До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому потрібно переглянути серіал "Мейр з Істтауна" з Кейт Вінслет

Новий серіал "Мейр з Істтауна" обговорюють усі глянсові видання світу. Кримінальний детектив HBO з Кейт Вінслет у головній ролі несподівано порушив болючу для сучасного суспільства тему — про те, що 46-річна жінка має право на зморшки й недосконале тіло як у кіно, так і в житті. Розповідаємо, чому цей серіал неодмінно варто подивитися.

Мейр у виконанні Кейт Вінслет — детектив поліції в невеликому містечку в Пенсільванії. Місто сколихнуло вбивство молодої дівчини, матері-одиначки, і саме його належить розкрити Мейр. Паралельно Мейр намагається впоратися з власним життям: за її плечима — болісне розлучення, самогубство сина й складні стосунки з дочкою-підлітком і невісткою-наркоманкою, яка раптово вирішує забрати в Мейр можливість опіки над її онуком. Вінслет, як завжди, дісталася дуже складна й об’ємна роль — і впоралася вона з нею блискуче.

Реклама

Режисер серіалу — Грейг Зорбел, що працював над гучними проєктами "Світ „Дикий Захід"" і "Залишені". Автор сценарію — Бред Інгельсбі, який славиться своїми драматичними історіями про американський середній клас. Разом з режисером і сценаристом над сценарієм працювала і Кейт Вінслет, яка мала чітке бачення своєї героїні. Коли ми знайомимося з детективом Мейр у першій серії, то бачимо втомлену, замучену жінку з похмурим поглядом, що живе й працює в занедбаному куточку Пенсільванії, не надто дбає про свою зовнішність, а в шафі зберігає не гарне вбрання, а купу затишних пледів. Її волосся зав’язане в недбалий хвіст, вона носить светри й об’ємні куртки, а навколо її очей — зморшки. Погодьтеся, ми давно не бачили таких головних героїнь.

Навколо питання про зморшки, до речі, мало не вибухнув скандал. Напередодні виходу серіалу продюсери прислали Вінслет на погодження афішу, де її героїня була зображена великим планом. Актриса зауважила, що портрет ретушували, зокрема, прибрали кілька зморщок навколо очей. Вінслет наполягла, щоб усі зморшки повернули назад, і заборонила використовувати ретуш у промо-світлинах серіалу, через що продюсери засперечалися з оскароносною актрисою, мовляв, так не заведено. Унаслідок Вінслет двічі повертала постер з проханням прибрати ретуш: "Хлопці, я знаю скільки зморщок у мене навколо очей, поверніть їх усі", — сказала акторка в інтерв’ю The New York Times.

Формально "Мейр з Істтауна" — детектив про розслідування вбивства, тому точно сподобається шанувальникам жанру. Тут багато таємниць і в кожного персонажа скелети в шафі, тому ваші симпатії до героїв постійно змінюватимуться, що не дасть вам занудьгувати. Але водночас новий серіал HBO порушує багато нагальних соціальних проблем, серед яких і труднощі дорослішання, і рання вагітність, і домашнє насилля, і те, як непережиті й неопрацьовані травми (самогубство сина, яке Мейр так і не осмислила і не проплакала) не дають жити заново. Але головна цінність серіалу — можливість спостерігати за героїнею, яка являє собою звичайну, нормальну жінку, які є серед нас.

Кейт Вінслет тісно працювала з відділом костюмів, щоб знайти не дуже ефектний одяг для Мейр, і довірила знімальній групі "не підсвічувати додатково обличчя, щоб воно не мало гарного вигляду". Свою позицію актриса докладно пояснила в інтерв’ю New York Times... "Послухайте, я граю жінку середніх років. Мені й самій буде 46 у жовтні. Я думаю, саме тому люди так асоціюють себе з цим персонажем — тому що тут явно немає фільтрів. Вона звичайна жінка з тілом та обличчям, які релевантні її віку, її життю і тому, звідки вона родом. Я думаю, ми всі скучили за нормальністю".

Водночас модні медіа присвячують образу Вінслет у серіалі "Мейр з Ітсттауна" цілі розслідування — що досить несподівано з огляду на те, що Мейр на вигляд — середньостатистична жінка з вулиці, про яких глянець зазвичай не пише. Зокрема, британський Vogue присвятив цілу статтю тому, що саме Мейр, з її любов’ю до худі й недбалим хвостом, уособлює те, як всі ми почуваємося після пандемії — розгубленими, втомленими і водночас справжніми. "Якби шоу вийшло в ефір у будь-який час, крім весни 2021 року, Вінслет не помітили б у модних колах, — пише Vogue.co.uk. — Але після більш ніж року емоційних потрясінь, просиджування вдома, критичного зниження рівня вітаміну D і неможливості зробити манікюр у салоні, ми готові проголосити непримиренну ледарку Мейр новою „іконою стилю"".

Цілком доречно, продовжує британський Vogue, що саме Кейт Вінслет пропонує нам це бездоганне відстрочення від дорогих яскравих моментів, ідеального вбрання й укладок, які зазвичай заповнюють наші телеекрани. Нещодавно в інтерв’ю The Times актриса зізналася, що у свої 45 вона перестала погоджуватися на ролі, які підживлюють руйнівні, недосяжні ідеали. До речі, рік тому в розмові з журналістом британського Vogue на прохання поділитися найкращою порадою щодо стилю, яку вона коли-небудь діставала, Вінслет сказала: "Не носіть вузького взуття — від нього у вас може виростити ґуля на нозі, і не буде нічого хорошого".

"Мейр з Істтауна" можна переглянути на oll.tv

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.