До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Псевдо-ЗСЖ: 7 продуктів, що приховують у собі калорійні бомби

Багато продуктів, які прикидаються "здоровими", приховують у собі калорійні бомби, а іноді — і пряму шкоду для організму. Розповідаємо, які з них — справжні вовки в овечій шкурі.

Сьогодні модно шукати „здорові" альтернативи звичним продуктам: якщо хліб, то без дріжджів, якщо підсолоджувач, то сироп агави, якщо паста — то безглютенова. "Такий підхід виправданий не завжди — радше це якась гейміфікація процесу", — вважає дієтологиняНаталія Самойленко. Навіть якщо присвятити весь вільний час пошуку "синонімів" звичайної їжі, то це не означає, що раціон стане здоровим.

Реклама

"Фреш"

Свіжовичавлений сік — це такий же анахронізм, як поради з виховання доктора Спока на кшталт "дайте дитині проплакатися", "не привчайте до рук" та "вкладайте спати на живіт" (за даними сучасних досліджень, це вчетверо підвищує ризик раптової смерті немовляти). Шкоду підтверджено, користь сумнівна, але сила інерції така велика (а фото для інстаграму виходять такими барвистими), що відмовитися складно. Шкідливість "фрешів" полягає в тому, що з них фактично вилучено всі корисні речовини разом з клітковиною. У залишку — глюкоза й цукор, порожні калорії. "Норма клітковини для людини в день — щонайменше 30 г", — нагадує нутриціологиня, консультантка з питань харчування Анастасія Голобородько. Тому не варто нехтувати клітковиною у вигляді м’якоті апельсина, яблука, моркви або селери — краще спожити їх у первозданному вигляді.

Сухофрукти

Типова помилка людей, захоплених ЗСЖ, — їсти сухофрукти (фініки, курагу, родзинки тощо) як перекус. Глікемічний індекс фініків (фактично це показник швидкості, з якою росте рівень цукру в крові) — надвисокий, до 165 одиниць. Для порівняння: ГІ чистої глюкози — 100 одиниць.

Родзинки — теж поганий помічник здоров’ю, їхній ГІ, хоч і нижчий від фінікового, але все одно дуже високий (65). Важливо пам’ятати, що сухофрукти часто уварюють у цукровому сиропі, щоб вони мали апетитний вигляд і були приємніші на смак, а також обробляють діоксидом сірки. За загальним правилом, що більші й темніші родзинки, то вони багатші на цукор; найкалорійніші родзинки роблять з кишмишу.

Десертні напої

Кілька років тому в моду ввійшли інстаграмні напої (іноді їх називають overshake або freakshake). У їхньому складі може бути морозиво, солодка вата, маршмелоу, вафлі й драже як декор, шоколад, велика крихта печива тощо. Калорійність деяких напоїв сягає 1,5 тис. ккал, а це мало не добова норма для дорослої людини. Але бог з ними, з овершейками, коли є десятки напоїв на основі кави й молока.

Freakshake, Overshake або Monster Shake

Фрапучино, капучино, лате, із сиропом і цукром, з шоколадною крихтою, з маленькою цукеркою вприкуску або без неї: кава з молоком — це рідкий десерт. У великому шоколадному фрапучиноStarbucks — понад 600 ккал. Як у плитці молочного шоколаду. "Кава з молоком — найтиповіша помилка тих, що худнуть. І річ не в калоріях, — пояснює Наталія Самойленко, — а в тих метаболічних ефектах, які вона має: різкий стрибок інсуліну (як ніби людина з’їла шматок торта "Наполеон"), а якщо напій з цукром або сиропом, — ще й стрибок цукру в крові".

Капучино

Злакові батончики

Батончики зі злаками виправдані тільки в тих випадках, коли людина біжить марафон, здійснює сходження, бере участь у тривалих велоперегонах тощо, тобто перебуває на межі фізичних можливостей, піддаючись наднавантаженням. У всіх інших випадках чесніше для фігури й здоров’яз’їсти шматок торта: так не залишиться ілюзій у тому, що десерт — "корисний". У складі батончиків — нерідко пальмова олія, що підвищує рівень холестерину в крові й веде до утворення тромбів. До того ж у них підвищений уміст цукру, а також глютен, який не всім рекомендований. Калорійність одного невеликого батончика може сягати 300 ккал.

Злаковий батончик

Мед, сиропи, "корисні" солодощі

Не варто тішити себе ілюзіями: і мед, і сироп, і фруктоза, і "корисні" солодощі, які тепер можна побачити навіть у супермаркетах, — цукор, а нешкідливого цукру не буває. "Цукор у надлишку (будь-який: білий, коричневий, натуральний, зібраний на Шри-Ланці з незайманих дикорослих квітів, сироп топінамбура або агави, глюкозний, фруктозний, кероб) — абонемент у хронічні хвороби й внутрішні запалення", — каже Анастасія Голобородько в інтерв’юVogueUA.

Сироп агави

Тут як із SPF-засобами: наносячи санскрин, люди втрачають пильність — і залишаються на сонці набагато довше, ніж якби не наносили захисту. Тому на пакованні так часто можна побачити дисклеймер про те, що, попри захист, не можна перебувати на сонці в години максимально активного ультрафіолету. Шкода, що нічого подібного немає на пакованні сиропів і "корисних" цукерок. Тим, хто хоч трохи цікавиться здоровим харчуванням, варто звернути увагу на етикетку. Часто калорійність альтернатив — просто разюча.

Гранола

Гранолу, що стала популярною в останні 10 років, готують із цільної вівсяної крупи й меду. Щоб збагатити смак, додають горіхи, насіння, сухофрукти, кероб і навіть шоколадні дропси. Інгредієнти запікають у духовці до хрускоту. Навіть якщо не брати до уваги той факт, що мед під час нагрівання може виділяти токсичні сполуки, важливо пам’ятати: гранола містить занадто багато цукру, і вона набагато калорійніша від цілозернових каш. Фактично це швидкий вуглевод, поживна цінність якого — вельми сумнівна.

Йогурти з домішками

Готові йогурти з фруктовими наповнювачами або підсолоджувачами не мають користі ані для імунітету, ані для організму загалом. Тим, хто любить йогурт, краще готувати його самостійно. "Підсолоджені кисломолочні продукти, йогурти з домішками, персиком, маракуєю тощо, солодкий кефір, сиркові десерти — все, що має молочну перероблену основу і щось солодке в складі, потрібно усунути з раціону", — говорить Анастасія Голобородько.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.