До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

3 прості способи глибоко зволожити шкіру

Зневоднена шкіра часто є причиною тьмяного кольору обличчя, почервоніння й запалень, тому правильне зволоження — важливий і потрібний крок у догляді за шкірою. Ось 3 прості способи зволожити шкіру.

Photo: Getty Images
Все починається з харчування

Не дивно, що пити достатню кількість води — головне правило зволоження шкіри, але поєднувати воду потрібно зі здоровою порцією незамінних жирних кислот. "Усередині наша шкіра гідрофільна (може змішуватися з водою) і ліпофільна (притягує ліпіди), а це означає, що нам потрібні як вода, так і ліпіди, щоб підтримувати шкіру зволоженою, — каже Памела Маршалл, клінічна косметологиня і співзасновниця Mortar & Milk. — Такі продукти, як горіхи, насіння, авокадо й жирна риба, можуть мати позитивний вплив на загальний рівень зволоженості шкіри, а також на її шари". Косметологиня також радить вживати харчові домішки омега.

Реклама
Не використовуйте сильнодійних інгредієнтів

"Щоб справді якісно зволожувати шкіру, потрібно звертати увагу на інгредієнти, які ми використовуємо для догляду і які можуть спричинювати зневоднення. Ви можете використовувати всі способи зволоження у світі, але якщо зловживаєте такими інгредієнтами, як альфа-гідроксикислоти (AHA), то завжди страждатимете через наслідки зневоднення", — запевняє Маршалл. Хоча активні речовини, як-от кислоти й ретинол, є прекрасними інгредієнтами, які можуть творити зі шкірою дива, Маршалл каже, що більшість споживачів не знає, як використовувати їх правильно. "Активні речовини, наприклад шматок торта, — приємно скуштувати їх час від часу, але в разі щоденного споживання вони можуть завдати шкоди здоров’ю вашої шкіри. Йдеться про пошук балансу між активними речовинами, антиоксидантами й захисними засобами".

Тим, хто хоче знайти ідеальний спосіб відлущування, не оголюючи шкіри, Маршалл радить додати полігідроксикіслоти (або PHA) до своєї рутини для догляду за шкірою, оскільки вони роблять усе те ж саме, що й AHA — від відлущування до розгладження — стійкішим у довгостроковій перспективі способом. Оскільки їхня молекулярна маса вища, ніж в AHA, вони не подразнюють шкіри й допомагають зменшити запалення під час відлущування. Вони також вирізняються антиоксидантним і зволожувальним ефектами, які допомагають захищати й утримувати вологу в шкірі відповідно.

Тим часом докторка Іфеома Еджикеме, медична консультантка й досвідчена косметологиня, радить прислухатися до потреб своєї шкіри. Якщо відчуваєте, що ваша шкіра зневоднена або подразнена, припиніть або принаймні різко знизьте рівень використання будь-якого відлущувального засобу й використовуйте інгредієнти, які допомагають зменшити втрату води в шарах шкіри, зміцнюючи шкірний бар’єр (наприклад, кераміди й ніацинамід), оскільки вони можуть допомогти у виробленні шкірного колагену й зміцнити бар’єрну функцію шкіри. Також переконайтеся, що використовуєте м’який очищувальний засіб, а не що-небудь занадто жорстке.

Збагатіть свій догляд за шкірою зволожувальними засобами

Хоча всі захоплюються гіалуроновою кислотою — що абсолютно справедливо — через її зволожувальні властивості (вона, як відомо, може утримувати таку кількість води, що в тисячу разів перевищує її власну вагу), є й інші інгредієнти-герої, на які слід звернути увагу, вибираючи засоби для шкіри. "Гліцерин впливає на шкіру як природний зволожувальний чинник, — каже докторка Еджикеме. — Він недорогий, але ми рідко чуємо про нього, тому що він поступається гіалуроновій кислоті". Гліцерин можна знайти в низці чудових засобів, а як дрібніша молекула він проникає в шкіру набагато глибше, ніж гіалуронова кислота, і допомагає запобігти запаленню. Гліцерин можна використовувати для всіх типів шкіри, оскільки він не спричинює комедонів, тому жирна й схильна до акне шкіра також може отримати від нього користь.

Докторка Еджикеме також вирізняє інші зволожувальні інгредієнти, які варто застосовувати для догляду, серед них — гіалуронова кислота, пантенол і алое вера. "Такі інгредієнти, як кераміди, сфінгозин і жирні кислоти, допомагають утримувати вологу", — каже вона. Сироватки — це крок уперед з погляду проникнення зволожувальних інгредієнтів у шкіру, тоді як зволожувальні засоби є своєрідним захистом і фіксують інгредієнти, що також корисно для запобігання зневодненню.

Як і у разі з будь-якими іншими засобами для догляду за шкірою, Маршалл зазначає, що регулярність і тривалість використання є ключовими чинниками, якщо ви хочете побачити результат. "Використовуючи продукти для шкіри, створені для місцевого нанесення, потрібно розуміти, що більшість засобів для догляду за шкірою впливають тільки на зовнішній шар (або роговий шар) шкіри, який складається зі зрілих або мертвих клітин, — каже вона. — Це означає, що більшість продуктів, які ми використовуємо, спершу впливає тільки на зовнішній шар, що в короткостроковій перспективі не впливає на функціональність шкіри". Однак у довгостроковій перспективі це дає позитивний ефект.

Текст: Hannah Coates

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.