До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

#selfloveuprising: що треба знати про активістку Джамілу Джаміл

#selfloveuprising: під цим гештегом в інстаграмі вже майже 10 тисяч публікацій. Кампанію запустив британський етичний бренд The ​​Body Shop, де вірять, що любов до себе може глобально змінити світ на краще. Засновниця бренду Аніта Роддік завжди була переконана: головна цінність людей — вони самі. Сьогоднішня філософія The Body Shop — і амбасадори бренду — лише продовжують цю ідею.

Амбасадорами кампанії #selfloveuprising, поряд з фітнес-тренеркою Софі Батлер, стилістом, редактором Дені Тодоровичем, активісткою, засновницею спільноти @girlswillbeboys Шар Еліз, британською трансгендерною активісткою й письменницею Чарлі Краггс, стали: Сара Кубрик — коуч, терапевтка, адвокатка з питань ментального здоров’я, авторка блогуmillennial.therapist, і Джаміла Джаміл — письменниця, ведуча, актриса, активістка, яка бореться за душевне здоров’я й любов до себе.

Реклама

"Ця кампанія абсолютно співзвучна з тим, у що я справді вірю", — каже Джаміла. Вона проводить багато часу онлайн, щоб розвіювати нереалістичні переконання людей щодо образу тіла й сприйняття себе. "Адже, крім тіла, є ще стільки всього, що ми можемо цінувати. Завжди намагаюся нагадати підписникам: найважливіше те, що можна буде згадати наприкінці життя. Що доброго ви зробили для суспільства? Якими залишитеся в пам’яті людей?" Джаміла вірить: людей варто "зважувати" за їхніми досягненнями, а не за цифрами на вагах.

Ця дівчина обстоює ідею любові до себе й бореться за інклюзивність з такою несамовитістю, що викликає лише повагу. Вона обговорює найгостріші теми: сексуальність, права ЛГБТ, насилля, психічне здоров’я, депресії, суїциди, РХП і так далі. Джаміла не соромиться різко висловлювати свою думку і з відкритим забралом кидається на будь-яку несправедливість. Вона захищає Меган Маркл від нападів недоброзичливців, вона виборює право жінок на целюліт, коли в промо відомого бренду натрапляє на слоган: "Ямочки мають бути на обличчі, а не на стегнах". Вона починає відкриту суперечку із Сарою Сампайо, коли йдеться про протиставлення виснажених, худих моделей дівчатам з формами. Вона кидає виклики Ріанні, Бейонсе і Кім Кардаш’ян. Останній — за рекламу льодяників для схуднення.

@jameelajamilofficial

Джаміла каже, що не проповідує бодипозитив, а бореться з нереалістичними стандартами жіночого тіла в модній індустрії. Вона не приховує: як активістка вона прагне змін, яких не досягнеш, якщо ти мила та ввічлива. Вона забороняє ретушувати свої знімки, захищає тих, кому дістається через зовнішність: все заради того, щоб привчити людей до бодинейтральності — концепції, яка вчить приймати своє тіло як даність.

Вона стала однією з півтора десятка привабливих жінок, яких вибрали на обкладинку вересневого номера Vogue UK за 2019 рік (нагадаємо, запрошеним редактором номера була Меган Маркл).

Vogue UK September 2019. Джаміла Джаміл — у верхньому правому куті

У її інстаграмі — 3,4 млн підписників, плюс величезна аудиторія у Twitter та армія шанувальників її подкасту I Weigh, який виріс із постів у соціальних мережах — і перетворився на потужний голос покоління. Знаменитості, інфлюенсери, виконавці, активісти й друзі приходять на ефіри до Джаміли, щоб відкрито розповідати про свою вразливість, про проблеми, пов’язані з тілом, про дієти й зриви, про суспільний тиск. Розлади харчової поведінки, бодишеймінг, неприйняття власного тіла — лише мала частина тем, які зачіпає в подкастах Джаміла зі своїми гостями, серед яких були Демі Ловато, Різ Візерспун, Дебра Мессінг і Келлі Роуленд.

