До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Секс на одну ніч: за і проти

Чому ми любимо і не любимо секс на одну ніч? Міркує Анна Гараванська

Спати чи не спати – ось в чому питання. Складне і неоднозначне. Коли мова заходить про One Night Stand, я згадую серію "Сексу у великому місті" – ту, де Керрі провела ніч з другом нареченого напередодні весілля Шарлотти, а на ранок не могла ходити через пекельний біль у спині. У пам'яті закарбувалася комічна сцена, в якій випадковий коханець приваблює бідолаху Керрі в ліжко ритмічними рухами в найкращих традиціях програми "У світі тварин".

Реклама

Біда в тому, що горе-коханці – не кіношна вигадка, а сумна реальність. І зустріч з ними неминуча, варто ступити на стежку одноразового сексу. Яким би чарівним, ерудованим і сексуальним не здавався чоловік за барною стійкою або в Tinder, в спальні він цілком може перетворитися в придурка. І чорт з ним, з поганим сексом, – це найменше зло. Сценарії можуть бути різними. Моя знайома виявилася у відверто небезпечній ситуації, коли об'єкт її спонтанної пристрасті не зміг приступити до процесу і звинуватив її у своїй неспроможності. У вкрай агресивній формі і зі спробою рукоприкладства. На щастя, вона втекла, але слід від психотравми залишився.

Інша приятелька після кількох келихів просекко теж зважилася на сеанс секс-терапії, але в розпалі прелюдії раптово передумала і пішла назад. Хлопець проігнорував її протести, в результаті секс трапився без її згоди. На жаль, дівчата часто беруть провину на себе – ментальна особливість, якої пора позбавитися. Терміново.

І у мене, зрозуміло, були казуси "на тему" ​​– менш повчальні і драматичні, але повторювати їх теж не хочеться. Пам'ятаю, одного разу я не змогла випровадити чоловіка серед ночі, а вранці він – замість того, щоб встати і вийти геть назавжди, – сів навпроти мене на кухні і зажадав сніданок. Шок і ступор. Це вже потім я натрапила в GQ на фразу: "Делікатність і такт – запорука одноразового заходу. Максимум, що можна дозволити собі вранці, – повторити те, що ви робили ввечері. Тому відразу ж відхиляйте".

Це всього лише кілька реальних історій, але всі вони демонструють ключові ризики таких зв'язків. Це якщо не згадувати вже про хвороби та інші наслідки на кшталт небажаної вагітності. Але немає сенсу міркувати про очевидне – лекцію про значення якісних контрацептивів в сексуальному житті чули всі і не раз. Шкода тільки, захист від поганого виховання партнера і безвідповідальності з його сторони в аптеці не купиш.

Але не будемо про сумне. По суті, секс на одну ніч – це правильно, нормально і навіть корисно, якщо думати головою і вживати превентивних заходів. До того ж я щиро рада, що він перестав бути прерогативою чоловіків. Повільно, але впевнено ми рухаємося до того, що право на секс заради сексу є у всіх, незалежно від гендерної приналежності. Хочеш – іди і бери. Без огляду на громадську думку і святенництво. Правда, є неприємна статистика, яка свідчить: перевага задоволення – як і раніше, на стороні чоловіків. Так, кожна третя жінка шкодує про досвід випадкового сексу. Зате рівно половина чоловіків пишається ним і готова повторити. Знову ж таки, тут все просто – дівчатам складніше себе убезпечити, складніше досягти оргазму, а значить, складніше збалансувати співвідношення очікування/реальність.

Але тут є контраргумент. Кажуть, щоб не розчаровуватися, потрібно не зачаровуватися. Так ось, в контексті експрес-акції милосердя до себе це точно працює – не варто спочатку завищувати очікування. Мені важко повірити, що секс з першим зустрічним може стати найкращим ever (професіоналів не пробувала, а з любителями тільки так). Був оргазм – вже добре, а ось для польоту в космос і назад один раз точно замало. Емоції, душевна прихильність і, звичайно ж, досвід завжди були і будуть запорукою хорошого сексу. А решта – "для здоров'я", як люблять повторювати гінекологи. І вони явно знають, про що говорять.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.