До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

День подяки: ідеальна індичка для пізньої осені

Індичка могла би стати символом США. Президент Бенджамін Франклін (той самий зі стодоларової купюри) шкодував, що не їй, а білоголовому орлану дістався цей титул. Пізніше інший президент – Авраам Лінкольн – зробив День подяки національним святом, а вже зі Сполучених Штатів традиція готувати птицю поширилася на весь світ.

Індичка родом з США. Що індички, що дикі фазани на території країни водилися мільйони років тому, тож не дивно, що традиція їсти птицю на одне із найстаріших свят збереглася. Великі самки настільки самовіддано захищають територію, що здатні виростити в будь-яких умовах до двадцятиздорових та міцних пташок. За два століття птицю почали вирощувати ледь не у кожній європейській країні. І готувати також. Ікона американського Дня подяки, улюблениця дієтологів (ідеальний білок, низькокалорійний, не дуже жирний), індичка – не настільки банальна, як про неї можна подумати. З нагоди хорошого свята, кілька ідей для приготування.

Реклама
Індичка з соусом барбекю

Соус достатньо універсальний. У ньому можна замаринувати як цілу, так і розділену індичку. Дрібні частини (крила, гомілки, філе) швидше і простіше приготувати. Цей же соус можна подавати разом із готовою птицею, щоб поливати приготоване м’ясо.

1,5 кг розділеної індички

30 мл оливкової олії

чорний перець

100 г томатного соусу або кетчупу

50 мл рідкого меду

2 ч.л. соусу табаско

½ ч.л. меленого чилі

2-3 ст.л. вустерського соусу

50-75 мл портвейну

Змішуємо всі інгредієнти для соусу, маринуємо в них птицю мінімум 15 хвилин. Готувати в духовці за температури 180 С° 20-25 хвилин. Подавати з овочами та окремо – соусом.

Індиче філе з пюре з пастернаку

Легкий і в приготуванні і калоріях, дуже "ошатний" рецепт.

1 велике куряче філе

2 зубчики часнику

свіжа м’ята

свіжа петрушка

свіжий чебрець

оливкова олія

сіль

500 г пастернаку

1 морквина

50 мл кокосового молока

Філе очистити від шкіри та відварити майже до готовності у підсоленому окропі. Важливо покласти птицю в уже киплячу воду. У гарячій воді вона збереже смак і соковитість, у відвареній – віддасть частину смаку в бульйон. Для пасти змішати вичавлений часник, зелень, сіль та оливкову олію. Пастернак і моркву помити і запекти в духовці за температури 180 С° 40 хвилин. Відварену птицю змазати трав’яним соусом і швидко запекти впродовж 10 хвилин, поруч з пастернаком. Покласти пастернак і моркву в чашу блендера, додати трохи оливкової олії, ½ зубчика часника, кокосові вершки або молоко і змішати до консистенції пюре. Подавати з тонко нарізаною птицею.

Маринад для цілої індички

Варіація до більш святкового столу.

1 індичка

6 апельсинів

120 г меду

5 зубчиків часнику

1 ст. л. насіння коріандру

1 ч. л. куркуми

сіль

оливкова олія

Для маринаду змолоти або розтерти в ступці насіння коріандру. Вичавити сік 4 апельсинів. Ті, що залишились, нарізати дольками. Змішати сік, мед, коріандр, куркуму, оливкову олію, вичавлений часник та трохи солі. Всередині індичку змазати сіллю. Начинити дольками апельсинів. Змазати маринадом і залишити добре промаринуватись. Через годину перевернути індійку шкіркою вниз, щоб вона опинилася в маринаді. Залишити ще, як мінімум, на годину. Запікати за температури 180 С°. Від півтори до двох з половиною годин, залежно від розміру індички. Кожні 20 хвилин за допомогою пензлика змазувати індичку маринадом.

Читайте також:

5 закусок у стилі "еко": швидко, смачно, поживно

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.