її приклади такі наочні, що розвіюють одночасно безліч міфів про те, яким може і має бути на вигляд звичайне тіло. З подібною місією в інстаграмі виступає і Ріанне Мейджер. Її фото — промовистіше від тисяч слів.

Ви все ще не вірите, що ракурс усе вирішує?

Тим часом в інстаграмі й TikTok набирає популярність bloating challenge, де користувачі публікують свої фото до їжі й після, коли живіт розслаблений і надутий. Bodies that look like this, also look like this — зазвичай світлини супроводжено такою допискою. Здавалося б, просто фантастика: нарешті, з’явився шанс переконатися, що ніхто не ідеальний.

Тренд наслідує і топмодель Алла Костромічова. Вона опублікувала відео, у якому показує шкіру на долонях і складки на талії.

Але навколо теми несподівано назрів "тілесний скандал": користувачі називають це curated imperfections (відредагованими вадами). Адже тіло, яке має бездоганний вигляд, хоч з утягненим, хоч із розслабленим животом, все одно на вигляд як бездоганне тіло.

@danaisabellaaaa

#stitch with @karajewel I’m losing my mind

♬ original sound – Dana Patterson

Хай там як, розмова про те, що тіла можуть бути будь-якими, нарешті, виплеснулася на простори соцмереж. Ми віримо, що це початок великих змін і що ми рухаємося до бодинейтральності — концепції, яка вчить приймати своє тіло як даність.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.