До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Викриття року: б'юті-поради з TikTok, які працюють

Від SPF-контурінга і розпивання хлорофілу до депіляції наждачним папером — експерти розповіли про реальну користь (і шкоду) популярних б'юті-порад з TikTok.

Photo: Donna Trope / trunkarchive.com
1. Слагінг

Слагінг — один із найпопулярніших б'юті-прийомів у TikTok: ви покриваєте обличчя густим шаром зволожуючого крему або вазеліну і залишаєте його на ніч, щоб зволожити шкіру. "Ця тенденція зародилася в Південній Кореї, де в моді волога і налита шкіра", — пояснює Меллорі Гурон, стратег з краси і здоров'я у Fashion Snoops. Зрештою, тренд потрапив у TikTok, де і здобув всесвітню популярність.

Реклама

За словами дерматолога доктора Муніба Шаха, слагінг може бути чудовим способом, щоб утримати вологу і відновити пошкоджений шкірний бар'єр. "Очистіть шкіру, нанесіть свій улюблений зволожувальний крем, а потім — обрану мазь", — каже він. "Я не рекомендую поєднувати цю процедуру з такими активними інгредієнтами, як ретинол або відлущувальна кислота, адже їхня дія може посилитися. Наносьте оклюзійні зволожувальні засоби лише на делікатні інгредієнти".

Проте доктор Шах радить уникати надмірного використання. "Слагінг переважно корисний як періодична допомога шкірі вночі для боротьби з ситуативною сезонною сухістю і лущенням. Слагінг на регулярній основі — це квиток в один кінець". Тим, чия шкіра схильна до акне, слід за всяку ціну уникати подібних процедур, тому що вазелін утворює додатковий бар'єр на шкірі, який може призвести до висипань.

2. SPF-контурінг

SPF-контурінг — це коли ви використовуєте сонцезахисний крем на певних ділянках обличчя, щоб зробити там шкіру світлішою, тоді як незахищена від сонячного світла шкіра засмагає, і таким чином досягається ефект контурінга. Цю тенденцію з TikTok Меллорі Гурон описує, як "категоричне "ні!" для будь-якої б'юті-рутини". "Це неймовірно небезпечний і руйнівний метод, що прискорює старіння", — говорить вона. "Вплив сонячних променів на незахищену шкіру призводить не лише до передчасного старіння і опіків, а й до раку шкіри. Ні, дякую!"

Але у доктора Шаха більш толерантний погляд на цей тренд. "Я бачив, як деякі люди використовували SPF 30 на місцях для контурінга, а SPF 50 на всьому обличчі і хоча я не рекомендую такий спосіб, це не найгірше, що я бачив у TikTok", говорить він. "Я рекомендую як мінімум захищати шкіру за допомогою SPF 30+, наносячи його повторно кожні дві години".

3. Депіляція наждачним папером

Дивовижно, що гоління ніг за допомогою наждачного паперу стало трендом завдяки TikTok. Проте, як попереджає доктор Шах, не намагайтеся повторити це вдома. "Наждачний папір, безумовно, може видалити волосся, але це жахливо, тому що також видаляється шкіра. Це може призвести до гіперпігментації і рубцювання, особливо тому, що рани на ногах повільно гояться".

Гурон погоджується: "Наждачний папір — це не лише неефективний спосіб видалення волосся (видалення волосся станком і воскова депіляція безпечні для шкіри і водночас м'яко її відлущують), але і один з трендів TikTok, який може завдати шкоди, навіть якщо ви вирішили просто спробувати".

4. Хлорофіл всередину

Розпивання хлорофілу стало популярною велнес-тенденцією на просторах TikTok, де в десятках відеороликів показані його "переваги". Крім поліпшення стану шкіри і зменшення кількості висипань, тіктокери заявляють, що хлорофіл сприяє підвищенню рівня енергії, зменшенню неприємного запаху з рота і поліпшенню запаху тіла. Хлорофіл — це рослинний пігмент, який відіграє важливу роль у фотосинтезі. "Теорія полягає в тому, що хлорофіл, який підтримує життя рослин завдяки вітамінам, мінералам і антиоксидантам, так само корисний для здоров'я і благополуччя людини", — пояснює Гурон.

Доктор Шах здається менш переконаним: "Він дійсно має приголомшливі протизапальні і антиоксидантні властивості, але просто зараз про нього занадто багато говорять у соціальних мережах".

За словами доктора Шаха, було проведено кілька досліджень, які підтверджують, що хлорофілін (похідна хлорофілу) може бути корисним для лікування висипань при місцевому застосуванні. "Проте не було доведено, що рідкий хлорофіл має такі ж переваги", говорить доктор Шах. "Це відносно безпечно, але існує невеликий ризик розвитку фототоксичних висипань "псевдопорфірії "від вживання хлорофілу". Замість цього доктор Шах рекомендує простіший і приємніший метод: їсти більше зелених овочів, таких, як шпинат, капуста і брокколі, які відзначаються високим умістом хлорофілу і не спричиняють неприємних побічних ефектів.

5. Мікронідлінг

Мікронідлінг — це косметична процедура, під час якої за допомогою дермароллера шкіру проколюють крихітні голки, щоб запустити процес вироблення колагену, розгладити, зміцнити і тонізувати шкіру.

Така процедура може бути дуже ефективною, якщо її робитиме спеціально навчений лікар, але деякі герої з TikTok роблять мікронідлінг самостійно — і провокують погані для себе наслідки. "В процесі мікронідлінгу на шкірі залишаються маленькі отвори, які дозволяють проникати бактеріям і алергенам", — каже доктор Шах. "Якщо шкіра або пристрої не чисті, це може призвести до зараження". Іншими словами, не пробуйте повторити цю процедуру вдома.

Текст: Sara Radin

За матеріалами vogue.in

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.