З боку здається, що їй — такій ідеальній від природи — легко говорити. Але не все так просто. Вона народилася в змішаній родині: тато індус, мама англійка. Батьки розлучилися, поки вона була маленькою. З булінгом Джаміла стикнулася в школі: діти цькували її за зріст, за акне й загалом за зовнішність. У 14 вона дізналася, що таке розлад харчової поведінки; в 17 потрапила в ДТП. Травма була такою серйозною, що майже рік Джаміла провела в ліжку. Цей похмурий період у своєму житті вона повернула собі на користь. Каже, що, можливо, він потрібен був, щоб зрозуміти: втрачаючи здатність нормально пересуватися, починаєш по-новому дивитися на своє тіло й можливості, які воно дарує. У 26 вона скоїла спробу самогубства, а впродовж життя пережила кілька епізодів сексуального насилля.

Авантюрна, цікава, Джаміла ніколи не відмовлялася від цікавих пропозицій. Одна з улюблених її історій — про те, як заради вечірки в Елтона Джона вона за тиждень опанувала навички диджея. У 2016 році її запросили в серіал "У кращому світі". Роль принесла їй світову славу (і відповідні гонорари). Джаміла розпоряджається ними з розумом: веде бурхливу просвітницьку роботу й робить пожертви благодійним організаціям, які опікуються проблемами втікачів і жертв домашнього насилля.

Джаміла зустрічається з музикантом Джеймсом Блейком, який всіляко підтримує свою партнерку. Підтримка потрібна часто: Джамілі "прилітає" звідусіль. Один з останніх скандалів розгорівся, коли дівчині дорікнули в брехні стосовно її здоров’я (Джаміла двічі ставала жертвою ДТП, їй помилково діагностували рак; у неї синдром Елерса — Данлоса — дисфункція сполучної тканини, яка проявляється гіперпластичністю шкіри та надмірною рухливістю суглобів). Ведуча подкасту Pot Psychology Трейсі Еган Морріссі заявила, що в Джаміли синдром Мюнхгаузена (психічний розлад, у разі якого люди патологічно брешуть — зокрема, щодо свого здоров’я). "Я б виступив і раніше, але Джаміла попросила мене не робити цього", — написав Блейк у твіттері. І зворушливо описав, як підтримував кохану за часів особливо важких криз зі здоров’ям. "Її привабливість і успіх не означають, що вона не хворіла", — написав він. Підтримка потрібна і йому самому (він страждав і через харчові розлади, і від суїцидальних настроїв), і Джаміла її забезпечує. Джеймс Блейк надихається її активною позицією й доєднався до спікерів PAMA — організації, яка опікується ментальним здоров’ям творчих людей.

Джеймс Блейк і Джаміла Джаміл на церемонії Ґреммі, січень 2020

Джаміла зараховує себе до квір-людей (в інстаграмі навпроти її імені — значок веселки). Після звістки про те, що вона стане однією із суддів шоу HBO Max "Legendary", присвяченого культурі балів квір-спільнот, на неї накинулися з критикою: "Та хто вона така? Що вона розуміє в ЛГБТ-культурі?" Саме тоді Джаміла відкрила правду про свою орієнтацію.

Сьогодні, доєднавшись до кампанії The Body Shop, вона вірить, що її голос зазвучить ще рішучіше й голосніше. Вона сподівається, що люди будуть обізнанішими в питаннях здоров’я і відносин з тілом, а токсичні уявлення про ідеали підуть у небуття. Коли голос здорового глузду звучить так голосно, є всі шанси, що він буде почутий.

Про кампанію

В Україні The Body Shop теж доєднався до глобального руху і #selfloveuprising і закликає всіх публічно ділитися особистими історіями любові до себе. Демонстрація простих актів прояву любові здатна поміняти колективну свідомість і розпалити #selfloveuprising у всьому світі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.